Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και «αποσύρει» βιβλίο του 19ου αιώνα που ήταν δεμένο από ανθρώπινο δέρμα [photos, videos]

Ένα αντίγραφο του Des Destinées de l’Ame που βρέθηκε να έχει ανθρώπινο δέρμα στο δέσιμό του, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ/




Είναι ασυνήθιστο και εξαιρετικά … φρικώδες περιστατικό που αποκαλύφθηκε στη βιβλιοθήκη του διαπρεπούς Πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

«Ηθικής φύσεως« θέμα το χαρακτήρισε το ίδρυμα και ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει το δέσιμο ενός δερματόδετου βιβλίου του 19ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του από το 1930, επειδή  προέρχεται από ανθρώπινο δέρμα…

Το βιβλίο, που ονομάζεται Des Destinées de l’Ame (ή τα Πεπρωμένα της Ψυχής), φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1930, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν επιστημονικά τεστ επιβεβαίωσαν «άνευ αμφιβολίας» ότι είναι δεμένο με ανθρώπινο δέρμα .

Χθες Τετάρτη, ωστόσο, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι μετά από «προσεκτική μελέτη, εμπλοκή των ενδιαφερομένων και εξέταση» θα αφαιρέσει το δέσιμο του δέρματος και θα συνεργαστεί με τις αρχές για να «προσδιορίσει μια μετά σεβασμού τελική  επανόθεση αυτών των ανθρώπινων λειψάνων».

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Arsène Houssaye, έναν Γάλλο μυθιστοριογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1880 ως στοχασμός σχετικά με το το πώς είναι να έχεις ψυχή και ζωή  μετά θάνατο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός Λουντοβίκ Μπουλάντ, έδεσε τότε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα.

  • Το Χάρβαρντ ανέφερε ότι ο Μπουλάντ πήρε το δέρμα από μια νεκρή γυναίκα ασθενή από νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Αυτή η ανατριχιαστική ιστορία, την οποία το Χάρβαρντ αποκάλεσε «ηθικά ανησυχητική», οδήγησε το πανεπιστήμιο να αποφασίσει να αφαιρέσει το δέσιμο του βιβλίου.

  • «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά μέχρι να φτάσουμε στην απόφασή μας», είπε ο Τομ Χίρι, αρχειονόμος στη βιβλιοθήκη Houghton, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το  Χάρβαρντ ότι θα  αφαιρέσει το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του.

«Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου είναι ότι ένας γιατρός δεν είδε απέναντί του ένα πλήρες άτομο  και έκανε μια απεχθή πράξη αφαίρεσης ενός κομματιού δέρματος από νεκρό ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς συγκατάθεση, και το χρησιμοποίησε σε μια βιβλιοδεσία που έπιασαν πολλοί άνθρωποι για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός τα λείψανα να αναπαυθούν ».

Η επιβεβαίωση του περίεργου δέσιμου του βιβλίου το 2014 αντιμετωπίστηκε, εκείνη την εποχή, με πιο ανάλαφρο τρόπο από το Χάρβαρντ. Το πανεπιστήμιο είχε χαρακτηρίσει την ανακάλυψη «καλά νέα για τους θαυμαστές της ανθρωποδερμικής βιβλιοπηγίας, τους βιβλιομανείς όπως και τους κανίβαλους».

Η ανθρωποδερμική βιβλιοπηγία είναι η πρακτική του δεσμίματος βιβλίων σε ανθρώπινο δέρμα, κάτι που είχε γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα τον 19ο αιώνα, αλλά που ωστόσο συνέβαινε τουλάχιστον από το 1500.

 

Το Χάρβαρντ είπε ότι τώρα λυπάται για τον «συνταρακτικό, νοσηρό και χιουμοριστικό τόνο» με τον οποίο ανακοινώθηκε η ανακάλυψη.

«Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ για τις προηγούμενες αποτυχίες στη διαχείριση του βιβλίου που μετέτρεψαν σε αντικείμενο και έβαλαν σε περαιτέρω κίνδυνο την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος », είπε ο Χίρι.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο περιλαμβάνει ένα σημείωμα του βιβλιοδέτη του γιατρού Μπουλάντ, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι «δεμένο με περγαμηνή ανθρώπινου δέρματος στην οποία δεν έχει τυπωθεί κανένα στολίδι προκειμένου να διατηρήσει την κομψότητά του». «Κοιτώντας προσεκτικά διακρίνει κανείς  εύκολα τους πόρους του δέρματος», έγραψε ο Μπουλάντ. «Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή άξιζε να έχει ένα ανθρώπινο κάλυμμα: Είχα κρατήσει αυτό το κομμάτι ανθρώπινου δέρματος βγαλμένο από την πλάτη μιας γυναίκας».

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Κερτ Κομπέιν: 30 χρόνια από την αυτοκτονία του θρύλου των Nirvana * Νέο ντοκιμαντέρ με την σφραγίδα αξιοπιστίας του BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: