Τι ψάχνει ο Παύλος και η «Ελληνική Βασιλική Οικογένεια»: Tο δημοσίευμα της Figaro για την «εξορία», οι ανησυχίες για την κλιματική κρίση και η νέα ιστοσελίδα

Ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο image via greekroyalfamily.gr/ HMKC Thanksgiving service Windsor




Σε μια ακόμη κίνηση… εξωστρέφειας προχώρησαν τα μέλη της έκπτωτης «Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας» εγκαινιάζοντας μια νέα ιστοσελίδα στη διεύθυνση greekroyalfamily.gr.

Σε αυτήν προς το παρόν υπάρχει μόνον μια δημοσίευση από το μνημόσυνο που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Κωνσταντίνου. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι η βασική φωτογραφία της ιστοσελίδας δεν είναι ούτε τα μέλη της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας ούτε κάτι άλλο, αλλά το κάστρο του Ουίνδσορ.

Από εκεί και πέρα αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ένα πολύ πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Figaro που υπογράφει η Αλεξία Κεφαλά με τίτλο «Στην εξορία, η ελληνική βασιλική οικογένεια προσπαθεί να ανανεωθεί».

Ειδικότερα

Στη τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα της ανταποκρίτριας της ε/φ στην Αθήνα, με αφορμή την εκ νέου λειτουργία του ιστότοπου greekroyalfamily.gr, ο οποίος, όπως σημειώνεται, από το 2011 ήταν σε αχρηστία, αλλά από τις 27 Φεβρουαρίου δόθηκε νέα πνοή, στα ελληνικά και στα αγγλικά, βασιζόμενος «στη νεωτερικότητα για να οδηγήσει το νέο ενθουσιασμό του ελληνικού λαού προς αυτόν.»

Κανονικά, αυτές οι πληροφορίες θα περνούσαν απαρατήρητες, καθώς η Ελλάδα έχει καταργήσει τη μοναρχία το 1973 με δημοψήφισμα και έκτοτε, η βασιλική οικογένεια παρέμενε πάντα πολύ διακριτική, σχετικά με τις κοινωνικές της δραστηριότητες, τα έργα της ή την παρουσία της σε εκδηλώσεις στην Ισπανία, την Ελβετία, την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ελλάδα, σημειώνει η δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας, ότι από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Β’, τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων, στις 10 Ιανουαρίου 2023, έχει πάρει διαφορετικό χαρακτήρα.

Αναφέρεται στις ουρές από τις 6 π.μ., που σχηματίστηκαν έξω από τη Μητρόπολη των Αθηνών, για να προσκυνήσουν, προσθέτοντας, ότι παρόλο που η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αρνηθεί το εθνικό πένθος – αν και ο πρώην ηγεμόνας ήταν αρχηγός κράτους – το ενδιαφέρον του λαού ήταν τέτοιο, που αναγκάστηκε να προσαρμόσει την υπηρεσία της «τάξης», ενώ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στη δημοκρατία» τη μετάδοση ζωντανά της κηδείας από την τηλεόραση. «Ήταν μεγάλη έκπληξη που είδα τόσα πολλά μηνύματα συμπαράστασης καθώς και την παρουσία εννέα αρχηγών κρατών και ορισμένων εστεμμένων στην κηδεία του . Οι Έλληνες δεν είχαν δει τόσους πολλούς από τον τελευταίο βασιλικό γάμο», παρατηρεί ο Κώστας Σταματόπουλος, ιστορικός και συγγραφέας, ειδικός στην ελληνική βασιλική οικογένεια.

Με αυτή την ανανεωμένη προσοχή, ο διάδοχος του θρόνου Παύλος, πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Β’, που ανέλαβε τα ηνία του βασιλικού οίκου σε ηλικία 56 ετών, εκσυγχρονίζει την εικόνα της οικογένειάς του. Πρώτα, ενισχύοντας όλους τους οικογενειακούς δεσμούς, ιδίως με τη μητέρα του, βασίλισσα Άννα-Μαρία, 77 ετών, και τον αδελφό του Νικόλαο, που ζουν στην Αθήνα, ενώ μόλις απέκτησε ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα, ακριβώς πίσω από το προεδρικό μέγαρο, το πρώην σπίτι των βασιλέων και εν συνεχεία, αποκαθιστώντας τους δεσμούς του με την υπόλοιπη οικογένειά του, τον πρώτο εξάδερφο του βασιλιά Felipe VI της Ισπανίας, τον πρώτο ξάδερφο του βασιλιά Frederik X της Δανίας ή το Βασιλέα Charles III του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο πατέρας του, γεννημένος πρίγκηπας της Ελλάδος, οι Windsor είναι νεότερος κλάδος της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, δηλαδή της οικογένειας Glücksbourg, η ίδια καταγόμενη από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας. Ο πρίγκιπας Philip ήταν πρώτος ξάδερφος του αείμνηστου βασιλιά Κωνσταντίνου και της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας», εξηγεί ο Κώστας Σταματόπουλος.

Γίνεται αναφορά στην τελετή, στις 27 Φεβρουαρίου, της λειτουργίας στο παρεκκλήσι Saint-George στο Windsor, στη μνήμη του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων, παρουσία εκπροσώπων ξένων βασιλικών οικογενειών και υπό την προεδρία της βασίλισσας Consort Camilla, που ήταν, όπως σημειώνεται, και η πρώτη δημοσίευση της νέας ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας, με τις υπόλοιπες να αφορούν στην παρουσία αυτής της οικογένειας σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με τη μητέρα του, τη σύζυγό του Marie-Chantal ή τον αδερφό του, ενώ υπάρχει επίσης η βιογραφία του βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ και η αναγγελία του μνημόσυνου την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο Windsor.

Οι δημοσιεύσεις θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν από τώρα έως τις 28 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του γάμου της πριγκίπισσας Θεοδώρας της Ελλάδας, κόρης του Κωνσταντίνου Β’, που αναβλήθηκε δύο φορές λόγω εγκλεισμού και θα γίνει στην Αθήνα, προσθέτει η δημοσιογράφος, και καταλήγει αναφέροντας: «Μένει να δούμε, αν αυτή η βασιλική οικογένεια, εξόριστη μέχρι σήμερα και πολύ κοσμική, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της επανασύνδεσης με τους Έλληνες, όντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανησυχίες τους, ακόμη και να εμπλακεί σε κρίσιμα θέματα, όπως π.χ όπως η κλιματική κρίση, που πλήττει βίαια τη χώρα.»

Le Figaro [En exil, la famille royale grecque tente de faire peau neuve]

Αποκαλυπτική έρευνα της BrainReGain: Η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ασφάλεια, οι βασικές παράμετροι για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: