Τι ήθελε να πει ο …”ποιητής”; Η δεύτερη ανάγνωση των εμπρηστικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και των απειλών του εναντίον της Κύπρου

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with soldiers during an iftar at the 4th Corps Command in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Σε μια πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν σε μία περίοδο όπου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η θετική ατζέντα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Μίλησε ξεκάθαρα για πλήρη κατάκτηση των εδαφών της Κύπρου, υπονοώντας πως αν είχε ολοκληρωθεί το έγκλημα του ‘74, σήμερα η Τουρκία δεν θα είχε προβλήματα με το Κυπριακό.

Ο συνάδελφος Δημήτρης Χατζηιωσήφ μετέδωσε στο Omega της Κύπρου:

Στην ανάλυση των δηλώσεων Ερντογάν, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως έγιναν μπροστά από ένα στρατιωτικό ακροατήριο και όχι μπροστά από πολίτες σε μία προεκλογική συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, αποσαφηνίζεται πλέον ξεκάθαρα πως για την Τουρκία, το Κυπριακό βρίσκεται εκτός της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης και πως στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πρόθυμη να κάνει καμία υποχώρηση.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά που διαβάζει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου από την οπτική της προεκλογικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και τις προσπάθειας του Ερντογάν να κερδίσει τους ακραίους ψηφοφόρους μέσα από ένα εθνικιστικό αφήγημα και να κατηγορήσει την Κεμαλική αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας και το θέμα της Κύπρου, όπως έπραξε στο παρελθόν και με την συνθήκη της Λωζάνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Ερντογάν βάζουν νέα εμπόδια στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε Σύνοδο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου δεν αποκλείεται να τεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αν δοθεί η ευκαιρία, στη βάση του προγράμματος του γενικού γραμματέα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κατ` ίδιαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κ. Γκουτέρες.

Ωστόσο, η παρουσία και μόνο του Αντόνιο Γκουτέρες στις εργασίες του Συμβουλίου και στο δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει, θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο, έστω στο πόδι να συζητήσει τις εξελίξεις με τον γενικό γραμματέα.

Τι ήθελε ο Προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας; Συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: