Και συνθήματα κατά του ίδιου του Πούτιν στη κηδεία Ναβάλνι: «Ρωσία χωρίς Πούτιν», «Η Ρωσία θα ελευθερωθεί» [videos]

People arrive to the Church of the Icon of the Mother of God, ahead of the upcoming funeral of late Russian opposition leader Alexei Navalny, in Moscow, Russia, 01 March 2024. Outspoken Kremlin critic Navalny died aged 47 in an arctic penal colony on 16 February 2024 after being transferred there in 2023. The colony is considered to be one of the world’s harshest prisons. EPA/SERGEI ILNITSKY




Και συνθήματα που ανάφεραν ονομαστικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν ακούστηκαν στην κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, έκανε μια προσωπική ανάρτηση αποχαιρετώντας τον σύντροφό της. «Δεν ξέρω πώς θα ζήσω χωρίς εσένα», λέει η Ναβάλναγια απευθυνόμενα στο “Λιόσα” – σύνηθες υποκοριστικό για το όνομα Αλεξέι.

Το πλήθος την ίδια ώρα συνέχιζε να δίνει δυναμικό παρόν, αψηφώντας τους κινδύνους της συμμετοχής του σε μια αντικαθεστωτική κηδεία: «Όχι στον πόλεμο», «Ρωσία χωρίς Πούτιν», «ο Πούτιν είναι δολοφόνος», «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από χιλιάδες Ρώσους που τόλμησαν να παραστούν στον δημόσιο αποχαιρετισμό του αντιφρονούντα ηγέτη.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους απ’ όπου πέρασε το αυτοκίνητο με την σορό του Ναβάλνι, ενώ μεγάλη πορεία σχηματίστηκε από την εκκλησία προς το νεκροταφείο.

 

Μαζικές συλλήψεις δεν έχουν μέχρι στιγμής αναφερθε,, αν και κατεγράφησαν μερικές μεμονωμένες -«ρουτίνας» τις χαρακτηρίζει το βρετανικό δίκτυο- εις βάρος ατόμων που έφεραν πλακάτ ή σήματα με τα συγκεκριμένα συνθήματα.

Μια γυναίκα ανάμεσα στο πλήθος, έκανε την σύγκριση του Ναβάλνι με τον Πούτιν: «ο ένας θυσίασε τη ζωή του για να σώσει την χώρα κι ο άλλος θυσίασε τη χώρα για να σώσει τον εαυτό του»:

Μεγάλη πορεία, ακολουθώντας την σορό του Ναβάλνι, από την εκκλησία της Μόσχας προς το νεκροταφείο. Εκεί το πλήθος απαιτούσε να έχει πρόσβαση με στο κοιμητήριο:

 

 

Από τις λίγες εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από το εσωτερικό της εκκλησίας – καθώς από την προηγουμένη είχε απαγορευθεί στα ΜΜΕ να μεταδώσουν από το εσωτερικό του ναού – ήταν αυτή της μητέρας του Αλεξέι Ναβάλνι, Λουντμίλα, καθώς αποχαιρετά τον γιό της, πάνω από το ανοιχτό φέρετρο, εναποθέτοντας μαζί με τον ιερέα, ένα μικρό εικόνισμα πάνω στην σορό:

Ο αποχαιρετισμός της Γιούλια Ναβάλναγια

Η χήρα του Ναβάλνι η οποία δεν παρέστη στην κηδεία, μιας και η επιστροφή της στη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με άμεση σύλληψη και φυλάκισή της, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Χ την ώρα που στη Μόσχα εξελίσσονταν η κηδεία του συντρόφου της. Τα λίγα λόγια αγάπης συνοδεύονται από βίντεο με κοινές τους στιγμές.

«Λιόσα, σε ευχαριστώ για τα 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας. Ναι, ακόμη και τα τελευταία τρία χρόνια ευτυχίας. Για την αγάπη, που με στήριζες πάντα, που με έκανες να γελάω ακόμα και από τη φυλακή, για το ότι πάντα με σκεφτόσουν.

Δεν ξέρω πώς να ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω να σε κάνω εκεί ψηλά χαρούμενο για μένα και περήφανο για μένα. Δεν ξέρω αν θα το αντέξω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω.

Θα βρεθούμε σίγουρα μια μέρα. Έχω τόσες ανείπωτες ιστορίες για σένα, και έχω τόσα τραγούδια αποθηκευμένα για σένα στο τηλέφωνό μου, ανόητα και αστεία, γενικά, για να είμαι ειλικρινής, τρομερά τραγούδια, αλλά είναι για εμάς, και πραγματικά ήθελα να σε αφήσω να τα ακούσεις . Και ήθελα πολύ να σε βλέπω να τα ακούς, να γελάς και μετά να με αγκαλιάζεις.

Σ’αγαπώ για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη.»

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: