Θύμα του πολέμου στη Γάζα και η οικονομία: «Το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε μία φτωχή χώρα» προειδοποιεί ο CEO του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ

File Photo Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω σε άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας. EPA/ATEF SAFADI




Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, Itai Ben-Zeev, προειδοποίησε για τη μετατροπή του Ισραήλ «από μια πλούσια χώρα σε μια φτωχή χώρα», καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στον έκτο μήνα του.

Ο Ben-Zeev εξήγησε ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει ακούσια τους Ισραηλινούς να στέλνουν χρήματα εκτός της χώρας αντί να τα επενδύουν στο Ισραήλ», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ιστότοπος της ισραηλινής επιχειρηματικής εφημερίδας «Globes».

Μιλώντας σε ένα ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δημοσίων Εμπορικών Εταιρειών, ο Ben-Zeev ρώτησε:

«Θα είναι αυτό ωφέλιμο για τους ανθρώπους εδώ; Απολύτως όχι. Γιατί δεν αγκαλιάζουμε τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές που ζουν εδώ και υποστηρίζουμε την ισραηλινή οικονομία;

Όπως μια εταιρεία χτίζει ένα πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, γιατί να μην το κάνουμε κι αυτό;».

Και συνέχισε: “Πριν από μερικά χρόνια έλεγαν ότι η κεφαλαιαγορά είναι χώρος για τους πλούσιους. Δεν υπάρχει πολίτης στο Ισραήλ που να μην έχει σύνταξη.

Αν ξυπνήσουμε σε 10 χρόνια και βρούμε ότι τα χρήματα δεν είναι εδώ , θα πάμε από μια πλούσια χώρα σε μια φτωχή».

Το θεώρησε «ολισθηρό δρόμο», εκφράζοντας την ελπίδα του ότι το 2024 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων.

Είπε: «Δεν είναι ντροπή να το κάνουμε αυτό και μετά να λέμε ότι αποτύχαμε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε».

Ο Ben-Zeev κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να εργαστεί για την ενίσχυση των επενδύσεων στο Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο Ilan Flatow, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Εταιρειών που Διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού «πέρα από αυτό που απαιτείται» λόγω του πολέμου.

Και συνέχισε: «Αν γίνει υπέρβαση του πλαισίου, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας».

Ο Flatow είπε ότι το Ισραήλ «θα μπορούσε να επιστρέψει στη χαμένη δεκαετία που ακολούθησε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973), όταν ο προϋπολογισμός είχε εξαντληθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώθηκε κατά το ήμισυ ή περισσότερο».

Η οικονομία των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισραήλ υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά του κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και προσέλκυσε επίσης χιλιάδες Ισραηλινούς εργαζομένους που εντάχθηκαν στις δυνάμεις του στρατού.

Η ισραηλινή οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει συνολική ανάπτυξη περίπου 3,5% κατά το έτος 2023 πριν από τον πόλεμο, ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2024, αλλά αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου και τις πιθανότητες επέκτασης του σε άλλα μέτωπα.

Στις 19 Φεβρουαρίου, μια προκαταρκτική εκτίμηση του Ισραηλινού Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής έδειξε ότι η οικονομία του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά 19,4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, επηρεασμένη από τον πόλεμο.

Τη Δευτέρα, η Κνεσέτ ενέκρινε πρόσθετους φόρους ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων σέκελ (700 εκατομμύρια δολάρια) στις ισραηλινές τράπεζες τα επόμενα δύο χρόνια, ως μέρος των προσπαθειών των νομοθετών να βρουν νέους τρόπους ενίσχυσης του δημόσιου ταμείου που εξαντλήθηκε από τις πολεμικές δαπάνες.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

Αποκλεισμός του Ισραήλ από τη μεγαλύτερη έκθεση άμυνας και αεροδιαστημικής της Λατινικής Αμερικής μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Χιλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: