Τα εγκάρδια ευχαριστώ του Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο της Κύπρου: Εξαιρετικά σημαντικός ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα, επείγουσα ανάγκη η συλλογική δράση

epa11228387 US President Joe Biden (C) speaks as former First lady of California Maria Shriver (L) US First Lady Jill Biden (2-L) and US Vice President Kamala Harris (R) listen during a Women’s History Month reception in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 18 March 2024. EPA, WILL OLIVER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Προσωπική επιστολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προς τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη μετέφερε χθες το βράδυ ο Προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, Κέρτις Ριντ.

Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου είναι σημαντική απ’ όλες τις πλευρές καθώς αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κύπρου και του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια που στοχεύει αποκλειστικά στη μεταφορά βοήθειας σε δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Ο κ. Μπάιντεν υιοθετεί και ενισχύει την προσπάθεια της Λευκωσίας και ομιλεί για το όραμα, την αποφασιστικότητα και την ηγεσία που επέδειξε ο Κύπριος Πρόεδρος για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Κύπρου και στη συνέχεια να υποστηριχθεί από δεκάδες άλλες χώρες, με πρώτη την Αμερική.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν την Κύπρο με πολυμελή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως ο Προσωπάρχης του NSC, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο τελευταίος, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξαν την κυπριακή προσπάθεια, παρά τις αντιρρήσεις που πρόβαλε η Τουρκία, η οποία είναι εξοργισμένη με τη διεθνή στήριξη προς την Κύπρο.

Οι απειλητικές αναφορές του Τούρκου ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για την άναδρη τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου, οφείλονται στις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας, που στηρίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Η επιστολή του Προέδρου Μπάιντεν προς τον κ. Χριστοδουλίδη, αναφέρει τα εξής:

Προς την Αυτού Εξοχότητα
Νίκο Χριστοδουλίδη
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Λευκωσία

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας, το όραμα και την αποφασιστικότητα σας να συνδράμετε για να δημιουργηθεί ένας εξαιρετικά σημαντικός θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα.

Η στενή σχέση σας με τις χώρες στην περιοχή -και η διαρκής σας συνεργασία με το Ισραήλ- υπήρξαν σημαντικές στη συγκέντρωση πολιτικής υποστήριξης για αυτή την πρωτοβουλία.

Η προθυμία σας να χρησιμοποιήσετε το λιμάνι της Λάρνακας ως σημείο ελέγχου και ακολούθως παροχής απόλυτα αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν καθοριστικής σημασίας.

Καθώς προχωρούμε με αυτή την πρωτοβουλία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν μαζί σας για να διαχειριστούν τις πολυπλοκότητες διοικητικών θεμάτων αυτού του εγχειρήματος.

Όπως γνωρίζετε, έχω δώσει οδηγίες στον στρατό των ΗΠΑ να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για δημιουργία μιας προσωρινής αποβάθρας στην ακτή της Γάζας.

Αυτό θα επιτρέψει την τεράστια αύξηση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της μεταφοράς της στη Γαζα – και θα συνεχίσω να εμμένω όπως το Ισραήλ ανοίξει επίσης περισσότερες χερσαίες διαδρομές.

Όπως γνωρίζουμε και οι δύο, η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα δεν επαρκεί και ούτε παρέχεται όσο γρήγορα όσο χρειάζεται.

Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά το ότι είναι επείγουσα η ανάγκη της συλλογικής μας δράσης -και προσβλέπω να ακούσω για τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις στη Λάρνακα αυτή τη εβδομάδα, όπου θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

Παρακαλώ δεχθείτε τις εγκάρδιες μου ευχαριστίες για τη συνεργασία και την αφοσίωση σας σε αυτό τον σημαντικό σκοπό”.

Με εκτίμηση
Τζόζεφ Μπάιντεν

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί η έκρηξη του Ερντογάν εναντίον της Μεγαλονήσου; Κοιτάξτε προς το Κάιρο και θα καταλάβετε… Πως να αντέξει το θέαμα των ηγετών Ελλάδας και Κύπρου με τον αλ Σίσι;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: