Γιατί η έκρηξη του Ερντογάν εναντίον της Μεγαλονήσου; Κοιτάξτε προς το Κάιρο και θα καταλάβετε… Πως να αντέξει το θέαμα των ηγετών Ελλάδας και Κύπρου με τον αλ Σίσι;

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχαν στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, κατά την επίσκεψή τους στο Κάϊρο, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς “γκράντε” αναλυτής για να καταλήξει στο πιο εύκολο συμπέρασμα: Η άθλια επίθεση του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και οι απειλές για την “τουρκική” Κύπρο, αν δεν σταματούσε δήθεν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, οφείλονται ξεκάθαρα στην στρατηγικής σημασίας ιστορική συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο.

Ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο του αλ Σίσι, και έλαβαν μέρος στη διευρυμένη συνάντηση των ηγετών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν και τετ-α-τετ συναντήσεις με τον ισχυρό άνδρα του Καϊρου, με τον οποίο συμφώνησαν και την επόμενη τριμερή συνάντηση των ηγετών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Αλ Σίσι μίλησαν για την πραγματοποίηση της επόμενης διακυβερνητικής Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

  • Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης και ο αλ Σίσι συμφώνησαν και αυτοί τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές:

Στο κείμενο της Διακήρυξης για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας οι δύο πλευρές καταγράφονται ως «κομβικής σημασίας εταίροι», ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο ως βάση ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Σημειώνουν ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υλοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δέσμευση, με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ακολουθώντας με ακρίβεια τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας παραλλήλως τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ:

Ειδική σημασία έχει όμως και η ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών, κυρίως με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης (GRECY), το οποίο έχει συμπεριληφθεί από την ΕΕ ως ένα από τα βασικά εγχειρήματα για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Πρόκειται μάλιστα για ένα έργο το οποίο περνά μέσα από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, θωρακίζοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο την εν λόγω συμφωνία, αλλά και δίνοντας μια ξεχωριστή, οικονομική και ενεργειακή διάσταση στη σύμπλευση των δύο πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό τη σκέπη της ΕΕ.

Πως να αντέξει, λοιπόν, ο Ερντογάν όλα τα παραπάνω όταν για την κατοχική Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι …“εκλιπούσα”; Ακόμα, πως να καταπιεί ότι εβδομάδες μετά τη δική του επίσκεψη στο Κάιρο, όπου πήγε παρακαλώντας τον αλ Σίσι, πληροφορήθηκε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προχωρά όλες τις συμφωνίες που έχει κατά καιρούς κάνει με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χριστοδουλίδη;

Ο αλ Σίσι έχει αποδειχθεί πιο έξυπνος απ’ όλους τους ηγέτες, αυταρχικούς και μη, των χωρών της Μεσογείου. Είναι ο “πολύφερνος γαμπρός” της περιοχής, αυτός που όλοι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί του. Ο ίδιος έχει δείξει τις προτιμήσεις του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιθυμεί τις καλύτερες σχέσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Για πολλούς λόγους. Ο καλύτερος είναι ότι μπορεί να συνεννοηθεί με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πως μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν; Τον γνωρίζει καλύτερα καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο μεγάλος του αντίπαλος. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε πολλές φορές να τον ανατρέψει με τη βοήθεια των “Αδελφών Μουσουλμάνων”. Ο αλ Σίσι, γνωστός αυταρχικός όπως και ο Ερντογάν, έχει φυλακίσει όλα τα ανώτερα στελέχη και ακόμα και πρόσφατα έστειλε στο απόσπασμα μέλη της οργάνωσης.

  • Ο αλ Σίσι γνωρίζει ότι ο Ερντογάν το κάνει από ανάγκη και μόνο. Και μην έχετε αμφιβολία ότι θα “παίξει”μαζί του. Αλλά δεν πρόκειται να προδώσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Και για ένα άλλο λόγο: Είναι δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. και έχει εξαιρετική ανάγκη την ενωμένη Ευρώπη, η οποία τον …έρανε με δισεκατομμύρια ευρώ για να έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία ιστορική. Είναι και θα αποδειχθεί στη συνέχεια. Υποσχέθηκε να σταματήσει τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη και οι ηγέτες που τον συνάντησαν την Κυριακή είναι βέβαιοι ότι θα το πράξει.

Ο θυμός, λοιπόν, του Ερντογάν οφείλεται στην αναγνωριση του στρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους πάντες, ακόμα και από τους Αμερικανούς και τους ανθέλληνες Εγγλέζους. Η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο έχει στεφθεί από επιτυχία.

Που είναι ο Ερντογάν, ο “πατερούλης” των Παλαιστινίων να τους βοηθήσει σε αυτές τις πολύ δύσκολες, τις πολύ τραγικές στιγμές που περνούν, θύματα των άγριων βομβαρδισμών του Ισραήλ; Πουθενά. Η μικρή Κύπρος έχει αποκαλύψει τον βρώμικο του ρόλο. Θέλει τους Παλαιστίνιους να δυστυχούν για να τους εκμεταλλεύεται.

Έχω γράψει πολλές φορές ότι ο Ερντογάν δεν λογαριάζει καμία συμφωνία με την Ελλάδα. Απλά την χρησιμοποιεί όσο τον βολεύει. Και έχω σημειώσει ότι θα προκαλέσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Κύπρο, όχι στο Αιγαίο. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έχω σημειώσει αρκετές φορές ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έξω πάνε καλά. Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κοιτάξουν και τους πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι απηυδισμένοι με τη διαφθορά και με την αδικία. Όλα τα μηνύματα που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας έχουν το ίδιο μήνυμα: “Δεν πάει άλλο”…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ας αφήσουν τα ψέματα οι οπαδοί της “όποιας λύσης”: Επιθυμεί λύση η Τουρκία εκτός της διχοτόμησης; Από τα μηνύματα της Άγκυρας πηγάζει οποιαδήποτε ελπίδα; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: