Στρατιωτικό λιμάνι στις ακτές της Γάζας στήνουν οι ΗΠΑ για να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια: Πρώτες αποστολές μέσω Κύπρου* Αναμένονται ανακοινώσεις Μπάιντεν

Humanitarian aid is air-dropped by US aircraft over the northern Gaza Strip, 07 March 2024. The international community is combining efforts to increase humanitarian assistance to the residents of Gaza affected by the ongoing conflict. More than 30,000 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER




Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει απόψε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμένα στη Γάζα προκειμένου να καταφθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια εκεί δια θαλάσσης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου για την κατάσταση του Εθνους, αργότερα μέσα στην ημέρα (ώρες ΗΠΑ).

Το προσωρινό λιμάνι θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους κατά «εκατοντάδες επιπλέον φορτηγά» την ημέρα, εκτιμούν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθούν «μερικές εβδομάδες» έως ότου το εν λόγω σχέδιο υλοποιηθεί.

Οι πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας θα φτάσουν εκεί μέσω Κύπρου και η ασφάλεια της όλης επιχείρησης θα γίνει σε συντονισμό με το Ισραήλ, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Οι αρχικές αποστολές θα γίνουν μέσω Κύπρου, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και ενός συνασπισμού εταίρων και συμμάχων. Αυτή η νέα σημαντική πρωτοβουλία θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί. Οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είτε βρίσκονται ήδη στην περιοχή είτε θα αρχίσουν να μετακινούνται εκεί σύντομα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους στενούς μας εταίρους και συμμάχους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό χωρών που θα συνεισφέρουν δυνατότητες και χρηματοδότηση για αυτήν την πρωτοβουλία. Αυτή η προσπάθεια βασίζεται στην πρωτοβουλία Amalthea που προτείνει η Κύπρος, η οποία παρέχει μια πλατφόρμα στο λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας και τον έλεγχο από Ισραηλινούς αξιωματούχους των εμπορευμάτων με προορισμό τη Γάζα».

Μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου:  «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δηλώσω ότι συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τους Ισραηλινούς για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, και ότι οι Ισραηλινοί έχουν συνεργαστεί πολύ στενά με τους Κύπριους εδώ και μήνες για να δημιουργήσουν τον έναν μηχανισμό στο λιμάνι της Λάρνακας που θα είναι απαραίτητος. Και θα συνεργαστούμε στενά και θα διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες μαζί τους όσον αφορά ορισμένα από τα ερωτήματα ασφαλείας που θέσατε», είπε ο αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «προβλέπεται να είναι μια επιχείρηση που δεν θα απαιτεί είσοδο σρατιωτών στο έδαφος».

«Ο στρατός των ΗΠΑ έχει μοναδικές ικανότητες. Και μπορούν να κάνουν πράγματα υπεράκτια που είναι εξαιρετικά και έτσι αυτή είναι η έννοια των επιχειρήσεων για την οποία έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος», είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ισραηλινοί έχουν ενημερωθεί και οι ΗΠΑ θα συνεργάζονταν μαζί τους για θέματα ασφαλείας, ενώ θα συντονίζονταν με «εταίρους και συμμάχους» και τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο έδαφος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα, μετά από ένα περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από ΒBC, και Αfp μέσω ΚΥΠΕ

Ο ρωσόφιλος Όρμπαν στην Αμερική για τετ-α-τετ με τον Τραμπ στη Φλόριντα: Πρωτοφανής επίσκεψη ΝΑΤΟϊκού ηγέτη χωρίς πρόσκληση της Ουάσιγκτον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: