«Στοχεύει στο κέρδος και όχι στο καλό της ανθρωπότητας»: Ο Έλον Μασκ μήνυσε την Open AI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT

File Photo US tech entrepreneur Elon Musk speaks during a symposium on anti-Semitism titled ‘Never again: Lip Service or Deep Commitment’, as part of an event organized by the European Jewish Association EJA in Krakow, Poland, 22 January 2024. EPA/Lukasz Gagulski POLAND OUT




Μήνυση κατά της κατασκευάστριας εταιρείας του ChatGPT, της Open AI και του διευθύνοντα σύμβουλό της, Σαμ Άλτμαν, κατέθεσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, κατηγορώντας την ότι εγκατέλειψαν την αρχική αποστολή τους, να αναπτύξουν δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας, υποκλεινόμενοι στο κέρδος.

Η μήνυση, όπως γράφει ο Guardian, αναφέρει ότι ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν προσέγγισαν αρχικά τον Έλον Μασκ για να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοικτού κώδικα. Ο στόχος της εταιρείας που υποστηρίζεται από τη Microsoft, με το να βγάλει χρήματα παραβιάζει αυτό το συμβόλαιο, ανέφεραν οι δικηγόροι του Μασκ στην αγωγή που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα εξάλλου με το δικαστικό έγγραφο, η εταιρεία έχει κρατήσει τον σχεδιασμό του GPT-4, του πιο προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της, «ένα πλήρες μυστικό».

Ο Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX αλλά και ιδιοκτήτης πλέον του X (πρώην Twitter) ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2018.

«Η OpenAI Inc έχει μετατραπεί σε κλειστού κώδικα, de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft. Σύμφωνα με το νέο της διοικητικό συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα βελτιώνει ένα AGI για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για τη Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας», αναφέρει η αγωγή.

Πέρυσι ο επιχειρηματίας Άλτμαν απολύθηκε από το πρώην διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, το οποίο δήλωσε ότι προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Άλτμαν επέστρεψε στην εταιρεία με ένα νέο αρχικό διοικητικό συμβούλιο.

Το ChatGPT, το chatbot της OpenAI, έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στον κόσμο μέσα σε έξι μήνες από την έναρξή του τον Νοέμβριο του 2022. Ακολούθησαν πολλά ανταγωνιστικά chatbots από τη Microsoft, την Alphabet και πολλές ακόμη νεοφυείς επιχειρήσεις που κατάφεραν να εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση.

Με πληροφορίες από Guardian

Προσφυγές κατά της Meta για τις συνδρομές: Κατηγορείται και πάλι ότι παραβιάζει τις διατάξεις για προστασία προσωπικών δεδομένων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: