Στο Λευκό Οίκο συζητούν την πρόταση της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα: Και στο νησί, τα “ορφανά” του σχεδίου Ανάν, “πενθούν”, κλαίνε και οδύρονται… (video)

epa11192273 A handout picture made available by the Chigi Palace (Palazzo Chigi) Press Office shows Italian Prime Minister Giorgia Meloni (L) and US President Joe Biden during their meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 01 March 2024. EPA, FILIPPO ATTILI, CHIGI PALACE PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τα “ορφανά” του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν -τα καημένα έμειναν στο …2004 όταν έφαγαν τον μπάτσο της ζωής τους από τον κυπριακό λαό- λοιδωρούν όσους νομίζουν πως στάθηκαν εμπόδιο στην τουρκοποίηση της Κύπρου.

Συχνά-πυκνά στοχεύουν και τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλιδη, στον οποίο “χρεώνουν” την αποχώρηση του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη από το Κραν Μοντανά. Αυτό είναι φυσικά ψέμα.

Ήταν συλλογική απόφαση η αποχώρηση, όταν ο μπουνταλάς τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ενώπιον όλων πως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο είναι κόκκινη γραμμή.

Τα γνωστά “γιουσουφάκια” της Λευκωσίας και της Αθήνας, άλλα φυσικά επιμένουν να ισχυρίζονται, αλλά δεν τους πιστεύει κανείς. Ούτε οι ίδιοι πιστεύουν πλέον τους εαυτούς τους. Άλλωστε, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ένας εκ των πλέον έντιμων διπλωματών, τους έχει “σουτάρει” κυριολεκτικά πολλές φορές. Ήταν στο Κραν Μοντανά και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Τα “ορφανά”, λοιπόν, του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, κορόϊδευαν τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, για την εξαιρετική ιδέα της διάνοιξης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαλόγου. Είναι η μόνη επιλογή όσων πραγματικά επιθυμούν να βοηθήσουν τους άμοιρους Παλαιστίνιους, που έχουν αφεθεί μόνοι τους.

Μετά την παρανοϊκή δολοφονική επίθεση της Χαμάς, εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρλιου 2023, το Εβραϊκό Κράτος απάντησε καταστρέφοντας και σκοτώνοντας ασύστολα. Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Λωρίδας της Γάζας έχουν αφήσει στο πέρασμα χιλιάδες των χιλιάδων νεκρούς και τραυματίες, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς, που άνοιξαν τον κύκλο του αίματος, κρύβονται οι άθλιοι στα λαγούμια τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους αμάχους. Όσο πιο πολλοί νεκροί τόσο το καλύτερο για την αισχρή προπαγάνδα τους.

Το Ισραήλ εκδικήθηκε τους νεκρούς του. Αρκετά. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Πόσα άλλα γυναικόπαιδα πρέπει να σκοτωθούν για να ικανοποιηθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου;

  • Η Κύπρος έκανε μία γενναία πρόταση, η οποία είναι η πλέον ορθή και πραγματοποιήσιμη. Έπρεπε να είχε υποστηριχθεί από την αρχή. Αλλά, οι Αμερικανοί και οι λοιποί Δυτικοί είχαν άλλα στο μυαλό τους. Υποστήριξαν την εκδίκηση του Ισραήλ. Αίμα στο αίμα. Και δεν σκέφθηκαν τα γυναικόπαιδα.

Επιτέλους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ξύπνησε από το μόνιμο λήθαργο και έδωσε εντολή στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εντολή να σκεφθούν τρόπους για τη μεταφορά τροφίμων και ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στους άμοιρους Παλαιστίνιους. Η πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη επανήλθε στο τραπέζι και οι Αμερικανοί σκέφτονται σοβαρά να την αρπάξουν.

Όπως προανέφερα είναι η καλύτερη και η μόνη άμεσα πραγματοποιήσιμη πρόταση. Να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, αλλά και το παλιό αεροδρόμιο της πόλης. Η απόσταση από την Κύπρο στο Ισραήλ είναι μερικές ώρες.

Σε μία έκτακτη ενημέρωση χθες στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο περίφημος Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε:

Μια διευκρίνηση σχετικά με τον θαλάσσιο διάδρομο που ανέφερε ο πρόεδρος (ΜΠάιντεν). Αναφερόταν στην ιδέα που είχε συζητηθεί στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο για να περάσει από την Κύπρο;

Απάντησε ως εξής:

Σίγουρα νομίζω ότι η συζήτηση που έχουμε για μια πιθανή ναυτική επιλογή (για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας) έχει να κάνει με τις πρόσφατες συζητήσεις για την πιθανή χρήση της Κύπρου, για παράδειγμα, για ενδεχόμενη υλοποίηση μέρος αυτού του σχεδίου.

Δεν θέλω να μπω σε πάρα πολλές λεπτομέρειες τώρα. Αυτή η ιδέα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Και υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Επομένως, δεν σας εγγυώμαι ότι, για παράδειγμα, η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Απλώς λέω ότι η συζήτηση στην οποία βρισκόμαστε τώρα στηρίχθηκε σίγουρα σε προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε με τους εταίρους στην περιοχή σχετικά με το τι μορφή θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σχέδιο.

Αλλά, και πάλι σημειώνω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και πολύ δουλειά στο θαλάσσιο σκέλος (του ανθρωπιστικού διαδρόμου) για να τον υλοποιήσουμε.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η Κύπρος για ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε και η τελευταία. Εδώ και καιρό οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι αντιλήφθηκαν επιτέλους, ότι το νησί αποτελεί το πιο σημαντικό στρατηγικό σημείο στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες θέλουν να έχουν ένα …πόδι στην Κύπρο. Μόνο η Ελίτ των Αθηνών και της Λευκωσίας, αλλά και των διεφθαρμένων Βρυξελλών, σπρώχνει και πιέζει να την χαρίσουμε στην Τουρκία. Φυσικά, όπως και το 2004, ο κυπριακός λαός δεν θα το επιτρέψει.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έντιμος μέχρι το τέλος, πάντα δίπλα στην Ελλάδα και στους ομογενείς φίλους του: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: