Στο Κάιρο σήμερα αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς για συμφωνία εκεχειρίας 6 εβδομάδων: Το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει πει «λίγο πολύ ναι»

FILE PHOTO: Νεαροί Παλαιστίνιοι στο σημείο καταστροφής τεμένους στην νότια Γάζα, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό. EPA/MOHAMMED SABER




Οι διαμεσολαβητές αναμένεται να συνέλθουν εκ νέου στο Κάιρο σήμερα Κυριακή για να αναζητήσουν μια φόρμουλα αποδεκτή από το Ισραήλ και τη Χαμάς για μια εκεχειρία στη Γάζα και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τα των συνομιλιών,  καθώς οι ΗΠΑ  κατέφυγαν σε αεροπορικές ρίψεις για να βοηθήσουν τους απελπισμένους αμάχους με παροχή τροφίμων.

Οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο την Κυριακή, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, αν και μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι το Ισραήλ δεν αναμενόταν να στείλει αντιπροσωπεία έως ότου λάβει τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί.

  • Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τις χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— και ισραηλινούς διαπραγματευτές, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η πρόταση προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι 42 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι το πλαίσιο για μια εκεχειρία έξι εβδομάδων έχει αποσπάσει τη συμφωνία του Ισραήλ, και τώρα εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κατά στη Γάζα από την επίθεση σοκ στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Η πορεία προς την κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά αυτή την ώρα είναι απλή. Και υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι. Υπάρχει μια συμφωνία πλαίσιο. Οι Ισραηλινοί την έχουν αποδεχθεί κατά το μάλλον ή ήττον ».

  • Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή “τις επόμενες 24 με 48 ώρες”, εφόσον το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού κινήματος.

“Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες”, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά στις 10 Μαρτίου.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και άλλοι ηγέτες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να αμβλύνουν την ολοένα και πιο απελπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων μετά από πέντε μήνες πολέμου και τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού – 576.000 άνθρωποι – είναι ένα βήμα από τον λιμό.

Μετά την Γαλλία και την Ιορδανία, χθες Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη επιχείρηση ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.Η επιχείρηση έγινε από κοινού με την Ιορδανία, διευκρίνισε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

  • Οι ΗΠΑ εδώ και μήνες ζητούν από το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, κάτι στο οποίο ανθίσταται το ισραήλ. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ότι οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε δαπανηρές, και ελεγχόμενης αποτελεσματικότητας αεροπορικές ρίψεις, είναι η πιο πρόσφατη  απόδειξη της περιορισμένης επιρροής της Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.Το Ισραήλ αρνείται ότι περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας.
    Το αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απελευθέρωσε 38.000 γεύματα πάνω από τη Γάζα, ποσότητα σαφώς ανεπαρκής για τα  2,2 εκατομμύρια άτομα που έχουν συγκεντρωθεί εκτοπισμένα στην περιοχή. Οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη από μια σειρά συνεχών προσπαθειών.

IDF: Χτυπήθηκαν δεκάδες στόχοι της Χαμάς στην Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στην πόλη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας δεκάδες στόχους της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα του πυροβολικού.

Η Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ έπληξαν περίπου 50 στόχους μέσα σε έξι λεπτά, εξήγησε ο στρατός, σε μια προσπάθεια «να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές επιτυχίες στην περιοχή».

Με τα πλήγματα αυτά «τα στρατεύματα κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών και εξόντωσαν τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τη γρήγορη προέλαση των ισραηλινών τανκς, ενώ ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ενόπλους. Οικογένειες από ένα κτίριο κατοικιών έγραψαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους λόγω της παρουσίας αρμάτων μάχης στους δρόμους.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον δύο αρμάτων μάχης και ανατίναξε κτίριο στο οποίο είχαν εισέλθει Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η Χαν Γιούνις βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Απαιτούν να τερματιστεί εδώ και τώρα το δράμα των ομήρων: Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: