Στην αρένα της Σούπερ Τρίτης Μπάιντεν, Τραμπ και Χέιλι: Τι κρίνουν οι αποψινές εκλογές σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ [video] 

File Photo Supporters stand behind bunting as they listen to Republican US presidential candidate Nikki Haley during a campaign stop in Needham, Massachusetts, USA, 02 March 2024. The former South Carolina governor Haley is running against former US President Donald Trump ahead of the ‘Super Tuesday’ Republican primaries 05 March 2024. EPA/CJ GUNTHER




Στις κάλπες προσέχονται οι κάτοικοι 15 Πολιτειών και μίας επικράτειας των ΗΠΑ προκειμένου να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές. Τι πρέπει να περιμένουμε;

Οι ψηφοφόροι σε 15 Πολιτείες και μία περιοχή των ΗΠΑ και μια επικράτεια των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν στις κάλπες την Τρίτη για να ψηφίσουν στις προεδρικές προκριματικές εκλογές, στο πλαίσιο της τετραετούς παράδοσης της «Σούπερ Τρίτης».

Σε άλλες προεκλογικές περιόδους, η Σούπερ Τρίτη παρείχε μια σαφή ένδειξη για το ποιοι υποψήφιοι θα κερδίσουν τις προεδρικές υποψηφιότητες των κομμάτων τους. Το 2020, για παράδειγμα, ο Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την πορεία του Μπέρνι Σάντερς για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών αφού κέρδισε 10 από τις πολιτείες της Σούπερ Τρίτης. Ο Μπάιντεν έγινε υποψήφιος των Δημοκρατικών και αργότερα κέρδισε τις γενικές εκλογές έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Φέτος, ωστόσο, η Σούπερ Τρίτη έχει πολύ λιγότερο σασπένς. Και τα δύο κόμματα έχουν ήδη μια ξεκάθαρη αίσθηση του ποιοι θα είναι οι υποψήφιοί τους, καθώς Μπάιντεν και Τραμπ έχουν περάσει από τις πολιτείες της πρόωρης ψηφοφορίας. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές Νίκι Χέιλι παραμένει στην κούρσα εναντίον του Τραμπ, αλλά οι προσδοκίες από την εκστρατεία της είναι χαμηλές, καθώς έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο σε μία προκριματική αναμέτρηση.

Παρόλα αυτά, η Σούπερ Τρίτη θα μπορούσε ακόμα να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για τη φωτογραφία της στιγμής κάθε κόμματος ενόψει των γενικών εκλογές του Νοεμβρίου. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Σούπερ Τρίτη:

Ποιες πολιτείες θα ψηφίσουν την Σούπερ Τρίτη;

Οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες – Αλαμπάμα, Αλάσκα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Βερμόντ και Βιρτζίνια – θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη. Όλες αυτές οι πολιτείες εκτός από την Αλάσκα θα πραγματοποιήσουν τις προκριματικές αναμετρήσεις και των Δημοκρατικών την Τρίτη.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών στην Αϊόβα διεξήχθησαν εξ ολοκλήρου μέσω ταχυδρομείου από τον Ιανουάριο και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους στις 5 Μαρτίου, προκειμένου να συμμορφωθούν με το ημερολόγιο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Στην αμερικανική επικράτεια της Αμερικανικής Σαμόα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Δημοκρατικών και η Τρίτη σηματοδοτεί επίσης την τελευταία ημέρα για τους Δημοκρατικούς της Αϊόβα να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών τους αναμετρήσεων, οι οποίες έγιναν εξολοκλήρου μέσω ταχυδρομείου από τον Ιανουάριο. (Οι Ρεπουμπλικάνοι διεξήγαγαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο, με τον Τραμπ να κερδίζει εύκολα την πολιτεία).

Πόσοι εκπρόσωποι είναι υποψήφιοι;

Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, 874 από τους 2.429 συνολικούς αντιπροσώπους θα είναι υποψήφιοι τη Σούπερ Τρίτη και ο νικητής υποψήφιος θα χρειαστεί τελικά 1.215 αντιπροσώπους για να κερδίσει την υποψηφιότητα. Στις εκλογές των Δημοκρατικών, 1.421 αντιπρόσωποι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των αντιπροσώπων, θα είναι υποψήφιοι τη Σούπερ Τρίτη και ο Μπάιντεν θα χρειαστεί 1.969 αντιπροσώπους για να κερδίσει επίσημα την υποψηφιότητα.

Θα μπορούσε ο Τραμπ να κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων την Τρίτη;

Ο Τραμπ έχει ήδη κερδίσει 244 αντιπροσώπους από τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει ήδη, σύμφωνα με το Associated Press, επομένως χρειάζεται περίπου 1.000 περισσότερους για να κερδίσει την υποψηφιότητα. Είναι απίθανο να περάσει αυτό το όριο τη Σούπερ Τρίτη, αλλά πιθανότατα θα κερδίσει αρκετές εκατοντάδες αντιπροσώπους, γεγονός που θα τον φέρει σε απόσταση αναπνοής από την επίσημη νίκη. Ο Τραμπ θα μπορούσε να βάλει τέλος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών το νωρίτερο μέσα στον Μάρτιο.

Οι κανόνες συγκεκριμένων πολιτειών για την κατανομή των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος του Τραμπ την Τρίτη. Για παράδειγμα, αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια άλλαξαν πρόσφατα τους βασικούς κανόνες επιτρέποντας σε κάθε υποψήφιο που συγκεντρώνει πάνω από το 50% των ψήφων να λάβει και τους 169 Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους της πολιτείας. Τώρα που οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών είναι μια κούρσα δύο ατόμων μεταξύ Τραμπ και Χέιλι, ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να κερδίσει εύκολα όλους τους αντιπροσώπους της Καλιφόρνια.

Θα μπορούσε αυτή να είναι η τελευταία στάση της Χέιλι;

Πιθανότατα, ναι. Ακόμη και μετά την ήττα από τον Τραμπ με διαφορά 20 μονάδων στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, η Χέιλι υποσχέθηκε να αγωνιστεί για τη Σούπερ Τρίτη, επιμένοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι άξιζαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές.

«Τις επόμενες 10 ημέρες, άλλες 21 πολιτείες και περιοχές θα μιλήσουν», είπε η Χέιλι μετά τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα στις 24 Φεβρουαρίου. «Έχουν το δικαίωμα σε μια πραγματική επιλογή, όχι σε εκλογές σοβιετικού τύπου με έναν μόνο υποψήφιο. Και έχω καθήκον να τους δώσω αυτή την επιλογή».

Όμως η Χέιλι ήταν ασαφής στο τι προτίθεται να κάνει μετά τη Σούπερ Τρίτη και πολλοί παρατηρητές των εκλογών αναμένουν ότι σύντομα θα παραιτηθεί. Με μόνο μία νίκη στην Ουάσιγκτον, η Χέιλι θα δυσκολευτεί πολύ να δικαιολογήσει τη συνέχιση της υποψηφιότητάς της.

Τι διακυβεύεται για τον Μπάιντεν τη Σούπερ Τρίτη;

Ο Μπάιντεν δεν έχει κανέναν πραγματικό ανταγωνισμό για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς και οι δύο κύριοι αντίπαλοί του –ο βουλευτής της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς και η συγγραφέας αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον– δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν κανέναν εκπρόσωπο μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το AP.

Ωστόσο η Σούπερ Τρίτη αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για τον Μπάιντεν να σημειώσει ορισμένες αποφασιστικές νίκες μετά την περίεργη απόδοσή του στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν κέρδισε το εντυπωσιακό 81% των ψήφων στο Μίσιγκαν, αλλά περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι της πολιτείας ψήφισαν για τους «αδέσμευτους», αφού προοδευτικοί διοργανωτές είχαν προτρέψει τους κατοίκους του Μίσιγκαν να το κάνουν ως μέσο διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Πολλοί στην αριστερά ζήτησαν από τον Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη μετά το κλείσιμο των καλπών στο Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν πανηγύρισε τη νίκη του και συγκεκριμένα δεν συμπεριέλαβε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην «αδέσμευτη» προσέλευση, μια παράλειψη που εξόργισε τους προοδευτικούς διοργανωτές της εκστρατείας.

«Με έχετε ακούσει να λέω πολλές φορές ότι δεν είναι ποτέ καλό στοίχημα να στοιχηματίζετε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε ο Μπάιντεν στη δήλωση. «Αυτός ο αγώνας για τις ελευθερίες μας, για τις οικογένειες εργαζομένων και για τη Δημοκρατία θα μας πάρει όλους μαζί. Ξέρω ότι θα το κάνουμε».

Η Σούπερ Τρίτη μπορεί να δώσει στον Μπάιντεν την ευκαιρία να δείξει ότι το Δημοκρατικό κόμμα ήδη συνασπίζεται για να νικήσει τον Τραμπ τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από Guardian

Όποιος διαφωνεί με τον Πούτιν εξοντώνεται: Στη φυλακή με βαριές ποινές για «εξτρεμιστική δραστηριότητα» εννέα Μάρτυρες του Ιεχωβά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: