Η σκόνη από τη Σαχάρα κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα: Για πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στα δυτικά και νότια προειδοποιεί το Meteo [χάρτες]

FILE PHOTO; Σκόνη από την Αφρική φέρνουν οι νοτιάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης αναμένονται σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το σημερινό δελτίο καιρού, η μεταφορά σαχαριανής σκόνης θα είναι εντονότερη στα δυτικά και νότιας της χώρας.

Aνάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι αρχές προβαίνουν σε συστάσεις προς τους πολίτες για προσοχή που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, περιορισμό της έντονης άσκησης ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, για καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και χρήση εισπνοών , ανακουφιστικού φαρμάκου.

Xάρτης που παρουσιάζει τις συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια στις 2 μ.μ. σήμερα Τετάρτη.

 

Xάρτης που παρουσιάζει τις συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια αύριο Πέμπτη

Σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα πολύ γρήγορα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και μέχρι τις πρωινές ώρες θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στο ανατολικό Αιγαίο τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Από το βράδυ στα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και βαθμιαία από το απόγευμα στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά τους 17 με 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 22 βαθμούς και στην Κρήτη κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» την Κρήτη: Μέτρα και συστάσεις στους πολίτες για την αιθαλομίχλη, ποιοι θα πρέπει να προσέχουν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: