Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

FILE PHOTO Στιγμιότυπο από συζήτηση στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




«Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος,

Στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ σχολίασε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους νέους που διαδηλώνουν για τη δημόσια παιδεία ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν αν δεν έχουν χρήματα.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια ‘καριέρα’, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;», σχολίασε. Είπε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε στον κ. Κασσελάκη τη δυνατότητα να μιλά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, «αλλά εσείς πήγατε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και έχετε το δικαίωμα να μιλάτε για δημόσιο πανεπιστήμιο;».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «το Σύνταγμα του ‘75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα 50 χρόνια πριν ήταν πολύ πιο μπροστά και πολύ πιο προοδευτική από ό,τι είστε εσείς σήμερα, γιατί τότε προέβλεψε και αποτύπωσε στο θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας ότι ανώτατη παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και ότι οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Και έρχεστε εσείς 50 χρόνια μετά με μια βαθιά συντηρητική αντίληψη να πείτε ότι η ανώτατη παιδεία είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές είναι πελάτες».

Ο κ. Φάμελλος καταδίκασε την επίθεση που έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, ενώ ζήτησε και να υπάρξει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για ό,τι συζητήθηκε εκεί.

Επιπλέον κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής.

Προτάσεις Κασσελάκη 

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο απαριθμεί ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως «αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise».

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Facebook:

«‘Γιατί να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;’, θα ρωτήσετε. ‘Δεν μπαίνεις στο δημόσιο, πας στο ιδιωτικό. Περισσότερες ευκαιρίες!’. Όταν όμως η κυβέρνηση κόβει θέσεις από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μην μπεις, ώστε να αναγκαστείς να πας στο ιδιωτικό πληρώνοντας, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε αναλογία καθηγητών-φοιτητών, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης πριν από 15 χρόνια ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και τώρα 126, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν περιφερειακά πανεπιστήμια κλείνουν και πόλεις ερημώνουν, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Ένα σύγχρονο κράτος κρίνεται από το επίπεδο της Παιδείας που παρέχει στους πολίτες του. Και οι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι φτιάχνοντας ιδιωτικά.

Οι δικές μας προτάσεις – σημειώστε τις!

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.

2.Πρόγραμμα “Εστία παντού”. Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα. Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.

-Για μισθώματα έως 500 Euro.

-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 Euro.

-Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.

-Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 Euro.

5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, σπούδασα στην Αμερική, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με υποτροφία. “Τότε γιατί είσαι κατά του νομοσχεδίου;”, θα ρωτήσετε. Η απάντηση είναι απλή: Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή. Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας».

Ανδρουλάκης: Εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα 

«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.

«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».

«Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι βασικός μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».

«Νομοθετείτε καθ’ υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος “μη κερδοσκοπικό” είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».

Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και διατύπωσε το ερώτημα: «Πως ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο, ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».

«Δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι τα συμφέροντα που βιάζονται. Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης σας είναι ότι οι πολίτες συναντούν παντού φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά που πλανάται πάνω από το έγκλημα των Τεμπών, τις υποκλοπές μετά το πρόστιμο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Ιντελέξα, στην υγεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξηγώντας τη θέση του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η σταθερή θέση του εδώ και 20 χρόνια είναι αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι εκείνος άλλαξε θέση, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη όπου αναφέρει: «Και εδώ θα ήθελα να σας διαβάσω κάτι: «Καμία συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν τοποθετήσει στο επίκεντρό της την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η αντίδραση σε οποιαδήποτε συζήτηση για το άρθρο 16 είναι αποκαλυπτική.

Αποκαλύπτει και πάρα πολλές υποκρισίες γιατί, όπως ξέρετε καλά, η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζει τα πτυχία πανεπιστημίων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αποδεκτό, λοιπόν, σήμερα κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου, το οποίο έχει παράρτημα στην Ελλάδα, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων.

Και ως πότε επιτέλους θα ανεχόμαστε αυτή την υποκρισία;».

Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, τα οποία «δεν θυμούνται τί έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για επικοινωνιακούς μηχανισμούς της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν και στοχοποιούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί, όπως είπε, «φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική οπτική, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Στηρίξατε την ηγεμονία σας στον φόβο για τα χειρότερα. Αυτό έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει άλλη επιλογή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε».

«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται ότι η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μπορεί να γίνει διαφορετικά, μπορεί να γίνει σωστά και επιβάλλεται να γίνει σωστά.

Προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, αλλά και για να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Απέναντι στα μπαλώματα και τους έωλους νόμους, που η συνταγματικότητά τους θα κριθεί στα δικαστήρια, εμείς έχουμε συγκεκριμένη και στέρεη πρόταση» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας : Το έγκλημα των Τεμπών δε θα ξεχαστεί 

Το ΚΚΕ κατέθεσε το πόρισμά του για την Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, ” μια Εξεταστική που η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και την ψήφισε, έκανε όμως ό,τι μπορούσε για να υπάρξει πλήρης συγκάλυψη των ευθυνών της και γι’ αυτό την έκλεισε και άρον-άρον» επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ό,τι και να κάνετε και εσείς της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έχετε επίσης “λερωμένη τη φωλιά” σας, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί και τουλάχιστον στη λαϊκή συνείδηση έχουν αποδοθεί όλες οι ευθύνες» τόνισε και πρόσθεσε: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί ,είναι η υπόσχεση που δώσαμε πριν ένα χρόνο όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά».

«Αμέσως μετά από αυτή την ομιλία μου στη Βουλή έχουμε συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα για την Εξεταστική Επιτροπή, με τα οποία, κατά τη γνώμη μας, αναδεικνύονται μεγάλες πολιτικές και ποινικές ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας» είπε.

«Η χώρα είχε συγκλονιστεί τότε, από τη μια ως την άλλη άκρη της και από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του λαού και κυρίως της νεολαίας και είπαμε από την πρώτη στιγμή: Ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών για να αναδειχθούν οι αιτίες, οι ένοχοι που όπως σε κάθε έγκλημα υπάρχουν και σε αυτό. Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ όταν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των απίστευτων τεχνολογικών δυνατοτήτων,δύο τραίνα συγκρούστηκαν μετωπικά αφού πρώτα κινούνταν επί 12 ολόκληρα λεπτά σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή χωρίς κανένας από τους αρμόδιους να πάρει είδηση» είπε.

«Το χρωστάμε», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, «στις οικογένειές τους, στις μανάδες και στους πατεράδες που ένα χρόνο, τώρα, ζητούν απαντήσεις, ζητούν να πληρώσουν οι ένοχοι».

«Χρωστάτε ακόμα απαντήσεις τι ακριβώς συνέβη και φτάσαμε σε αυτό το έγκλημα, τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις στιγμές, τι ακολούθησε μετά. Και αναφέρομαι στα πάντα, σε όλα όσα παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση να προσπαθείτε να συγκαλύψετε με “μπαζώματα”, απώλεια οπτικού υλικού και τόσα άλλα. Δύσκολο να τα συγκαλύψετε, τελικά, γιατί έχουν όλοι και όλα αποκαλυφθεί τουλάχιστον στη λαϊκή συνείδηση. Έχετε όλοι σας αποκαλυφθεί. Θα τα πούμε πιο αναλυτικά και τις επόμενες μέρες» υπογράμμισε, καταλήγοντας ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρίτσης: Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος 

«Με την ψήφιση του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 (…) Κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματά εδώ, στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε:

«Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα κληθούν να μοιραστούν μια πενιχρή χρηματοδότηση. Αυτό είναι η απόλυτη απαξίωσή τους».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Χαρίτσης, σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok, αναφέρθηκε στην προώθηση του νομοσχεδίου για τα μη κραιτκά πανεπιστήμια ως παραβίαση του Συντάγματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε την άρνηση των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης να δώσουν τη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση.

Δεσμεύθηκε, ακόμη, ότι η Νέα Αριστερά θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί.

«Η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσο που μας παρέχει η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, ακόμα και αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί» σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ριζική τομή στην εκπαίδευση, καταλυτικά εκσυγχρονιστική και ευρωπαϊκή: Μητσοτάκης στη Βουλή για τη μη κρατικά ΑΕΙ [live]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: