Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι στο Κάιρο: Ανάγκη συνεργασίας για την παράνομη μετανάστευση * Ικανοποίηση για την ενεργειακή συνεργασία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε νωρίς σήμερα το μεσημέρι στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθώς μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα υπογράψει την ευρω-αιγυπτιακή συμφωνία. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.


Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

  • Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ. –

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Στο Κάιρο σήμερα Φον Ντερ Λάιεν, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Μελόνι: Κρίσιμη συμφωνία για ανάσχεση του μεταναστευτικού «τσουνάμι» * Χρηματοδότηση μαμούθ στην Αίγυπτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: