Σφοδρές αποδοκιμασίες για τον πρόεδρο του Ισραήλ Χέρτζογκ, στο Άμστερνταμ: Συμμετείχε σε εγκαίνια μουσείου του Ολοκαυτώματος [video]

epa11211146 Protesters (front) hold signs as counter-demonstrators wave Israeli flags during a demonstration on the day of the opening of the National Holocaust Museum in Amsterdam, The Netherlands, 10 March 2024. EPA/MICHEL VAN BERGEN




Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ παρέστη σήμερα στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ, εν μέσω διαμαρτυριών υπέρ των Παλαιστινίων, με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία κοντά στο μουσείο, φώναζαν συνθήματα όπως «Το ποτέ ξανά είναι τώρα» και «Εκεχειρία τώρα», ενώ κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Εβραίοι κατά της γενοκτονίας» και «Το εγγόνι ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος λέει: Σταματήστε το Ολοκαύτωμα στη Γάζα».

Οι υπηρεσίες υγείας στη Γάζα λένε πως πάνω από 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εκεί, ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Μέλη της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία τοποθέτησαν πινακίδες παράκαμψης της κυκλοφορίας γύρω από το μουσείο για να κατευθύνουν τον Χέρτζογκ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Η ολλανδο-εβραϊκή αντισιωνιστική οργάνωση Erev Rave, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία μαζί με την ολλανδο-παλαιστινιακή κοινότητα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ανέφερε πως ενώ τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

Αντιμέτωπο με τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν ξεκίνησε εκείνο τον πόλεμο και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Χαμάς για τις εχθροπραξίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ορισμένες από τις δηλώσεις του Χέρτζογκ αναφέρθηκαν από τη Νότια Αφρική όταν προσέφυγε σε βάρος του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Είχε πει μεταξύ άλλων ότι όχι μόνο οι μαχητές άλλα ένα «ολόκληρο έθνος» ήταν υπεύθυνο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κι ότι το Ισραήλ θα πολεμά «εωσότου σπάσουμε τη σπονδυλική στήλη τους».

Το μουσείο επισήμανε σε δημοσιογράφους πως είχε προσκαλέσει τον Ισραηλινό πρόεδρο πριν από την επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ο Ισραηλινός στρατός σφυροκοπάει αδιάκοπα τη Γάζα ενώ ετοιμάζεται να αποπλεύσει από την Κύπρο το πλοίο με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια- Εντείνονται οι αντιδράσεις στο Ισραήλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: