Σαρώνει ο Ιμάμογλου, βγήκαν τα… βίντεο από το συρτάρι του Ερντογάν: Αν χάσει ξανά την Κωνσταντινούπολη θα είναι προσωπικός κόλαφος

File Photo epa11224166 Istanbul mayor and candidate Ekrem Imamoglu of main opposition Republican People’s Party (CHP) speaks during his election campaign rally in Istanbul, Turkey, 16 March 2024. EPA/ERDEM SAHIN




Δυο εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία για την ανάδειξη δημάρχων, μια μεγάλη ήττα διαφαίνεται για τον Ερντογάν. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έφυγε μπροστά στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η επανεκλογή του.

Και αυτό θα είναι μια μεγάλη προσωπική ήττα, ένας κόλαφος για τον πρόεδρο της Τουρκίας που δεν έχει κρύψει ότι η δημαρχία της Κωνσταντινούπολης από την οποία και ο ίδιος ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, είναι ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα.

Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι βγήκαν από τα… συρτάρια του βαθέως κράτους βίντεο που αποσκοπούν στο να δυσφημίσουν τον αντίπαλό του. Αυτόν που δεν καάφερε να πλήξει παρά τις συνεχείς προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου για την DW, από την Κωνσταντινούπολη

Η 18η Μαρτίου είναι ημέρα υψηλού συμβολισμού για την Τουρκία: Είναι ημέρα που γιορτάζεται η νίκη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των δυτικών συμμάχων στην  εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Στο μήνυμά του σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η νίκη της Καλλίπολης ήταν ένα ένδοξο έπος που γονάτισε τους πιο σύγχρονους στρατούς εκείνης της περιόδου και εκφράζει την αιώνια ομοψυχία μας ως έθνος».

Ωστόσο δυο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το αν θα ξαναδώσουν την ψήφο τους στους υποψηφίους του Τούρκου προέδρου, όπως έκαναν στις διπλές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Ερντογάν δεν έκρυψε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον θα ήταν να ξανακερδίσει ο υποψήφιός του την Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της χώρας την οποία έχασε το 2019 από τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ανατροπή στις δημοσκοπήσεις

Όμως, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι δυο κύριοι υποψήφιοι της δημαρχιακής κούρσας θα είχαν ελάχιστη διαφορά ψήφων, η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA δείχνει ότι υπάρχει τελικά ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη:

  • Ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται του Κουρούμ με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα μετά την ανακατανομή των αναποφάσιστων ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται με 7,3 μονάδες. Ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 46,1% και ο Κουρούμ 38,9%.

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε γκρίνιες και δυσαρέσκεια μέσα στο κυβερνών κόμμα και πολλούς ενδοιασμούς για τις ικανότητες του Κουρούμ. Εκείνο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα το κόμμα είναι ότι η ομάδα που έχει αναλάβει την εκστρατεία του Κουρούμ είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν αναλάβει την εκστρατεία του 2019, οδηγώντας στην συντριπτική ήττα του υποψηφίου Μπιναλί Γιλντιρίμ. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τουρκικά δημοσιεύματα, στις λίγες ημέρες που απομένουν το ΑΚΡ θα κινητοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας νέες στρατηγικές για να κερδίσει τις εκλογές. Πολλοί θεωρούν ότι ίσως είναι αργά, αλλά το τελευταίο χαρτί όπως πάντα είναι στο χέρι του Τούρκου προέδρου.

Το βίντεο και η νέα εισαγγελική έρευνα

Την ίδια ώρα, Τούρκοι εισαγγελείς εξετάζουν ένα αμφιλεγόμενο βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει τρία στελέχη του CHP να μετρούν «τούβλα» μετρητών, που σύμφωνα με τις καταγγελίες ανέρχονται στο ποσό των 15 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου 430.000 δολάρια με τη σημερινή ισοτιμία), στην τοπική οργάνωση του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.

Το CHP αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα χρήματα ήταν η προκαταβολή για την αγορά του νέου κτηρίου της τοπικής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη το 2019 και ότι το υλικό προέρχεται από την κάμερα του γραφείου ενός δικηγόρου που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το κόμμα κατηγόρησε τον δικηγόρο για τη διαρροή του υλικού και επέμεινε ότι ο εν λόγω δικηγόρος προσπάθησε να εκβιάσει το κόμμα, παρ’ όλο που το οπτικό υλικό δεν είχε καμία σχέση με «εγκληματική ενέργεια».

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για οποιονδήποτε κακόβουλο σκοπό και δήλωσε ότι το βίντεο ήρθε στην επιφάνεια ως μια προσπάθεια των αντιπάλων του που επιδιώκουν να τον «ανατρέψουν πριν από τις εκλογές».

Ο Ερντογάν από την πλευρά, περνώντας στην επίθεση, υποστηρίζει ότι «παιχνίδι έγινε ακόμη πιο βρώμικο με τους πάκους των μετρητών», τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το βρώμικο παιχνίδι με ψέματα». Είπε ακόμη ότι «ο λαός μας θα τους καταστήσει υπόλογους για τα σχέδιά τους στις 31 Μαρτίου».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς δήλωσε ότι οι εισαγγελείς θα εντοπίσουν σίγουρα την πηγή των χρημάτων, ενώ για τον ισχυρισμό του CHP ότι τα μετρητά συγκεντρώθηκαν μέσω μιας εκστρατείας δωρεών για τα νέα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι τέτοιες δωρεές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό που απαιτεί από τα κόμματα να συγκεντρώνουν χρήματα μόνο μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

Σήμερα κατέθεσε στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης με την ιδιότητα του υπόπτου ο φερόμενος πωλητής του κτηρίου του CHP, Αλί Ριζά Μπράκα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταθέσει δύο στελέχη της τοπικής οργάνωσης και ένας στενός συνεργάτης του Ιμάμογλου.

Tουρκία: Εισαγγελική έρευνα για αμφιλεγόμενο βίντεο που δείχνει στελέχη της αντιπολίτευσης με «τούβλα» από μετρητά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: