Σάλος από τις αποκαλύψεις του ΒΒC για βασανιστήρια και εξευτελισμούς γιατρών και νοσηλευτών από ισραηλινούς στρατιώτες [video]




Εξηγήσεις από τις αρχές του Ισραήλ ζητούν επισήμως οι Βρετανοί στον απόηχο των αποκαλύψεων του BBC για βασανιστήρια με θύματα δεκάδες υγειονομικούς που φέρεται να απήχθησαν από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, μετεφέρθησαν εκτός Γάζας.

Εκεί καταγγέλλεται ότι τους έδεσαν τα μάτια, τους εξευτέλιζαν, τους χτυπούσαν, τους περιέλουαν με κρύο νερό και τους ανάγκαζαν να παραμένουν γονατιστοί για ημέρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «εξαρετικά δυσάρεστες» εικόνες ζητώντας απαντήσεις από τους Ισραηλινούς.

Οι περιγραφές των θυμάτων –που μίλησαν  στο βρετανικό μέσο είναι σοκαριστικές.

Τα πλάνα των βασανιστηρίων τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που το IDF συνέλαβε τους γιατρούς και κοινοποιήθηκαν στο BBC.

Σε αυτά φαίνεται μία σειρά από άνδρες γυμνούς, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, καθισμένοι στα γόνατα με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους.

«Όποιος προσπαθούσε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, τον χτυπούσαν», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Atef Al-Hout. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την ντροπιαστική θέση».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο BBC τα εξής: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο για τους υπόπτους τρομοκρατίας να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ερευνηθούν και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στη συνέχεια οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, όπου και ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ παρέμεναν γυμνοί.

  • Ο Δρ Abu Sabha, ο 26χρονος γιατρός και εθελοντής στο Nάσερ, μίλησε δημόσια για τη μεταχείρισή του κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για βασανιστήριο το να αναγκάζει κανείς τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή.

Δήλωσε ακόμα ότι άλλες τιμωρίες που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους περιλάμβαναν το να ξαπλώνουν μπρούμυτα για πολύ ώρα, να καθυστερούν τα γεύματά τους.

Γιατροί που παρέμειναν στο νοσοκομείο Νάσερ ειπαν επίσης ότι η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο τους εμπόδισε να φροντίσουν τους ασθενείς τους. Όταν ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο, σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί, πολλοί από αυτούς «κλινήρεις»

Σε βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα και επαληθεύτηκε από το BBC, στρατιώτες των IDF φαίνεται να σπρώχνουν δύο νοσοκομειακά κρεβάτια με τα χέρια των ασθενών υψωμένα πάνω από τα κεφάλια τους, δεμένα με πλαστικό.

Σε άλλα πλάνα, άνθρωποι φαίνονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους χώρους του νοσοκομείου με τα χέρια τους δεμένα σε παρόμοια ανυψωμένη θέση. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληροφορία, για την τύχη τους.

 

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στο BBC ότι οι ασθενείς που δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία δεν είχαν δεμένα χέρια…

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: