Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες, ενώ επιμένει η σκόνη: Σκέπασε την Κρήτη η ομίχλη [video]

File Photo Ψαρόβαρκα μέσα στην ομίχλη στο λιμάνι του Ναυπλίου , Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών ήταν ο μήνας που φεύγει σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας, σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη που δεν λέει να εγκαταλειψει τη χώρα, ένα ασφυκτικό κοκτέιλ.

Σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 28.8 βαθμούς Κελσίου. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία για Μάρτιο από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας το θερμόμετρο έδειξε 27.8 βαθμούς, η υψηλότερη για Μάρτιο επίσης από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στους Μεταξάδες Έβρου σημειώθηκε η υψηλότερη για Μάρτιο από το 2010 που λειτουργεί ο σταθμός.

Ήδη, κάποιοι «τολμηροί» δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη τους βουτιά για φέτος. Οι παραλίες γέμισαν από κόσμο που θέλησε να απολαύσει τον καλοκαιρινό καιρό και το παιχνίδι στον ήλιο.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από τις 13 Μαρτίου 2023, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού παγκοσμίως καταρρίπτει καθημερινά ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ατμοσφαιρικής και Ωκεανών (NOAA). Στις 10 Μαρτίου 2024, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως ήταν 21,2°C, την υψηλότερη τιμή τουλάχιστον από το 1979 όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις.




Στην Αθήνα, ο Απρίλιος θα κάνει ποδαρικό με τον υδράργυρο να φτάνει τους 31 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Ακόμα υψηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Απόκοσμες εικόνες στην Κρήτη

Παρατεταμένο ήταν το πρωί της Κυριακής το φαινόμενο της τοπικής ομίχλης που εμφανίστηκε σε αρκετές περιοχές της βόρειας Κρήτης. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες, δηλαδή η άπνοια και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την ανάπτυξη των χαμηλών αυτών νεφώσεων οι οποίες σε περιοχές όπως τα Χανιά, ο Άγιος Νικόλαος και η Χερσόνησος ήταν ιδιαίτερα πυκνές.

Στα Χανιά, η ορατότητα ήταν περιορισμένη ακόμη και μέσα στην πόλη, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων η ομίχλη εκτεινόταν σε μια απόσταση από τις Μουρνιές έως και το Ακρωτήρι. Λόγω της χαμηλής νέφωσης με καθυστέρηση 45 λεπτών προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” η πρωινή πτήση Αθήνα – Χανιά.

Ανάλογη με εκείνη των Χανίων ήταν και η εικόνα που παρουσίαζε ο Άγιος Νικόλαος με τη χαμηλή νέφωση να έχει κρύψει την πόλη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Cretalive

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: