«Προστατέψτε τις κάλπες και τις ψήφους»: Η αγωνιώδης έκκληση του Ιμάμογλου που οδεύει προς μια νίκη τεράστιας σημασίας στο -16 εκατ.- πάλαι ποτέ προπύργιο του Ερντογάν

File Photo epa11224162 mayor and candidate Ekrem Imamoglu of main opposition Republican People’s Party (CHP) speaks during his election campaign rally EPA/ERDEM SAHIN




Στη μεγαλούπολη των δεκαέξι εκατομμυρίων κατοίκων, την πλουσιότερη στη χώρα, οι εκλογές της 31ης Μαρτίου θα φέρουν αντιμέτωπους, μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, τον απερχόμενο δήμαρχο του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, AKP.

Υπό τον τίτλο «Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: στενή μάχη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αντιπολίτευσης και του κόμματος του Erdogan» δημοσίευμα στη συνδρομητική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ανταπόκριση του Nicolas Bourcier από την Κωνσταντινούπολη

Όπως περιγράφεται, μεταξύ άλλων, οι γιγαντιαίες αφίσες του Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, δίπλα σε τοπικούς υποψηφίους του AKP (το κυβερνών Ισλαμο-συντηρητικό κόμμα) φιγουράρουν δίπλα σε εκείνες του απερχόμενου δημάρχου, Ekrem Imamoglu, του επικεφαλής υποψηφίου του CHP (κεντροαριστερά ). Το κίνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει επίσης τους δικούς του υποψηφίους στις διάφορες συνοικίες της μεγαλούπολης.

Επικρατεί, ωστόσο, μια βαριά ατμόσφαιρα. Τα βλέμματα φαίνονται κουρασμένα. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Bekir Agirdir το χαρακτήρισε αυτό «κόπωση των ψηφοφόρων» που έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια συσσώρευση εκλογών στην οποία προστίθενται οι ανησυχίες και οι δυσκολίες της στιγμής.

Από το 2011, οι Τούρκοι ψηφίζουν σχεδόν κάθε χρόνο χωρίς να αλλάζει τίποτα πραγματικά: το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής συνέχισε να μειώνει την ποσότητα των τροφίμων στα πιάτα και να απειλεί την ευημερία των νοικοκυριών. «Το χάσμα μεταξύ των πραγματικών καθημερινών προβλημάτων και της επίσημης ατζέντας διευρύνεται μέρα με τη μέρα», προσθέτει αυτός ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις, λες και «η κυβέρνηση ωθούσε την κοινωνία να αποπολιτικοποιηθεί».

  • Κι έπειτα, υπάρχει αυτός ο αυταρχισμός που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο την τρέχουσα εξουσία. Στις 7 Μαρτίου, ένας περαστικός δηλώνοντας προσκείμενος στο CHP συνελήφθη στη μέση του δρόμου, στο προάστιο Sirinevler, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, αφού επέκρινε τον Πρόεδρο μπροστά στην κάμερα ενός YouTuber. Συνελήφθη από την πολιτική αστυνομία, κατηγορούμενος για «υποκίνηση σε μίσος».

Στην Κασίμπασα, τη γενέτειρα του Recep Tayyip Erdogan, ήταν ακτιβιστές του AKP που εισέβαλαν στο εκλογικό περίπτερο του CHP. Στις 17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης του αρχηγού του κράτους στο Ικόνιο, αρκετές δεκάδες άτομα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα επειδή εξέφρασαν κριτική για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ως αποτέλεσμα, ο μέσος άνθρωπος εκφράζεται λακωνικά, αν όχι σπάνια, σε ξένους δημοσιογράφους. Τα ονόματα μετά βίας ψιθυρίζονται και μάλιστα μετά από επιμονή. «Οι αντίπαλοι φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρήσει την κυριαρχία του μέχρι τις επόμενες γενικές και προεδρικές εκλογές [το 2028]», προσθέτει ο Bekir Agirdir. «Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος μπλοκ διστάζουν να δείξουν ενθουσιασμό λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ekrem Imamoglu συνεχίζει την εκστρατεία του. Τον Ιούνιο του 2019, είχε ήδη δημιουργήσει την έκπληξη κερδίζοντας με το να υπερπηδήσει εύκολα όλα τα εμπόδια μια εκλογική αναμέτρησηία που διεξήχθη δύο φορές μετά την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας, τον Μάρτιο, κατόπιν αιτήματος του AKP.

Το κυβερνών κόμμα είχε πείσει την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να την ακυρώσει, επικαλούμενη «απάτες». Εκ του αποτελέσματος, έκανε πολύ άσχημα. Από 13.500 ψήφους, ο υποψήφιος του CHP είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 800.000 ψήφους εκ των προτέρων στη δεύτερη ψηφοφορία, επιφέροντας μια ιστορική οπισθοχώρηση στον πρόεδρο και το κόμμα του, τότε απόλυτο κυρίαρχο του τόπου για είκοσι πέντε χρόνια.

  • Έκτοτε, ο δήμαρχος της μεγαλούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι επίσης η πλουσιότερης της χώρας με το ένα τρίτο του ΑΕΠ, εμφανίζεται για πολλούς ως ο θεόσταλτος άνθρωπος της αντιπολίτευσης. Οι αγωγές που υποβλήθηκαν σε βάρος του, που συνεχίζονται ακόμη, δεν έχουν αλλάξει τίποτα. Ούτε οι αδελφοκτόνοι διχασμοί εντός του CHP μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023.

«Παρά τα εμπόδια και τις αρνήσεις χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση, έδειξε μια ορισμένη ικανότητα επιχειρηματικής διαχείρισης, η φιλοδοξία του έκανε τα υπόλοιπα», υπογραμμίζει ο Yasar Aydin, αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης εφημερίδας BirGün. «Ο Imamoglu φαίνεται να είναι ο μόνος που παρέμεινε στη σκηνή ως παράγοντας της αντιπολίτευσης κατά του Erdogan. Είναι ένας αγώνας μεγάλων αποστάσεων που προοιωνίζεται τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με προσοχή λόγω λαθών του παρελθόντος, ο δήμαρχος έρχεται πρώτος. Η διαφορά με τον αντίπαλό του τού ΑΚΡ, Murat Kurum, πρώην υπουργό στέγασης του Erdogan, χωρίς πραγματική εμπειρία στον τομέα, φέρεται να είναι, με βάση τριάντα περίπου δημοσκοπήσεις, 2,5 μονάδες υπέρ του από τον Φεβρουάριο – σχεδόν 250.000 ψηφοφόροι.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά διαμερίσματα, το CHP φέρεται να προηγείται έναντι του AKP σε περίπου είκοσι διαμερίσματα από τις τριάντα εννέα που αποτελούν τη μεγαλούπολη.

  • «Το τελευταίο δεκαπενθήμερο θα είναι προφανώς κρίσιμο, αλλά ο Ekrem Imamoglu έχει γίνει πολύ δημοφιλής», λέει ο Ates Ilyas Bassoy, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής. «Η ευγλωττία και η ικανότητά του να κυβερνά φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ αυτή του αντιπάλου του. Πόσο μάλλον που μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, που υπολογίζω στο 20%, ψηφίζει με βάση τα έργα και τις υλοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, περισσότερο από ό,τι για το κόμμα. Θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά».

Αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα που επιδιώκει να αποκτήσει ο υποψήφιος Imamoglu. Στο πεδίο, στην είσοδο του εμπορικού δρόμου Alemdag, μπροστά σε ένα σχετικά μεγάλο κοινό για μια καθημερινή και για μια περιοχή φημισμένη για τον συντηρητισμό της, ο απερχόμενος δήμαρχος επιμένει στα αποτελέσματά του, σε «αυτούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν υπήρχαν πριν από την άφιξή του», «αυτές τις πρόσθετες γραμμές του μετρό», «αυτούς τους νέους ξενώνες για φοιτητές». Επιτίθεται σε αυτή τη βαριά και υπερπολωμένη ατμόσφαιρα καταγγέλλοντας, χωρίς να τους κατονομάζει, αυτούς «που απειλούν με το δάχτυλό τους, αυτούς που διχάζουν αντί να συνενώνουν».

  • Με βραχνιασμένη φωνή, ο Ekrem Imamoglu συνιστά στους υποστηρικτές του «να προστατέψουν τις κάλπες και τις ψήφους, να απευθύνουν έκκληση στους δικηγόρους την ημέρα των εκλογών». Η επιφυλακή έχει γίνει συνηθισμένη στην προεκλογική περίοδο.

Στο πλευρό του, ανάμεσα σε μια χούφτα υποψηφίων του CHP, η Sinem Dedetas, που πρόσκειται στον δήμαρχο, και η οποία ελπίζει επίσης να κάνει την έκπληξη στη γειτονική συνοικία, το πολύ συντηρητικό Üsküdar. Εδώ βρίσκεται η οικογενειακή κατοικία του «Σουλτάνου». Και εδώ, το 2019 το CHP πέτυχε ποσοστό πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν την υποψήφια λιγότερο από μία μονάδα πίσω από τον αντίπαλό της του AKP.

Ο Mahir Polat, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την πολιτιστική κληρονομιά στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, επιτίθεται, από την πλευρά του, σε ένα άλλο παραδοσιακό προπύργιο των ισλαμοσυντηρητικών, τη συνοικία Φατίχ, την ιστορική και συμβολική καρδιά της πόλης, που βρέχεται από τα μαύρα νερά του Κεράτιου Κόλπου. Ο υποψήφιος πηγαίνει πόρτα-πόρτα, ακούραστα, μέρα με τη μέρα. Δίνει τα χέρια, μιλάει, σημειώνει παράπονα με τις ομάδες του. Ακολουθώντας τον έτσι, το καλωσόρισμα μοιάζει μάλλον καλοπροαίρετο. «Οι άνθρωποι σπάνια βλέπουν εκλεγμένους αξιωματούχους να έρχονται στα σπίτια τους», δηλώνει.

Εδώ και τρεις μήνες οργώνει αυτό το γιγάντιο εκλογικό φρούριο των 330.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φέρεται να είναι 6 μονάδες πιο κοντά στον απερχόμενο δήμαρχο του AKP, Ergün Turan. «Η συνοικία Φατίχ είναι ένας υπέροχος καθρέφτης της τουρκικής κοινωνίας. Ωστόσο, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, το AKP λέει ότι όλα είναι καλά. Εδώ και τρεις μήνες λέμε όχι, δεν πάνε όλα καλά». Η φτώχεια, οι μετανάστες και τα ερωτήματα που σχετίζονται με τις αστικές μεταμορφώσεις εμφανίζονται επανειλημμένα στις παρατηρήσεις των καταστηματαρχών και των περαστικών.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου ή την Κυριακή 24, ο Πρόεδρος Erdogan αναμένεται να έρθει στην Κωνσταντινούπολη για προεκλογική εκστρατεία, με σταθερή πρόθεση να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης- καταλήγει η ανταπόκριση.

Le Monde [Elections municipales en Turquie: bataille serrée à Istanbul entre l’opposition et le parti d’Erdogan]

«Ολοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»: Οι δημοτικές εκλογές της 1ης Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη κρίνουν πολλά για Ερντογάν και το μέλλον της χώρας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: