Πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη με 5.000 ευρώ: Ανατολή ή ηλιοβασίλεμα για πλούσιους, από τον Απρίλιο, στον Ιερό Βράχο – Και στα 30 ευρώ η γενική είσοδος

File Photo: Άποψη της Ακρόπολης από τον Λυκαβηττό ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Με τίτλο «Στην Ελλάδα τα ηλιοβασιλέματα πάνω στην Ακρόπολη θα προορίζονται σύντομα μόνο για τους πλούσιους;» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού L’ Express, ανταπόκριση της Elisa Perrigueur από την Αθήνα.

Σε αυτή σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο, θα ισχύσουν κρατήσεις για ιδιωτικές επισκέψεις στο μνημείο το πρωί και το βράδυ με αρχαιολόγους να καταγγέλλουν μια διαρκώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού στην Αθήνα.

«Οι VIP θα μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στην κορυφή της Ακρόπολης, ενώ οι μη έχοντες θα το παρακολουθούν από κάτω, χωρίς να έχουν αυτό το προνόμιο». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Κώστας Πασχαλίδης, συνοψίζει με πικρία τη νέα «εμπειρία» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση από τον Απρίλιο. Με 5.000 ευρώ, ομάδες έως πέντε ατόμων θα μπορούν, σχεδόν μόνοι, να απολαύσουν μια ιδιωτική περιήγηση στον Παρθενώνα, στην κορυφή της Ακρόπολης που δεσπόζει στην Αθήνα.

Αυτές οι κεκλεισμένων των θυρών εκδρομές θα γίνονται το πρωί από τις 7 έως τις 9 και το βράδυ από τις 8 έως τις 10, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, «δηλαδή λίγο πριν και μετά το άνοιγμα του χώρου στους τουρίστες», επιμένει η Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, επικεφαλής του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.

«Δημιουργούμε μια βελτιωμένη υπηρεσία που θα στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο», εξηγεί. «Ένας ιδιωτικός ξεναγός και ειδικά δώρα θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την προσφορά. Αυτή είναι μια εμπειρία που θα φέρει μόνο πρόσθετα έσοδα, χωρίς να στερήσει το δικαίωμα επίσκεψης στους άλλους επισκέπτες, οι οποίοι πληρώνουν μια κανονική τιμή».

Ωστόσο, για το ευρύ κοινό, η τιμή εισόδου στην Ακρόπολη, όπως και σε πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, θα αυξηθεί το 2025 στα 30 ευρώ κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης, έναντι 20 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Πασχαλίδη, από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι ελληνικές αρχές ελαχιστοποιούν τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της απόφασης. «Είναι το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, μια κληρονομιά που πρέπει να παραμείνει προσβάσιμη σε όλους. Πολλοί πολίτες έχουν χαμηλά εισοδήματα [σημείωση της δημ/φου: ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 910 ευρώ μεικτά], και ωστόσο τους αξίζει να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό», καταγγέλλει ο αρχαιολόγος.

«Το παράδοξο είναι ότι ο λόφος της Ακρόπολης αντιπροσωπεύει τη Δημοκρατία, αλλά αυτό το μέτρο δεν έχει τίποτα το δημοκρατικό! Υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες, αλλά ο μόνος μοχλός ρύθμισης που βρέθηκε από την κυβέρνηση είναι τα χρήματα. Όμως αυτός ο χώρος δεν είναι εμπορικό αγαθό».

Αυτόν τον ήπιο μήνα του Μαρτίου, ουρές τουριστών σχηματίζονται ήδη γύρω από τον Παρθενώνα. Η επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τις 23.000 καθημερινές επισκέψεις την καλοκαιρινή περίοδο, μια αύξηση 80% σε σχέση με το 2019. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη του τουρισμού επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και των εκατοντάδων νησιών.

Το 2023 η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας 32,7 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών. Ικανοποίηση για τη δεξιά κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 και η οποία υπενθυμίζει τακτικά ότι αυτός ο τομέας αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας. «Ο τουρισμός παρουσιάζεται ως η ατμομηχανή της χώρας, αλλά τα έσοδά του συλλέγονται κυρίως από ξένους επενδυτές», εξηγεί ο οικονομολόγος Νικόλαος Θεοχαράκης. Και όλο και περισσότερες φωνές Ελλήνων πολιτών υψώνονται για να προειδοποιήσουν για τις βλαβερές συνέπειες του υπερτουρισμού στην καθημερινή τους ζωή: πληθωρισμός, παράνομες κατασκευές σε προστατευόμενες τοποθεσίες ή υπερκατανάλωση νερού και ηλεκτρισμού το καλοκαίρι- καταλήγει το δημοσίευμα

L’ Express [En Grèce, les couchers de soleil sur l’Acropole bientôt réservés aux riches?]

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Οι καταθλιπτικές εικόνες του καμένου Εβρου από ψηλά σε ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο εξ ολοκλήρου με drone

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: