Πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός Ρωσίας για το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι εκλογές: Aπομίμηση “εκλογών” λέει ο Ζελένσκι, απουσία ελέγχου καταγγέλλει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

epa11226640 Russia’s Central Electoral Commission (CEC) head Ella Pamfilova is seen on a screen as she attends a briefing at the Central Election Commission in Moscow, Russia, 17 March 2024. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Το εξωφρενικό ποσοστό του ισόβιου προέδρου Πούτιν στον πλαίσιο των Ρωσικών εκλογών έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ρωσίας.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

«Διεξάγοντας παράνομα εκλογές στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Στο ίδιο κλίμα και το σχόλιο του γερμανικού ΥΠΕΞ, o οποίος έκανε λόγο για «ψευδοεκλογές».
«Οι ψευδοεκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν θα εκπλήξει κανέναν. Η διακυβέρνηση του Πούτιν είναι αυταρχική, βασίζεται στη λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, που υποστήριξε ότι «οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία δεν ήταν νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες», καθώς «η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» αλλά και σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Ειδικότερα ανέφερε ότι “Από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2024 διεξήχθησαν στη Ρωσία οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές. Η ψηφοφορία έγινε σε συνθήκες ακραίας καταστολής κατά της κοινωνίας, καθιστώντας αδύνατη την ελεύθερη, δημοκρατική επιλογή”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για μια «απομίμηση εκλογών» η οποία στερείται νομιμοποίησης.

«Αυτές τις μέρες, ο Ρώσος δικτάτορας μιμείται άλλες “εκλογές”. Όλοι στον κόσμο καταλαβαίνουν ωστόσο ότι αυτό το άτομο, όπως και πολλά άλλα στην Ιστορία, έχει αρρωστημένο κόλλημα με την εξουσία και ότι είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία για πάντα […] Αυτή η απομίμηση “εκλογών” δεν έχει καμία νομιμοποίηση και δεν μπορεί να έχει. Αυτό το άτομο πρέπει να καταλήξει στην αποβάθρα στη Χάγη…», σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανάρτησή του ο Ζελένσκι.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας

Για «κατασκευασμένα ποσοστά που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», έκανε λόγο, μέσω δικής του ανάρτησης, ο στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ.

Η ομάδα του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία που οργανώθηκε στην Ρωσία για την επανεκλογή του στην προεδρία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία, μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 87,9%.

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Η μαγική εικόνα των εκλογών στη Ρωσία: Πούτιν με 89,87%, από 76,7% το 2018 – Ο Λευκός Οίκος αμφισβητεί το αποτέλεσμα της χωρίς παρατητητές και εγγυήσεις, διαδικασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: