Πλήγμα για τον Πούτιν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα: Αυτή είναι η ασφάλεια που υποσχέθηκε; Τρίτος χρόνος πολέμου, ανταρσία Πριγκόζιν, θάνατος Ναβάλνι και τώρα ISIS…

epa11238307 A Russian policeman guards near the burned Crocus City Hall concert venue following a terrorist attack in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 23 March 2024. On 22 March evening, a group of up to five gunmen attacked the Crocus City Hall in the Moscow region, Russian emergency services said. 93 people were killed and more than 100 others were hospitalized, the Investigative Committee confirmed. The head of the Russian FSB, Alexander Bortnikov, reported to Russian President Vladimir Putin on 23 March on the arrest of 11 people, including all four terrorists directly involved in the terrorist attack. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Δυο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μόλις μια εβδομάδααπό τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε την πέμπτη προεδρική του θητεία, σε μια εκλογική διαδικασία από ετών προετοιμασμένη να εξασφαλίζει τον αδιαμφισβήτητο θρίαμβο του ηγέτη του Κρεμλίνου με την πλήρη εξουδετέρωση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής, η Ρωσία έχει βυθιστεί στο πένθος, τον φόβο και την ανασφάλεια.

Η φρικτή επίθεση στον τεράστιο συναυλιακό χώρο και εμπορικό συγκρότημα του Crocus Hall κοντά στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ISIS, άφησε εκατοντάδες αθώους νεκρούς και τραυματίες.

Οι τέσσερις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, δήλωσαν οι ρωσικές αρχές. Ο Πούτιν είπε ότι σχεδίαζαν να περάσουν στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να κλιμακώσει την εισβολή της.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για περισσότερες επιθέσεις,  η ασφάλεια έχει ενισχυθεί σε βασικούς κόμβους μεταφορών σε ολόκληρη τη Ρωσία. Οι δημόσιες συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν.

  • Όμως, δεν είναι αυτή η σταθερότητα και η ασφάλεια για την οποία τόσοι πολλοί Ρώσοι ψήφισαν τον Πρόεδρο Πούτιν.

Για χρόνια, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θεωρείται ο ηγέτης που μπορεί να εγγυηθεί την τάξη σε αυτή την τεράστια, ταραγμένη χώρα.

  •  Αλλά η Ρωσία σήμερα φαίνεται πιο ανασφαλής και ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 24 χρόνια της εξουσίας του Πούτιν.

Ο βάναυσος πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, που διανύει τώρα το τρίτο φρικτό έτος του, στοίχισε πολύ ακριβά στους Ρώσους. Ο στρατός δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τα θύματα, αλλά οι αμερικανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Πολλά στρατεύματα που επιστρατεύθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη φύγει από τις πρώτες γραμμές, προκαλώντας κατακραυγή από τους ανησυχούντες συγγενείς. Καθώς ο πόλεμος προχωρά, αυξάνονται οι φόβοι σε πολλούς Ρώσους ότι το μακελειό θα ενταθεί, «ρουφώντας» ακόμη περισσότερους Ρώσους  στην τρομακτική ουκρανική «κρεατομηχανή».

  • Εν τω μεταξύ, οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας και οι διασυνοριακές επιδρομές από ρωσικές πολιτοφυλακές με έδρα την Ουκρανία που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Στο ουκρανικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν τη στρατιωτική πρωτοβουλία επί του παρόντος, αλλά η κακή απόδοση των Ρώσων διοικητών και η διαχείριση όπλων και πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει τροφοδοτήσει ένα εντελώς απροσδόκητο ρεύμα αστάθειας και εσωτερικής διαφωνίας από μπλόγκερ και στρατιωτικούς σκληροπυρηνικούς υπερασπιστές του πολέμου που εκφράζουν δημοσίως την δυσαρέσκειά τους για την ανικανότητα των αρμοδίων.

Η περσινή εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που απαιτούσε την απόλυση της ρωσικής ανώτατης διοίκησης, ήταν μια συγκλονιστική, άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου.

Ο θάνατός του σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα λίγο αργότερα αφαίρεσε οριστικά κάθε απειλή εκ μέρους του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων του. Αλλά μπορεί να εμφανιστούν κάλλιστα άλλοι δυσαρεστημένοι σκληροπυρηνικοί.

Με τον ίδιο τρόπο, ο πρόσφατος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, , του πλέον εξέχοντος ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, φίμωσε οριστικά έναν φλογερό επικριτή του Κρεμλίνου. Αλλά οι χιλιάδες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του στη Μόσχα ή που ψήφισαν σε μια μαζική συγκέντρωση μεσημέρι κατά του Πούτιν στα εκλογικά τμήματα την τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών, δείχνουν μια μεγάλη βάση δυσαρέσκειας.

Αλλά τώρα, το επίκεντρο είναι σταθερά στην προφανή επανεμφάνιση στη Ρωσία μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικών τζιχαντιστικών επιθέσεων, που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας ή την εγχώρια αντιπολίτευση στο Κρεμλίνο.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τον Πούτιν, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις επανέλαβαν μετά το μακελειό στο συναυλιακό κέντρο ότι οι μυστικές υπηρεσίες τους είχαν προειδοποιήσει για μια τέτοια επίθεση στις αρχές Μαρτίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είχαν ενημερώσει τη Ρωσία για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών εδώ και μήνες.

  • Αλλά για κάποιο λόγο, ο Πούτιν επέλεξε να τους αγνοήσει, περιγράφοντας τις προειδοποιήσεις ως «πρόκληση… για εκφοβισμό και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας».

Ίσως ήταν ένδειξη της δυσπιστίας του, με τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία σε τόσο ιστορικό χαμηλό. Πιθανόν επίσης  οι πληροφορίες των ΗΠΑ να ήταν απλώς πολύ ασαφείς ή μη αντιμετωπίσημες με συγκεκριμένο τρόπο.

Αλλά για έναν ηγέτη που έχει υποσχεθεί ασφάλεια και σταθερότητα στους Ρώσους, μια μεγάλη επίθεση στο ρωσικό έδαφος είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας 

Το Κρεμλίνο απάντησε σήμερα ότι καμία χώρα δεν είναι άτρωτη στην τρομοκρατία, όταν ρωτήθηκε εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν την πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής τη χειρότερη επίθεση στο ρωσικό έδαφος εδώ και 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε, κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς το έθνος το Σάββατο, ότι όλοι όσοι ευθύνονται για το μακελειό θα τιμωρηθούν. Είπε, επίσης, ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι τέσσερις ενώ κατευθύνονταν προς την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως είναι ανάρμοστο να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Μέχρι στιγμής, καμία εκδοχή δεν έχει διατυπωθεί καθόλου».

Όταν ο Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν η διάπραξη μιας τέτοιας αιματηρής επίθεσης λίγο έξω από τη ρωσική πρωτεύουσα συνιστά αποτυχία των ειδικών υπηρεσιών, απάντησε ότι τα συναισθήματα είναι έντονα, όμως καμία χώρα δεν είναι άτρωτη.

«Δυστυχώς, ο κόσμος μας δείχνει ότι καμία πόλη, καμία χώρα δεν μπορούν να είναι απολύτως άτρωτες στην απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως οι ειδικές υπηρεσίες εργάζονται ακούραστα για να υπερασπιστούν τη Ρωσία.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη που απαιτεί διεθνή συνεργασία με όλα τα μέσα. Όμως, μπορείς να δεις τώρα, σε αυτήν την οξύτατη συγκρουσιακή περίοδο, τέτοιου είδους συνεργασία δεν υλοποιείται πλήρως με οποιονδήποτε τρόπο».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της Ρωσίας. Επικεφαλής της είναι από το 2008 ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, ο οποίος και ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με τις έρευνες μετά την επίθεση.

Οι προειδοποιήσεις

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

  • «Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα: Με εμφανή σημάδια κακοποίησης [videos, εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: