«Πυρετός των παπαγάλων»: Τι γνωρίζουμε για τη λοίμωξη που εξελίχθηκε σε επιδημία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε Ευρωπαίους* Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

File Photo A pair of Rose-ringed Parakeet in a forest in Kathmandu, Nepal, 11 April 2023. Nepal is one of the destinations for the summer for winter migratory birds coming from the southern parts of South East Asia as well as from Africa and Australia, due to its favorable breeding environment. According to bird experts, more than 900 birds species have been spotted in Nepal. EPA/NARENDRA SHRESTHA




Ένα θανατηφόρο ξέσπασμα ψιτάκωσης, μια βακτηριακή λοίμωξη που είναι γνωστή και ως «Πυρετός των παπαγάλων» έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης το τελευταίο διάστημα καθώς έχει επηρεάσει ανθρώπους που ζουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής σε όλη την Ευρώπη λόγω της επιδημίας.

Συγκεκριμένα, τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στη Δανία, ένας στην Ολλανδία και δεκάδες άλλοι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία σε όλη την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του, το Chlamydophila psittaci είναι το βακτήριο που προκαλεί τη ζωονοσογόνο νόσο της ψιττάκωσης στον άνθρωπο.

Σχετίζεται με περισσότερα από 450 είδη πτηνών και έχει επίσης βρεθεί σε διάφορα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών, των αλόγων, των μεγάλων και μικρών μηρυκαστικών, των χοίρων και των ερπετών.

Η ασθένεια μεταφέρεται από τα πτηνά και γενικά μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα ή εισπνοής σωματιδίων από τα φτερά ή τα αποξηραμένα κόπρανά τους. Δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά για να εμφανιστεί μόλυνση.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι εργαζόμενοι στα πουλερικά, οι κηπουροί και οι κτηνίατροι διατρέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και βήχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα μέσα σε 5 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια. Η έγκαιρη αντιβιοτική θεραπεία είναι αποτελεσματική και επιτρέπει την αποφυγή επιπλοκών όπως η πνευμονία. Με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, η ψιττάκωση σπάνια (λιγότερες από 1 στις 100 περιπτώσεις) καταλήγει σε θάνατο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά υψηλότερος από τους τυπικούς ετήσιους μέσους όρους.

Στην Αυστρία, όπου υπάρχουν συνήθως δύο κρούσματα ετησίως, τουλάχιστον 14 καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023 και τέσσερα έχουν καταγραφεί έως τον Μάρτιο του 2024.

Η Δανία καταγράφει γενικά μεταξύ 15 και 30 κρουσμάτων ετησίως, αλλά από τις 27 Φεβρουαρίου, κατέγραψε τουλάχιστον 23, 17 από τις οποία οδήγησαν σε νοσηλεία.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, η Ολλανδία έχει καταγράψει διπλάσια κρούσματα από ό,τι είναι συνηθισμένο για την ίδια εποχή του χρόνου.

Στις περισσότερες από τις πρόσφατες περιπτώσεις, οι ασθενείς ανέφεραν έκθεση σε πτηνά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και κάθε πληγείσα χώρα έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας της έξαρσης.

Παρά την ασυνήθιστη άνοδο των κρουσμάτων, ο ΠΟΥ έκρινε ότι ο κίνδυνος που προκαλεί η τρέχουσα επιδημία είναι χαμηλός.

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: