Παραινέσεις των ΗΠΑ στη Χαμάς να δεχθεί την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών: Στόχος της Ουάσιγκτον η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας

FILE PHOTO O γενικός αρχηγός της τρομοκρατικής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. EPA/DALATI NOHRA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Samuel Warburg σχολίασε τις προσπάθειες σχηματισμού νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην Παλαιστίνη, αφού ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Muhammad Shtayyeh και του ανέθεσε να διευθύνει το έργο της.

Παλαιστινιακές πηγές είχαν προηγουμένως προτείνει τον σχηματισμό μιας νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών εντός των ημερών, η αποστολή της οποίας θα ήταν η ανοικοδόμηση της Γάζας και η αποκατάσταση της ασφάλειας σε αυτήν μετά τον πόλεμο, τη στιγμή που ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Maliki είπε ότι πίστευε ότι η Χαμάς θα υποστήριζε το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών».

Σχολιάζοντας τον σχηματισμό της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:

«Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους. Από την πλευρά μας, χαιρετίζουμε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Muhammad Shtayyeh».

Ο Warburg θεώρησε ότι ο σχηματισμός μιας νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανανέωσης, προσθέτοντας: «Ανυπομονούμε να δούμε πρόσθετα βήματα κατά την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού μιας νέας κυβέρνησης δεσμευμένης σε μια συνολική ατζέντα μεταρρυθμίσεων».

Στα τέλη Ιανουαρίου, η παλαιστινιακή κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Αρχής, το οποίο περιελάμβανε την ολοκλήρωση του έργου του παλαιστινιακού διοικητικού συστήματος, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να διορίζει νέους κυβερνήτες και πρεσβευτές, να αναπτύσσει το δικαστικό, την ασφάλεια, το διοικητικό και οικονομικό σύστημα και την αναδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας .

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη διεξαγωγή γενικών εκλογών μόλις υπάρξουν προϋποθέσεις και τη διεύρυνση του πεδίου συμμετοχής των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών.

Μήνυμα στη Χαμάς

Όσον αφορά τις διεθνείς προσπάθειες αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους και τις αμερικανικές προσπάθειες σε αυτό το θέμα, ο Warburg είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως αφοσιωμένες στην προώθηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, λέγοντας: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και την έναρξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας που θα επιτρέψει την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στη Γάζα και να οδηγήσει σε μια πιο διαρκή ειρήνη».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία εξαρτάται από τα ίδια τα μέρη, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή ενέργεια για να προωθήσουμε αυτήν την προσπάθεια».

Ο Warburg επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας: «Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο και πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά, αλλά το θέμα απαιτεί από τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση στο τραπέζι».

Και συνέχισε: «Εάν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί, πρέπει να αποδεχθεί αμέσως την πρόταση».

Αυτή την εβδομάδα, μεσολαβητές του Ισραήλ, της Χαμάς και του Κατάρ εξέφρασαν επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, όπου οι υγειονομικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Τζ. Μπάιντεν ανέφερε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να μην συμβεί μέχρι τη Δευτέρα, όπως περίμενε, παρά την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές: Προς νέο ρεκόρ η αποχή στις πρώτες εκλογές μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: