O τρόμος και ο θάνατος κυριαρχούν στην Αϊτή: Στο έλεος των συμμοριών η χώρα, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για μεταβατική κυβέρνηση

Protesters attend a demonstration held to demand the resignation of Prime Minister Ariel Henry this Thursday in Port-au-Prince, Haiti. EPA/Johnson Sabin




Ο τρόμος και ο θάνατος έχουν σκεπάσει την Αϊτή. Η χώρα βρίσκεται στο έλεος συμμοριών, πτώματα κείτονται στους δρόμους – με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2.400 από την αρχή του έτους – ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κουβαλώντας τους ηλικιωμένους στις πλάτες.

Το χάος βαθαίνει εν αναμονή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης μετά την παραίτηση του ηγέτη της χώρας.

Υπολογίζεται πως οι περισσότερες περιοχές του Πορτ-ο-Πρενς ελέγχονται από αιμοσταγείς συμμορίες, που κατηγορούνται για δολοφονίες, βιασμούς και απαγωγές.

Δεκατέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο πλούσιο προάστιο της Πορτ-ο-Πρενς όπου επιτέθηκαν τα μέλη συμμοριών.

«Χθες το βράδυ, γύρω στις έντεκα, ενώ καθόμασταν εδώ, εμφανίστηκαν ξαφνικά δύο νεαρά άτομα και άνοιξαν πυρ εναντίον πολλών ανθρώπων. Χωρίς να πουν κάτι, απλώς άρχισαν να πυροβολούν» καταγγέλει αυτόπτης μάρτυρας

Οπλισμένοι κακοποιοί σπέρνουν τον τρόμο όπου περίπου το 80% της πρωτεύουσας της Αϊτής ελέγχεται από συμμορίες, που κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων, δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές για λύτρα.

«Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις συμμορίες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι συμμορίες έχουν γίνει ένας από τους θεσμούς του κράτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα» καταγγέλει ο Γιούρι Λάτορι, πρώην πρόεδρος της Γερουσίας της Αϊτής.

Η Αϊτή, που βιώνει βαθιά κρίση, ασφαλείας και πολιτικής, είναι αντιμέτωπη με ραγδαία κλιμάκωση της βίας από τις αρχές του μήνα, όταν συμμορίες άρχισαν να επιτίθενται σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας στην πρωτεύουσα για να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Πουέρτο Ρίκο, απ΄όπου και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 350 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λογω των ταραχών. Στις επιθέσεις, που εξαπολύουν συμμορίες με επικεφαλής τον Τζίμι Τσεριζιέ, λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν σπίτια.

Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Μας παίρνουν τα πάντα. Αγοράζουμε μπανάνες και δεν μπορούμε να τις μεταφέρουμε, παίρνουν το ρύζι που αγοράζω με τα χρήματά μου. Η κατάσταση είναι δύσκολη» καταγγέλει πολίτης.

Προς το παρόν η Κένυα ανακοίνωσε πως αναστέλλει την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής για την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα.

Η Δομινικανή Δημοκρατία διατηρεί επαγρύπνηση στα σύνορα της καθώς η βία συγκλονίζει την Αϊτή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως τα εμπλεκόμενα μέρη στην Αϊτή βρίσκονται «πολύ κοντά στο να οριστικοποιήσουν τη σύνθεση» προσωρινού συμβουλίου διακυβέρνησης και ότι «αναμένει νεότερα» για αυτό πολύ σύντομα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ενα βήμα πριν τη δίωξη για σύσταση συμμορίας ο Μπολσονάρου: «Φάμπρικα» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού Covid-19 ανακάλυψε η αστυνομία της Βραζιλίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: