O Τουσκ συνεχίζει το φιλοευρωπαϊκό «λίφτινγκ» της Πολωνίας: Ανακαλεί 50 πρεσβευτές που είχε διορίσει η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση

File Photo Polish Prime Minister Donald Tusk addresses a joint press conference after a meeting with Lithuanian Prime Minister Ingrida Simonyte (not seen) at the Chancellery of the Government of the Republic of Lithuania in Vilnius, Lithuania, 04 March 2024. The visit of the Polish head of government is connected with the protest of the farmers on the border between Poland and Lithuania. EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT




Πενήντα πρεσβευτές της ανακαλεί η Πολωνία στο πλαίσιο των προσπαθειών της νέας, φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης να βελτιώσει τις διπλωματικές αποστολές σε μια δύσκολη στιγμή, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι η αλλαγή των απεσταλμένων ήταν «απαραίτητη» και θα εξυπηρετηθεί μια «καλύτερη, επαγγελματική υλοποίηση των δύσκολων καθηκόντων» που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της Πολωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ομάδα πιστών απεσταλμένων ενόσω η γειτονική Ουκρανία αποκρούει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας. Έσπευσε επίσης να τονίσει ότι «δεν πρόκειται για αντίποινα» εναντίον των προκατόχων του.

Οι διπλωμάτες είχαν όλοι διοριστεί από την προηγούμενη, δεξιά κυβέρνηση που κυβέρνησε για οκτώ χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν μια τριμερής συμμαχία της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία στις εκλογές της Πολωνίας και ανέλαβε την εξουσία με τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρωθυπουργό.

Η κυβερνητική ανακοίνωση δεν κατονομάζει κανέναν από τους πρεσβευτές που ανακλήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι, και δεν ανέφερε πότε θα αντικατασταθούν οι ανακληθέντες πρεσβευτές ή εάν θα περικοπούν οποιεσδήποτε ξένες αποσπάσεις.

Όμως το υπουργείο είπε ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει.

Το Associated Press αναφέρει ωστόσο ότι η ανάκληση των διπλωματών ενδέχεται να μην λάβει την έγκριση του προέδρου Άντρζεϊ Ντούντα, ο οποίος έχει συνδεθεί με την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση και ασκεί κριτική στον Τουσκ.

Εάν ο Ντούντα δεν εγκρίνει τις αλλαγές, οι επιτετραμμένοι θα παραμείνουν ως επικεφαλής των αποστολών σε τοποθεσίες όπου οι πρεσβευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Συλλήψεις ρώσων φιλοουκρανών παραστρατιωτικών στην Αγία Πετρούπολη: Θα δηλητηρίαζαν τρόφιμα που προορίζονταν για στρατιώτες στην πρώτη γραμμή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: