Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στις διεθνείς κρίσεις και το κλίμα: Ουσιαστικός κρίκος για την εμπιστοσύνη μεταξύ θεσμών και πολιτών λέει ο Γκουτέρες σε ευρωπαϊκή σύνοδο

FILE PHOTO A handout photo made available by Alberta Wildfire showing firefighting efforts at one of scores of wildfires burning across multiple Canadian Provinces in Evansburg, Alberta, Canada, EPA, ALBERTA WILDFIRE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις -από τις συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι την κρίση του κόστους ζωής, την εμβάθυνση των ανισοτήτων και την τριπλή πλανητική κρίση του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη 10η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων, που πραγματοποιείται στη Μονς του Βελγίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προκλήσεων», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ηγέτες της αυτοδιοίκησης. Οι τοπικοί ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες λύσεις, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην κλιματική κρίση. «Ο αγώνας κατά της κλιματικής καταστροφής θα χαθεί ή θα κερδηθεί στις πόλεις, οι οποίες ευθύνονται για το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχάρη «τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030» και προέτρεψε τις άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Υπογραμμίζοντας έτι περαιτέρω τη σημασία της αυτοδιοίκησης, είπε πως οι ηγέτες της πρέπει επίσης να έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις αναπτύσσουν πολιτικές και κανονισμούς για το κλίμα.

Μάλιστα, απηύθυνε την προτροπή να προωθήσουν τα φιλόδοξα εθνικά σχέδια για το κλίμα το 2025, τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με το όριο του 1,5 βαθμού και θα καλύπτουν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου και τους οικονομικούς τομείς.

«Καθώς επιδιώκουμε τη διάσωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, χρειαζόμαστε περιφέρειες και πόλεις για να κατασκευάσουν ανθεκτικές υποδομές, να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας, να προωθήσουν την ποικιλομορφία και να οικοδομήσουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς εντός των κοινοτήτων», προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, είπε πως είναι ένας ουσιαστικός κρίκος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολυμερών θεσμικών οργάνων και των πολιτών.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος τον Σεπτέμβριο θα είναι μια ευκαιρία γενιάς για να επικαιροποιηθούν αυτά τα θεσμικά όργανα και να οικοδομηθεί μια πιο περιεκτική, δικτυωμένη και αποτελεσματική πολυμέρεια. «Χρειαζόμαστε τις φωνές σας και την ενεργό συμμετοχή σας – για την ειρήνη και την ασφάλεια, για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, για την ψηφιακή διακυβέρνηση και πολλά άλλα», διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Καταληκτικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής μέσω της Συμβουλευτικής Ομάδας του ΟΗΕ και έστειλε το μήνυμα: «Μόνο με τη συνεργασία μας μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο και ευημερούν μέλλον – γεφυρώνοντας τα χάσματα, αναβαθμίζοντας τις ζωές και μην αφήνοντας κανέναν πίσω».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Αδιανόητες θερμοκρασίες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και βασανιστικός καύσωνας 62,3 βαθμών Κελσίου: Γέμισαν ασφυκτικά οι παραλίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: