Μητσοτάκης μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής: Στο τραπέζι η ελληνική πρόταση για αμυντικό ευρωομόλογο* Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία με Ουκρανία

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. ΦΩΤΟ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




«Είναι η πρώτη φορά που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακουμπάμε το ζήτημα των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι σαφές ότι έχει δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξ αιτίας και των σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και η πρόταση της Ελλάδος για την έκδοση ευρωομολόγου για την Ευρωπαϊκή άμυνα και μάλιστα πολλές χώρες που κάποιος εύκολα θα τις κατέτασσε στο στρατόπεδο των αρνητικών, βλέπουμε να είναι κατ’ αρχήν θετικές.

Δεν αποκλείεται να γίνει ό,τι συνέβη τελικώς και με τη συζήτηση περί Ταμείου Ανάκαμψης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ικανοποίηση για το κείμενο για τη Γάζα

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του καθώς όπως είπε ύστερα από 5 μήνες «κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό κείμενο», που ζητά ανθρωπιστική παύση, εκεχειρία προφανώς μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ θέτει και προ των ευθυνών του το Ισραήλ, καθώς τάσσεται κατά ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να μειωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία γύρω από την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση αλλά και να θωρακισθεί το εισόδημα των Ευρωπαίων και κατ επέκταση Ελλήνων αγροτών.

  • Σε ερώτηση για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό, μετά και τη χθεσινή ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον Ζελένσκι, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν θα μπορούσα να κάνω εν κρυπτώ συμφωνίες». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στο μέτρο, που δεν θα θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή ικανότητα της δικής της άμυνας.

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε, επανέλαβε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας απασχολεί πολύ την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «πέραν των προσωρινών μέτρων, που έχουν ληφθεί όπως οι πρόσφατες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, η μόνιμη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών».

  • Σε ερώτηση για το ύψος της νέας επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία λίγων ημερών και τόνισε πως κατανοεί πως υπάρχει απόσταση ακόμα ανάμεσα στις αυξήσεις στο εισόδημα και την ακρίβεια και επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει πάνω από τα 800 ευρώ με τον κυβερνητικό στόχο να παραμένει να ανακουφίζονται οι εργαζόμενοι από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε ερώτηση για την πολιτική αντιπαράθεση στο φόντο της εξεταστικής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε σε τι αναφέρονται όλοι όσοι μιλούν για συγκάλυψη τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με πολύ γρήγορο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν. «Θα συμβούλευα να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα, δεν είναι ωφέλιμη η πρόσκαιρη αποκόμιση κομματικού οφέλους για όλους όσοι το επιδιώκουν. Κανείς δεν είναι a priori ένοχος και κανείς a priori αθώος» σημείωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοινώσεις για το τι έχει κάνει αθόρυβα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογες και κάποιες αντιδράσεις επιμένοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις Ευρωεκλογές με τη σοβαρότητα της εθνικής κάλπης.

Τέλος και σε ό,τι αφορά στη συζήτηση να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων αναφορά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η όλη συζήτηση παραπέμφθηκε για την έκτακτη Σύνοδο του Απριλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, Σπ. Μουρελάτος
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, μέσω του Καραμανλή: «Αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες του για το έγκλημα των Τεμπών»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: