Μία αχτίδα φωτός στην καταχνιά των σφαγών και της καταστροφής στη Μέση Ανατολή: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου έσπασε το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας (video)

FILE PHOTO: An Open Arms ship sails off the coast of the Gaza Strip, 15 March 2024. Spanish NGO Open Arms, in a joint mission with US-based aid organization World Central Kitchen (WCK), is working from the Mediterranean island of Cyprus to open a maritime corridor for humanitarian aid to the Palestinian population of Gaza. EPA, MOHAMMED SABER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα από την ισπανική οργάνωση Open Arms. Το πλοίο της αναχώρησε τις πρωινές ώρες και ήδη επιστρέφει με προορισμό το λιμάνι της Λάρνακας.

Η πρώτη βοήθεια στο ρημαγμένο λαό της Παλαιστίνης παραδόθηκε. Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να είναι υπερήφανη γι’ αυτό το επίτευγμα αν και στο εσωτερικό ο Πρόεδρος της Κύπρου και οι συνεργάτες του είχαν γίνει αντικείμενο ειρωνείας από την ημέρα που εκφράστηκε η βούληση για “διάνοιξη” του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Πολλοί κατάπιαν τη γλώσσα τους…

Στο μεταξύ, συντάχθηκαν με τη Λευκωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Εγγλέζοι, που ακόμα ταλαιπωρούν τον κυπριακό λαό και παρεμβαίνουν και στις εσωτερικές του υποθέσεις, πολλές άλλες χώρες και οργανισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι υποστηρίζουν πολλαπλώς την κυπριακή προσπάθεια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Μου έλεγε σημαντικός αξιωματούχος στη Λευκωσία -και έχει δίκιο- ότι:

“Όσο και αν δεν το αντιλαμβάνονται οι πολίτες μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτό που έγινε σήμερα -εννοεί την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας- είναι η γεωπολιτική μας παρακαταθήκη”.

Και συμφωνώ διότι εδώ και καιρό υποστηρίζουμε πολλοί ότι η πολιτική ηγεσία του νησιού πρέπει να εκμεταλλευθεί το στρατηγικό σημείο της Κύπρου και να το χρησιμοποιήσει στην προσπάθεια της για πραγματική, και όχι ερμαφρόδιτη, λύση του Κυπριακού.

Διότι έχουμε ενώπιον μας την εξής κατάσταση:

Να κινδυνεύει η Μεγαλόνησος με τουρκοποίηση τη στιγμή που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα ανήκει στην ευρωπαϊκή ευρύτερη οικογένεια, και τη στιγμή κατά την οποία τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν Έλληνες.

Και εδώ έγκειται και η ευθυνη της Ελλάδας. Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφεθεί η Κύπρος μόνη της και να αποδεσμευθεί το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά, απλά -με εθνικούς όρους- εγκληματούν.

Για πολλά χρόνια η Κύπρος ήταν ο “χρήσιμος ηλίθιος” των Εγγλέζων και σε λιγότερο βαθμό των Αμερικανών. Χρησιμοποιούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις βάσεις, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στους κατοίκους της Κύπρου. Τους άφησαν στις όποιες διαθέσεις της Τουρκίας.

Έχουν σκεφθεί τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Κύπρος πέσει στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας; Νομίζουν οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί ότι θα τους έδινε άδεια ο Ερντογάν να χρησιμοποιούν την Κύπρο; Κούνια που τους κούναγε…

Ας σκεφθούν, λοιπόν, όλοι και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση που ξαφνικά …ξύπνησε, τα κέρδη και της ζημίες, εάν η κατοχική Τουρκία “καταβροχθήσει” την Κύπρο. Και ας πράξουν ανάλογα.

Μέσω της κυπριακής πρωτοβουλίας, “οι Δυτικοί (Αμερικανοί, Εγγλέζοι, Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι), πέτυχαν την άρση του απόλυτου 17ετούς ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, τόνισε ορθώς ο Κύπριος αξιωματούχος. “Είναι η πρώτη θαλάσσια συνδεση των Παλαιστινίων με τον έξω κόσμο”, υπογράμμισε και συνέχισε:

“Για πρώτη φορά αποταυτίζεται η Γάζα από τις “φλοτίλες” με ενα επιτυχέστατο υπόδειγμα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Πάνω απ’ όλα, όμως, αποδείχθηκε ότι η Κύπρος είναι αυτή που βρίσκεται στο πιο στρατηγικό σημείο της Μεσόγειου. Και οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί, που μέχρι τον Σεπτέμβριο “ερωτοτροπούσαν” με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, πρέπει να καταλάβουν ότι και ο δικός τους αποκλεισμός έχει “σπάσει” λόγω της Κύπρου.

Αν η Κύπρος πέσει στα χέρια του Ερντογάν, το Ισραήλ θα χάσει τον ένα του πνεύμονα. Και ομιλώ εντελώς με στρατηγικούς όρους…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί πρέπει να προσκληθεί ο Πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο: Οι Αμερικανοί χρωστάνε πολύ περισσότερα στην Ελλάδα, που βάζει πάντα πλάτη όποτε χρειαστεί (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: