Γιατί πρέπει να προσκληθεί ο Πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο: Οι Αμερικανοί χρωστάνε πολύ περισσότερα στην Ελλάδα, που βάζει πάντα πλάτη όποτε χρειαστεί (video)

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Oval Office. Photo via Dimitris Papamitsos, Greek Prime Minister’s Office




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η πιθανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, η τρίτη από την ανάληψη της εξουσίας, τον Ιούλιο του 2019, θα είναι μία καλή εξέλιξη και υπό το φως ενός άλλου γεγονότος:

Ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη προσκαλέσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απαιτεί επίσημη, μάλιστα, επίσκεψη με -τρόπος του λέγειν- νταούλια και βιολιά. Δικαιούται, όπως έχει διαμηνύσει μία State Visit (επίσκεψη Αρχηγού Κράτους), που προβλέπει γεύματα, δείπνα και άλλες εκδηλώσεις.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποκύψει στις πιέσεις, που έρχονται και από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προφανώς και την υποσχέθηκε στον Ερντογάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ένας περίεργος άνθρωπος από κάθε άποψη. Έχει κάνει γνωστή την αντιπάθεια του για τον Ερντογάν, δημόσια μάλιστα. Απ’ εκεί και πέρα, προσπαθεί να περνά ανώδυνα για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών η δύσκολη σχέση του με τον Ερντογάν.

  • Η επίσκεψη αυτή καθ’ αυτή δεν είναι στα “θέλω” του. Αλλά πόσο θα την αρνείται; Ο Τούρκος πρόεδρος, αν δεν προσκληθεί, θα προκαλέσει νέα κρίση.

Υπό εκβιασμό για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ο Ερντογάν μπλόκαρε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Λευκός Οίκος επέβαλε την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αφού στο μεταξύ είχε εξουδετερωθεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του, το οποίο απορρίπτει δηλώνοντας την αθωότητά του, δεν του επέτρεπε να παραμείνει στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Έτσι, ο Λευκός Οίκος δεν δυσκολεύθηκε να ικανοποιήσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Την πράξη του κ. Μπάιντεν θα την κρίνει η ιστορία, καθώς ενισχύει μία χώρα που υπό την ηγεσία του Ερντογάν μπορεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο εχθρό της Δύσης. Όπως, ας πούμε, το Ιράν. Δεν πρόκειται για μία τοποθέτηση ελαφρά τη καρδία, αλλά είναι ένα θέμα προς συζήτηση, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη, λοιπόν, του Πρωθυπουργού πρέπει να γίνει καθώς δεν θα σηματοδοτεί μόνο το εξαιρετικό κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Και να συνδυαστεί με την εορτή του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου 1821, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος.

Εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει ήδη καθιερωθεί, όπως γίνεται με την εορτή του Αγίου Πατρικίου για τους Ιρλανδούς. Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο, η 17η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Ιρλανδία με εκδηλώσεις στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Ο λόγος για τον οποίο δεν συνδέεται με την επίσκεψη του εκάστοτε Πρωθυπουργού είναι επειδή κάποιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι την θεωρούν “δική” τους και επιβάλλουν ακόμα και τους προσκεκλημένους.

Ακούγονται πολλα και διάφορα, απαράδεκτοι ισχυρισμοί που θέτουν σε κίνδυνο τη μεγάλη αυτή εορτή για τον Ελληνισμό. Σίγουρα θα έχουν φτάσει στα αυτιά και της αρμόδιας διεύθυνσης του Λευκού Οίκου. Πρέπει να προστατευθεί αυτή η εκδήλωση και πρέπει να συμμετέχει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας ως τιμώμενο πρόσωπο.

  • Πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι τα συμφέροντα του Ελληνισμού και όχι μερικών προσώπων. Πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο η Ελλάδα και να προσκαλείται οπωσδήποτε ο εκάστοτε εκλεγμένος ηγέτης της.

Ως γνωστό οι Ιεράρχες  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι διορισμένος, δεν εκλέγεται από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Επιβάλλεται στην Ομογένεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που παραμένει όμηρο της κατοχικής Τουρκίας, και αυτό μας θλίβει όλους.

Οι Ιεράρχες μας στην Κωνσταντινούπολη δίνουν το δικό τους αγώνα για να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της Ορθοδοξίας. Για πόσο όμως θα αντέξουν; Είναι αυτή μία άλλη ιστορία.

Η ανακοίνωση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωθυπουργική επίσκεψη είναι μία καλή εξέλιξη. Και η επίσημη πρόσκληση πρέπει να σταλεί το συντομότερο δυνατόν.

Θυμίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα η εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου 1821 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 4ης Απριλίου.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πως ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα κάθεται δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο της “νέας Κύπρου”, ο οποίος θα εκφράζει τα συμφέροντα της Άγκυρας; Για σκεφτείτε το λίγο… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: