Λαός και κλήρος τίμησαν τον Σταυραετό του Μαχαιρά: Μνημόσυνο στο κρησφύγετο όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες δολοφόνοι κατέκαψαν τον υπάρχηγό της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Στη φωτογραφία το κρησφύγετο του. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Τελέστηκε την Κυριακή στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – ‘59, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1957 κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Στο Μνημόσυνο παρέστησαν, επίσης, μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Αυξεντίου, η ευθύνη μας είναι βαρύτατη και το χρέος μας ακριβό», υποδεικνύοντας ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η απελευθέρωση, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς εγγυητές και ξένους προστάτες».

Του μνημόσυνου ακολούθησε τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης που ο Γρηγόρης Αυξεντίου και οι συναγωνιστές του έδωσαν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών 67 χρόνια πριν, σύμφωνα με την αφήγηση ενός εξ αυτών, του Αυγουστή Ευσταθίου, του «Ματρόζου» της ΕΟΚΑ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

ΑΚΟΜΑ:, εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νίκος Φιλίππου, εκ μέρους της ΔΗΠΑ ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών η Ανθή Μουρούζη, ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Παναγιώτης Κεραμιδάς, εκ μέρους των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο Κωνσταντίνος Κτωρίδης και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του τρισάγιου στο κρησφύγετο, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, γενέτειρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε ότι η κατεχόμενη Λύση και η ημικατεχόμενη Κύπρος υποκλίνονται μπροστά στο μεγαλείο του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου, προσθέτοντας ότι ο Αυξεντίου δείχνει τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας.

Σημείωσε επίσης πως ο Αυξεντίου δεν θυσιάστηκε για να είναι σήμερα κατεχόμενη η γενέτειρα του Λύση και τόσες άλλες περιοχές της Κύπρου, τονίζοντας πως καλύτερο μνημόσυνο για τη γενιά του ‘55-’59 θα είναι να καταφέρουμε να τελέσουμε τα μνημόσυνα τους σε όλες τις περιοχές της Κύπρου όπου έδρασαν και μεγαλούργησαν.

Ο κ. Καουρής αναφέρθηκε και στον συναγωνιστή του Αυξεντίου, Ανδρέα Στυλιανού «Καδή», ο οποίος ήταν μέχρι πριν από δύο μέρες, όταν και πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ο τελευταίος εν ζωή που συμμετείχε στη μάχη του κρησφύγετου στις 3 Μαρτίου 1957.

«Ο ‘Καδής’ της ΕΟΚΑ ήταν ο άνθρωπος που με οδηγίες του Αυξεντίου οργάνωσε και κατασκεύασε μαζί με άλλους αντάρτες της ΕΟΚΑ το κρησφύγετο του Αυξεντίου» , είπε ο κ. Καουρής, μνημονεύοντας τον Ανδρέα Στυλιανού, ο οποίος κηδεύεται την Κυριακή στα Λαγουδερά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις “ακόμη και αύριο”: Εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Αυξεντίου, η ευθύνη μας είναι βαρύτατη και το χρέος μας ακριβό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: