Κατατέθηκε στη Βουλή το Μνημόνιο Συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ – Ελλάδας: Για την απόσπαση και τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού στον Στρατό των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τελετή έπαρσης της σημαίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Κατατέθηκε στη Βουλή, προς κύρωση, το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού ‘Αμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ». Το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη την 5η Ιουλίου 2022 στην Ουάσιγκτον και την 27η Ιουλίου 2022 στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, «σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι να καθορίσει τους όρους και να υλοποιηθεί η τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού ‘Αμυνας σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών και την απόκτηση εμπειρίας σε ένα περιβάλλον πολυεθνικής διαλειτουργκότητας».

Αναφέρεται, επίσης, ότι η κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας κρίνεται επωφελής για την Ελλάδα, καθώς: α) Αναμένεται να ενδυναμώσει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο Στρατού Ξηράς και να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Β) Αναμένεται να προσφέρει πολύτιμη εμπειρία σε στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της εξοικείωσης με την επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία του Στρατού των ΗΠΑ.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας περιγράφονται τα καθήκοντα και οι ευθύνες του ελληνικού Προσωπικού ‘Αμυνας. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το ελληνικό Προσωπικό ‘Αμυνας πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο βαθμό, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση, τα ακαδημαϊκά και άλλα προσόντα που προβλέπονται για τη θέση, καθώς και πιστοποίηση ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού.

Τέλος, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διάρκεια της θητείας, την εκτέλεση καθηκόντων, την εκτέλεση υπηρεσίας, την πρόσβαση σε χώρους εργασίας, δεδομένα ή πληροφορίες κ.ά..

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στο λιμάνι του Τζιμπουτί θα παραμείνει για ανεφοδιασμό έως την Κυριακή 10 Μαρτίου η φρεγάτα «Υδρα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: