Καταπέλτης κατά της Αγκυρας ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ για την πώληση των F-16: Ποιος θα είναι ο επόμενος εκβιασμός της Αγκυρας; ρώτησε… Δυστυχώς “πέρασε” η πώληση από τη Γερουσία…

FILE PHOTO: Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής του Κεντάκι, Rand Paul. EPA, JIM LO SCALZO




Kαταπέλτης κατά της Τουρκίας ήταν ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Rand Paul στη συζήτηση του «ψηφίσματος μη έγκρισης» στην Γερουσία για την πώληση των  F-16 στην κατοχική δύναμη.

Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια του γερουσιαστή, απορρίφθηκε -όπως αναμενόταν άλλωστε- το «ψήφισμα μη έγκρισης» των F-16 που κατέθεσε στη Γερουσία. Η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά, εκτός εάν επαναλάβει τις προκλήσεις της εναντίον της Ελλάδας.

Στην ομιλία του, ο Ραντ Πολ έκανε αναφορές για τις απειλές της Αγκυρας εναντίον της Ελλαδος και τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Επεσήμανε επίσης το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την επιθετικότητα της Αγκυρας εναντίον γειτόνων της (με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο), τη στήριξη του Ερντογάν στους τρομοκράτες της Χαμάς, την υπόθεση των S-400, και τον τουρκικό εκβιασμό στο ΝΑΤΟ με μοχλό την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής μάλιστα διερωτήθηκε:

  • «Ποιος θα είναι ο νέος εκβιασμός της Τουρκίας την επόμενη φορά που θα της ζητήσουμε να συμπεριφερθεί σαν σωστός σύμμαχος;»

Εξηγώντας την αρνητική στάση του στη πώληση των F-16 ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ είπε:

«Δεν είμαι εδώ για να σας πώ ότι η Τουρκία είναι ο καλύτερος σύμμαχος που έχουμε. Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος του NATO αλλά δρα όπως κανένας άλλος σύμμαχος. Καταλαβαίνω απολύτως τους Γερουσιαστές που έχουν εκνευριστεί με την Τουρκία αλλά (όταν τελικά ενέκριναν την ένταξη της Σουηδίας, συμφωνήσαμε να τους δώσουμε τα F16) η συμφωνία είναι συμφωνία.

Κάναμε αυτή τη συμφωνία και εκείνοι τήρησαν το δικό τους τμήμα της διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι όχι, πολύ έγκαιρα (σσ: γρήγορα). Και είναι επιτακτικό για τις ΗΠΑ όταν δίδουμε το λόγο μας για κάτι να κρατάμε τον λόγο μας.

Αλλά πρόσθεσε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτισε τη Χαμάς ως «απελευθερωτική ομάδα», ο στρατός της Τουρκίας πυροβόλησε τα στρατεύματά μας στη Συρία και η αστυνομία της Τουρκίας φυλακίζει όσους τολμούν να επικρίνουν τον ηγέτη της. Ολα αυτά δεν ακούγονται ως ενέργειες ενός «συμμάχου» που αξίζει να λάβει αμερικανική δύναμη πυρός αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Μπεν Κάρντιν (γερουσιαστής του Μέριλαντ) δικαιολογήθηκε ως εξής:

Δεν δίστασα να καταστήσω σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία. Έχω συμβουλευτεί στενά με τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με αυτή την πώληση εδώ και αρκετούς μήνες. Πιστεύω ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες μου και πιστεύω ότι σημειώνουμε πρόοδο. Θέλω λοιπόν να είμαι σαφής.

Η έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία δεν ήταν μια απόφαση που έλαβα ελαφρά, ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εξαρτήθηκε από την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προϋπόθεση αυτή έχει εκπληρωθεί, είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο οποίος θα έπρεπε να απολογηθεί για την απαράδεκτη απόφαση του.

Ο γερουσιαστής Ρις, με τη σειρά του, δικαιολογήθηκε ως εξής:

“Δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι η Τουρκία είναι ο καλύτερος εταίρος που είχαμε. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ αλλά δεν συμπεριφέρεται όπως (πρέπει ωα σύμμαχος). Μπορώ να καταλάβω πλήρως τους γερουσιαστές, το να είναι στενοχωρημένοι με την Τουρκία, αλλά (όταν επιτέλους επέτρεψαν στη Σουηδία να μπει (στο ΝΑΤΟ), συμφωνήσαμε να παρέχουμε τα F16). Μια συμφωνία είναι μια συμφωνία. Κάναμε αυτή τη συμφωνία και κράτησαν τη δική τους υπόσχεση. Ομολογουμένως όχι πολύ γρήγορα, αλλά κράτησαν την υπόσχεση τους Είναι επιτακτική ανάγκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν δίνουμε το λόγο μας για κάτι να τηρούμε τον λόγο μας”.

Κατακραυγή για τον θάνατο 112 αμάχων Παλαιστινίων στη Γάζα και εκτροχιασμός στις προσπάθειες εκεχειρίας: Για «σοβαρό συμβάν» με συνέπειες στις ήδη δύσκολες διαβουλεύσεις κάνει λόγο ο Μπάιντεν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: