Είναι ενοχλημένος με τις γεωπολιτικές κινήσεις της Λευκωσίας και το δείχνει: Ο Ερντογάν βλέπει ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί πλέον στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και θυμώνει…

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η αντίδραση του Ερντογάν, οι ακραίες ρητορικές του σε βάρος της Λευκωσίας, συνδέονται με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και το ρόλο που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις αλλά και ενέργειες που γίνονται και επί του εδάφους στο νησί, τυχαίες. Έχουν να κάνουν με υλοποίηση σχεδιασμών, με εμπόδια που προκύπτουν και ενδεχόμενη αλλαγή δεδομένων στην περιοχή. Συνεπώς, όποιες και να είναι οι εκτιμήσεις που γίνονται και συνδέονται με τα εσωτερικά της Τουρκίας ενόψει εκλογών, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα, την οποία δεν πρέπει να παραλείπει κανείς.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αντέδρασε με δηλώσεις του για την Κύπρο, έδειξε την ενόχλησή του για τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αιγύπτου, αν και ήταν σαφές πως ήταν ένα διμερές θέμα μεταξύ Ε.Ε. και Καϊρου. Σημειώνεται πως ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια προσέγγισης με την  Αίγυπτο, η Άγκυρα αιφνιδιάστηκε με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης.

Την ίδια ώρα, έντονα αντέδρασε και αντιδρά και με το σχέδιο «Αμάλθεια». Οι παρεμβάσεις στήριξης από ΗΠΑ, Ε.Ε., από σειρά χωρών στο θαλάσσιο διάδρομο Λάρνακας- Γάζας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Παλαιστίνης, έχουν επίσης ενοχλήσει την κατοχική Τουρκία.

  • Σημειώνεται πως στην εξίσωση της γεωπολιτικής σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπαίνουν ασφαλώς και οι επικείμενες κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Η ΕΧΧΟΝ MOBIL σύντομα  θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στο κοίτασμα «Γλαύκος» ενώ προχωρεί και ο σχεδιασμός υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, «Great Sea Interconnector».

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση για την περιοχή και ιδιαίτερα για την Κύπρο, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού.

Αυτό, όμως, που βλέπει η Άγκυρα μέσα από τις εξελίξεις είναι ότι η Λευκωσία έχει καταφέρει να ενταχθεί στους σχεδιασμούς της Ε.Ε.

Στο βαθμό που η Ένωση επιδιώκει ή αναζητεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την περιοχή, μια πολιτική παρέμβασης και ανάδειξης ρόλου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χρήσιμη και μπορεί να φανεί και απαραίτητη. Τούτο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη διαχείριση που γίνει και από κυπριακής πλευράς.

Όλα αυτά  επηρεάζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς, το γνωρίζουν στην Άγκυρα και γι αυτό και αντιδρούν με τον γνωστό τρόπο. Πρέπει δε να θεωρείται βέβαιο- αυτή είναι η λογική της κατοχικής πλευράς- ότι θα προβεί και σε ενέργειες αποτρεπτικού χαρακτήρα, αλλά και εκβιαστικού περιεχομένου κινήσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το άψε-σβήσε ξέπλυμα και τα αθηναϊκά χαριεντίσματα: Η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα και πονοκέφαλος για το κράτος των Αθηνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: