Ιερά παίγνια με όχημα την Κυριακή της Ορθοδοξίας: Μπλόκο στους πολιτικούς η απόφαση για εορτασμό εκτός Μητρόπολης* Υπαινικτική αντίδραση Σακελλαροπούλου

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρίσκεται στη Συνοδική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ




Στη Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ο φετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, απόφαση που ευλόγως ερμηνεύεται ως «μπλόκο» της εκκλησίας προς την πολιτική ηγεσία με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Μάλιστα στο μπλόκο, συμπεριλαμβάνεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι υποχρεωτικό να παραστεί, δεδομένου ότι η Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο.

Η πανηγυρική θεία λειτουργία τελείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και σύσσωμων των συνοδικών (των 12 αρχιερέων για το έτος), παρουσία του/της Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και πλήθους πολιτικών παραγόντων.

Είθιστο μάλιστα ο ανώτατος πολιτειακός άρχων να αναγιγνώσκει το Σύμβολο της Πίστεως.

Φέτος ωστόσο η Εκκλησία της Ελλάδος μετέφερε τον εορτασμό στη σαφώς μικρότερη από άποψη χωρητικότητας Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, δεν έστειλε προσκλήσεις στους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, ενώ δεν θα λειτουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος ωστόσο θα διαβάσει το «Πιστεύω».

Η απόφαση αναφέρει:

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Για το θέμα ήδη υπήρξε αντίδραση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με μία υπορρήτως αιχμηρή ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε προσκλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Επίσης, σημειώνεται, ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση.

Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Ποινική έρευνα για το email Ασημακοπούλου σε αποδήμους: Περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων και υπηρεσιακού απορρήτου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: