Η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έρχονται πιο κοντά, αλλά θα οδηγηθούν σε “γάμο”; Η Γενοκτονία των Αρμενίων θα μπορούσε να εκτροχιάσει την επίσκεψη του Ερντογάν (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις επαφές της με τους Αμερικανούς και ισχυρίζεται ότι στοχεύει να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να κόβει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, το Ιράν και βεβαίως τη Χαμάς.

Η παραπάνω θέση είναι προβληματική για την αμερικανική πλευρά, η οποία όμως θα συνεχίσει την πορεία βελτίωσης, δηλαδή θα επιλέξει καλές σχέσεις και όχι άλλες συγκρούσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη βρίσκεται απέναντι στην Ουάσιγκτον σε πολλά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημειώσαμε και χθες, στο πλαίσιο αυτό της βελτίωσης των σχέσεων, η τουρκική πλευρά διέρρευσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

  • Ναι μεν δεν υπάρχει επιβεβαίωση, αλλά διπλωματικές πηγές μας είπαν ότι η επίσκεψη θα ήταν μία λογική εξέλιξη μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την απόφαση για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Βέβαια, οι σύμμαχοι μας και φίλοι Αμερικανοί δεν λένε την αλήθεια. Η Τουρκία, ενώ έίχε συμμαχική υποχρέωση να εγκρίνει τη σουηδική ένταξη, εκβίασε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο για να αποσπάσει το “ναι” για τα F-16. Οι ΗΠΑ δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθούν παρόμοιο εκβιασμό από άλλη χώρα. Οπότε, ότι και να λένε χάνουν το “δίκιο” τους, που στην πραγματικότητα είναι άδικο απέναντι στους πιστούς συμμάχους τους.

Όπως επίσης σημειώσαμε χθες, στις 24 Απριλίου αναμένεται η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την γενοκτονία των Αρμενίων με ευθύνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν η ανακοίνωση περιέχει όντως καταδίκη της Τουρκίας -όπως ακούμε από διπλωματικά χείλη- ίσως ο Ερντογάν αντιδράσει αρνητικά.

Οπότε μπορεί και να απορρίψει την όποια πρόσκληση, αν και κατά τη γνώμη μου, αν του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, θα αρπάξει την ευκαιρία. Είναι βέβαια δίκοπο μαχαίρι. Θα δεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου που χαρακτηρίζει χώρα-γενοκτόνο την αγαπημένη του Τουρκία;

  • Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που αφορά την βίαιη και εγκληματική επίθεση των φρουρών του Ερντογάν, τον Μάιο του 2017 όταν είχε έρθει στο Λευκό Οίκο και είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τότε ήταν συγκλονιστικά, καθώς έδειχναν τον Ερντογάν να δίνει εντολή στους φρουρούς του να επιτεθούν στους Κούρδους και στους Αρμένιους, που διαδήλωναν εναντίον του. Μερικοί εκ των φρουρών του αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Υπάρχει κανείς που θα αποκλείσει παρόμοια επεισόδια όπως τότε; Όχι. Η Αμερική είναι μία δημοκρατική χώρα και δεν προτίθεται να απαγορεύσει διαδηλώσεις έξω από το Λευκό Οίκο, εναντίον του Ερντογάν.

Θυμίζω ότι τον Μάιο του 2017 τα τραγικά επεισόδια ξεκίνησαν από μπράβους του Τούρκου Προέδρου έξω από τον Λευκό Οίκο και συνεχίστηκαν έξω από την οικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ελληνική πρεσβεία, στην οδό Μασσαχουσέτης.

Σήμερα βρέθηκαν στην Τουρκία τέσσερις Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό της ΜΙΤ, των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τη δική της εκδοχή των πραγμάτων, που θεωρώ εξεζητημένη. Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να συμφώνησαν ότι η Αμερική …αδικεί την Τουρκία!!!

Και σίγουρα διαφώνησαν με τις τουρκικές απειλές εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG). Βασικά άκουσαν παράπονα από τους Τούρκους συνομιλητές του και αιτήματα για την παραχώρηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Πάντως, είναι πολλοί οι νομοθέτες στο Κογκρέσο που συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται την Τουρκία, με πρώτο τον γερουσιαστή Κρίστοφερ βαν Χόλλεν.

Φυσικά, η απουσία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι τεράστια και αυτό το ζούμε καθημερινά. Εάν δεν τον έβγαζαν από τη μέση με τις έωλες κατηγορίες εναντίον του, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Οι άνθρωποι του Προέδρου Μπάιντεν επιθυμούν διακαώς την επίσκεψη του Ερντογάν επειδή λανθασμένα νομίζουν ότι θα ολοκληρώσει τη δήθεν στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση. Την ίδια στιγμή οι πιο σημαντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η βελτίωση των σχέσεων είναι ανύπαρκτη και οι δύο χώρες δεν θα οδηγηθούν σε …”γάμο”.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Σε ότι αφορά τη μετάβαση του Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, κυκλοφόρησαν φήμες και στη Νέα Υόρκη, από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.

Όμως, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Γενικό Γραμματέα.

Διπλωματική μας είπε ότι είναι σίγουρο ότι ο Τατάρ ζήτησε συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βεβαίως και θα του την δώσει. Η ίδια πηγή είπε στο Omega ότι ο Γενικός Γραμματέας, θα συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη στις 5 Απριλίου.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: