Η ώρα της αλήθειας για τη φρεγάτα Ύδρα και τη ναυτοσύνη του πολεμικού ναυτικού: Βγαίνει στα ανοιχτά από το λιμάνι του Τζιμπουτί κατά των drones των Χούθι

Η πλώρη της φρεγάτας ΥΔΡΑΣ ενώ διέρχεται από την διώρυγα του Σουέζ. Πηγή: Επίσημος λογαριασμός Χ της επιχείρησης της ΕΕ “ΑΣΠΙΔΕΣ”




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Εν μέσω των ασταμάτητων επιθέσεων και προσπαθειών κορεσμού που επιχειρούν οι Χούθι της Υεμένης, έφτασε και η στιγμή που η φρεγάτα ΥΔΡΑ εγκαταλείπει τον ασφαλή προβλήτα στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Τα 198 στελέχη του πολεμικού ναυτικού έχουν απόλυτη ενσυναίσθηση που βρίσκονται και τι είδους αποστολή εθνικής συμμαχίας έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας. Επιπλέον μπορεί η φρεγάτα να έδεσε εδώ και 48 ώρες, όμως καθ’ όλον τον πλου της προς την Ερυθρά θάλασσα, είχε μπει ένας βασικός στόχος από τον κυβερνήτη και τους αξιωματικούς που ηγούνται της ελληνικής αποστολής. Το πλήρωμα του ΥΔΡΑ να γίνει πολύ γρήγορα μια ομάδα, μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή που θα είναι απολύτως ικανή ν’ ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες.

Πάντως ουδείς στο υπουργείο ;Aμυνας, το ναυτικό επιτελείο ή τον στόλο, κρύβουν ότι ανησυχούν. Και αυτό δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τη ναυτοσύνη του πληρώματος ή το είδος της αποστολής, διότι αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ειπώθηκαν από αρμόδια χείλη, θα είναι αναλόγως των δυνατοτήτων του πλοίου.

Τα γεγονότα, ιδίως των τελευταίων 24ωρων μαρτυρούν πως η κατάσταση ασφαλείας κρίνεται ως «κλιμακούμενη» και για τον λόγο αυτό όλα τα στελέχη που εντάσσονται στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», είτε βρίσκονται στο στρατηγείο της Λάρισας, είτε πλέουν στην Ερυθρά θάλασσα, βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό».

Τα τελευταία 24ωρα φανερώνουν ότι οι Χούθι προσπαθούν όλο και πιο συχνά να βάλλουν είτε κατά εμπορικών πλοίων, που γι’ αυτούς είναι ιδιαίτερα εύκολοι στόχοι, είτε κατά πολεμικών πλοίων.

Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ήδη έχει κάνει αρχή, με καταρρίψεις των φθηνών αλλά και επικίνδυνων drones που εκτοξεύονται από το έδαφος των ανταρτών της Υεμένης.

Και τα πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση, πλην του ελληνικού, έχουν καταρρίψει επικίνδυνους Μη επανδρωμένους εναέριους στόχους. Καμικάζι drones που οι αντάρτες ουδόλως ενδιαφέρονται για την τύχη τους από την στιγμή της εκτόξευσης προς κάποιο πλοίο, εμπορικό ή πολεμικό.

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο, εφοδιασμένο με τον δικό του οπλισμό, συν εκείνον που προστέθηκε για να αυξήσει τις δυνατότητες εκτέλεσης της αποστολής, βγαίνει στα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας ή προς το Άντεν, στον τομέα δηλαδή που έως τώρα έχουν επιχειρήσει και οι άλλες μονάδες των Ευρωπαϊκών «ΑΣΠΙΔΩΝ».

60+ επιθέσεις των Χούθι από το Νοέμβριο

Στον σχεδιασμό που εγκρίθηκε από τις εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες, έχει συμφωνηθεί η φρεγάτα ΥΔΡΑ μαζί με κάποια άλλη πολεμική μονάδα να καλύπτει η μια την άλλη, ν’ ανταλλάσσουν εν πλω πληροφορίες αλλά και εικόνα από τα ραντάρ τους.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το εύρος ασφαλείας για τα πολεμικά πλοία αλλά και τα εμπορικά που πρέπει να συνοδεύσουν με ασφάλεια και να τα βγάλουν από την επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή.

Άλλωστε η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με την απόφαση των Βρυξελλών, αποτελεί μια κίνηση της Ευρώπης αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα, που ως αποστολή των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Ιταλίας είναι η έμπρακτη υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις που κάνουν οι αντάρτες της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μόλις το Σάββατο το γαλλικό πλοίο κατέρριψε τέσσερα UAV’s των Χούθι. Και αμερικανικό αντιτορπιλικό όμως δέχτηκε επίθεση «κορεσμού» από 15 drone’s των ανταρτών.

Ο ίδιος εκπρόσωπος των ανταρτών είπε «στοχοποιήθηκε ένας αριθμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν και έγιναν επιθέσεις με 37 μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη».

Νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αντέδρασαν σε μία επίθεση μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν που εξαπολύθηκε μεταξύ 04:00 τα ξημερώματα και 06:30 το πρωί από «τους τρομοκράτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η CENTCOM σε μία ανάρτησή της στο Χ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση καταρρίφθηκαν 15 drones.

Τα παραπάνω ωστόσο μεταφράζονται και ως ένα “βαρέλι δίχως πάτο”, μια και οι πύραυλοι που εκτοξεύουν τα πολεμικά πλοία κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια ενώ τα Μη Επανδρωμένα των Χούθι έχουν κόστος μερικών χιλιάδων.

Οι αντάρτες της Υεμένης ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους περίπου στο μέσω του μετώπου στη Γάζα, δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε οι επιθέσεις τους έχουν ξεπεράσει τις 60 κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα.

Οι καταγραφές δείχνουν ότι ως τώρα έχουν χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, αλλά και Μη Επανδρωμένα θαλάσσης, όπως επίσης έκαναν κι ένα εντυπωσιακό ρεσάλτο σε εμπορικό πλοίο, το οποίο κατέγραψαν σε κάμερες.

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Task Force και από Έλληνες commandos των νησιών συμμετέχει στη μεγαλύτερη άσκηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ [αποκλειστικές photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: