Task Force και από Έλληνες commandos των νησιών συμμετέχει στη μεγαλύτερη άσκηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ [αποκλειστικές photos]

Μικτά τμήματα ειδικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια ασκήσεων κατ’ ειδικότητα, υπό το βλέμμα Νατοϊκού αξιολογητή που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι Έλληνας αξιωματικός. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Hellasjournal




TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Το γεγονός ότι το 2ο & το 6ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής, εκπαιδεύονται το διάστημα αυτό ανάμεσα στην ελίτ των SOF του ΝΑΤΟ, δείχνει την πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας τόσο του ΓΕΕΘΑ, όσο και της ΔΕΠ, να επεκταθούν οι ξεχωριστές γνώσεις σε ολοένα και περισσότερα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων από μονάδες της επικράτειας.

Ομάδες από τους υπερασπιστές του Ανατολικού Αιγαίου, σε αποστολές ορεινού, αλλά και γι’ αμφίβιες επιχειρήσεις, ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία με συναδέλφους τους- πέραν της «ελίτ των Αθηνών»- από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, όπου τα Σκόπια έχουν προσκαλέσει ήδη τους SOF της Αθήνας στη γειτονική χώρα για μια διμερή εκπαίδευση σε αντικείμενα ορεινού αγώνα.

Το δόγμα που επιχειρείται ν’ αλλάξει εντός της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, είναι να μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι SOF από τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τις Βόρειες Μοίρες Καταδρομών σε μεγάλες διασυμμαχικές ασκήσεις. Και η συμμετοχή της Ελλάδας να μην αποτελεί «προνόμιο» του ΕΤΑ, της Ζ’ ΜΑΚ, του Τμήματος Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων ή της ΔΥΚ, της 31ης ΜΕΕΔ, των μονάδων δηλαδή που εδρεύουν εντός της Αττικής και θεωρούνται ο σκληρός πυρήνας της ΔΕΠ.

Το δόγμα αυτό εξυπηρετεί τη διεύρυνση γνώσεων και βοηθά πολύ περισσότερο στην μονίμως αναζητούμενη, όλο και περισσότερο, Νατοϊκή τυποποίηση, ιδίως την περίοδο αυτή που η Συμμαχία δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Και παράλληλα μπορεί κανείς να το δει κι ως ανταμοιβή για τις προσπάθειες που γίνονται από τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων που υπηρετούν στην άκρη της Ελλάδας.

Ορεινές και Αμφίβιες Task Force σε Νατοϊκό πρότυπο

Γι’ αρκετές ημέρες οι commandos, χωρισμένοι σε υπό-ομάδες, έμαθαν περισσότερα αντικείμενα που αφορούν τις ειδικότητές τους.

Επικεφαλής σε κάθε ομάδα ήταν πιστοποιημένα στελέχη σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ώστε ν’ ακολουθείτε πάντα η αναζητούμενη τυποποίηση εντός της Συμμαχίας. Οι Έλληνες SOF, από ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ & Τμήμα Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έχουν περάσει με άριστα την διαδικασία αυτή.

Η «Land task Force» που έχει συσταθεί έχει ως ορμητήριο τον Αυλώνα, επιφορτιζόμενη με τον ορεινό αγώνα. Και η «Maritime Task Force» που βρίσκεται στη Νέα Πέραμο ασχολείται με όλα εκείνα τα αντικείμενα που σχετίζονται με τις αμφίβιες επιχειρήσεις.

Κομβικό σημείο θεωρείται ότι όλες οι προειδοποιητικές και εκτελεστικές διαταγές φτάνουν στους SOF από την Γερμανία.
Και αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς η άσκηση «Trojan Footprint 2024», που διεξάγεται με τους συμμάχους, επί ελληνικού εδάφους, εντάσσεται πλήρως στην μεγαλύτερη Νατοϊκή άσκηση «Steadfast Defender 2024» που έχει καθιερωθεί στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Steadfast Defender 2024» στην Ευρώπη, «Trojan Footprint 2024» στην Ελλάδα

Περισσότερα από 90.000 στελέχη από 31 χώρες, κράτη – μέλη της Συμμαχίας, ακόμη και η νέα στο ΝΑΤΟ Σουηδία, δοκιμάζουν όλα τα σχέδια άμυνας.

Είναι ένα μήνυμα απέναντι σε μια ενεργή απειλή που είναι η Ρωσία κι αυτό φαίνεται με το διετές μέτωπο εντός της Ουκρανικής γης, λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές. Και τονίζουν ότι η Συμμαχία εργάζεται διαρκώς σε πολυεπίπεδες ασκήσεις και σενάρια, πολλά από τα οποία εκτελούνται μετά από συμπεράσματα και διδάγματα του Ουκρανικού μετώπου.

Η «Steadfast Defender 2024» φτάνει έως και το διάστημα, θέλοντας να στείλει το μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι το ΝΑΤΟ έχει ισχυρότατη δύναμη σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Στην τελική ευθεία η «Trojan Footprint 2024»

Επί ελληνικού εδάφους, από την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν όλα εκείνα τα σενάρια που οδηγούν στην κορύφωση της άσκησης, με την τελική φάση να ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη. Και αυτό όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές θα εκκινήσει από την Δευτέρα, όταν «Land task Force» & «Maritime Task Force» θα ενωθούν στο νησί της Εύβοιας, κατά- όπως προβλέπει το σενάριο- της κεντρικής «γιάφκας» τρομοκρατών, η οποία φυλάσσεται από ισχυρότατες δυνάμεις.

Η συγκέντρωση των ορεινών και αμφίβιων δυνάμεων, προβλέπει ακόμη και υποστήριξη από επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και ταχεία μεταφορά δυνάμεων με ιπτάμενα μεταφορικά μέσα.

Η επιλογή της χώρας από το ΝΑΤΟ, ως σημείο κλειδί της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, να μετατραπεί σ’ ένα μεγάλων διαστάσεων πεδίο ειδικών επιχειρήσεων, φανερώνει την εμπιστοσύνη που αναδύεται στους Νατοϊκούς κόλπους για την Ελλάδα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS JOURNAL
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS JOURNAL
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS JOURNAL
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS JOURNAL
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS JOURNAL

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

«Παρέλαση» στις 25 Μαρτίου για τους «κυνηγούς» υποβρυχίων: Αγώνας δρόμου για την εκπαίδευση, ενώ αναμένονται και οι laser ρουκέτες των Romeo

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: