Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπαρκτό Κράτος με κύρος και δικαιώματα: Η μεγάλη αποτυχία της Τουρκίας είναι ότι δεν μπόρεσε να την καταργήσει στα 50 χρόνια της κατοχής

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Η μεγαλύτερη αποτυχία στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας είναι ότι το 1964, παρά την οργανωμένη Τουρκοανταρσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) διασώθηκε και συνέχισε να τυγχάνει αναγνώρισης.

Έτσι, χρόνια μετά, υπό την ιδιότητα του αναγνωρισμένου και κυρίαρχου Κράτους, ολόκληρη η νήσος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως χώρα πλήρες μέλος.

Το πολυτιμότερο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας ως Κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύεται από τα Συνταγματικά Όργανα με πρώτο τον Πρόεδρο, δεν το αναγνωρίζει σταθερά και αμετακίνητα η Τουρκία.

Τούτο, όχι τυχαία, γιατί σκοπός της πάντοτε συνεχίζει να είναι, πώς να καταστεί η ίδια κυρίαρχη σε σχέση και σε βάρος ολόκληρης της επικράτειας.

Η σημασία που έχουν για τις εξωτερικές σχέσεις και κύρος αλλά και για την εσωτερική διακυβέρνηση, οι πρωτοβουλίες, εμφάνιση και προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσδώσει στη χώρα μας, αυτό που έχει να διεκδικήσει (μια δίκαιη και τώρα τακτική λύση), είναι εξαιρετικής σημασίας ώστε να επιφέρει κάθαρση στα όσα τα τελευταία χρόνια, με διάφορες απαράδεκτες ενέργειες διαπλοκής και διαφθοράς, καταφέραμε να “εξαφανίσουμε”, το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας προς τα έξω, αλλά και σε σχέση με το καθήκον για εφαρμογή Κράτος Δικαίου με χρηστή διοίκηση.

  • Ήδη με αναφορά στις δυο διαδοχικές (για να μην αναφέρω και άλλες) πολύ πρόσφατες επισκέψεις του Γερμανού και αντίστοιχα του Ιταλού Προέδρου, σε συνδυασμό με την έγκαιρη ιδέα για ενίσχυση των Παλαιστινίων διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου, διαφοροποίησαν μερικώς, σε συνδυασμό μάλιστα και με τη βελτιωμένη κατάσταση της οικονομίας μας, την όλη εικόνα της χώρας μας.

Οι δυσκολίες πολλές. Απαιτούνται απ’ όλους και άλλες προσπάθειες, νέες ιδέες και βελτιώσεις αντί των συνεχών κομματικών επικρίσεων που ενίοτε παρέχουν επιχειρήματα στους εχθρούς και φίλους μας!

Η όποια προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης του κύρους μας, ουσιαστικά δέχεται κτυπήματα με τις εσωτερικές αυστηρές και αδιάκοπες, μονόπλευρες κομματικές κριτικές ή επικρίσεις (ίσως και λόγω επικείμενων εκλογών), αν όχι επιθέσεις κατά των θέσεων και δράσης της Κυβέρνησης, με επίκληση μάλιστα τη δίκαιη «απογοήτευση» του λαού περί των κυβερνητικών αντιλήψεων και δραστηριοτήτων.

Οι δυσκολίες που αφορούν ένα υπό κατοχή μάλιστα Κράτος, πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά και ομόψυχα χάριν της σωτηρίας του τόπου.

Το ότι υπήρξαν όμως λάθη, καθυστερήσεις, αποτυχίες και μη εκπλήρωση όλων των υποσχεθέντων ακριβόχρονα ή καθόλου δεν μπορεί να είναι μέθοδος εσωτερικής υπόσκαψης.

Υπήρξαν επιλογές εσφαλμένες αλλά υπήρξαν και δράσεις, ιδέες και πρωτοβουλίες εξαίρετες όπως των κ.κ. Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Εμπορίου (ενδεικτική αναφορά στους Υπουργούς), που δεν είχαμε προγενέστερα. Πρωτοβουλίες που απαιτούν προετοιμασία, συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και πειστικότητα. Ήδη έχουμε τη νέα φάση με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Καλύτερα θα ήταν να επιτύγχανε και η προσπάθεια για άμεση ανάμειξη προσωπικότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον επικρατεί νέα αντίληψη, που ενισχύει την πίστη μας ότι, όντως, οφείλουμε να συντελέσουμε αποφασιστικά και θετικά ο κάθε απλός-κομματικός ή μη πολίτης στο κύρος και στις δράσεις του Κράτους μας. Κράτος που γίνεται και πάλι αξιόπιστο και αξιοσέβαστο και, γιατί όχι, διεκδικητικό.

Σ’ αυτό το ισοζύγιο πρέπει η κριτική κατά του Προέδρου, απαραίτητη και δημιουργική, να είναι συνεχής μεν, καλόπιστη όμως και όχι να αποβλέπει σε μικροκομματικούς στόχους.

Πρέπει να είναι αυστηρότατη αλλά όχι υποτιμητική του αξιώματος του ίδιου του Προέδρου, που μ’ αυτόν η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται και διεκδικεί λόγο στο διεθνές γίγνεσθαι αλλά και κύρια για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, όπου η ενότητα είναι απαραίτητη.

* Ανδρέας Αγγελίδης
Δικηγόρος – πρώην Βουλευτής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι απλώς κρίσιμη, είναι εφιαλτική: Με ποιες προοπτικές ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος, «ακόμα και αύριο», να διαπραγματευτεί με τους Αττίλες;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: