Η υπόθεση της Ουκρανής με τα 420.000 ευρώ αποκάλυψε ξέπλυμα μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω Κύπρου: Δύο κυκλώματα στο μικροσκόπιο των Αρχών

Αστυνομικοί στην πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Τεράστια ποσά πολλών εκατομμυρίων εκτιμάται πως έχουν μεταφερθεί μέσω αποσκευών ταξιδιωτών με προορισμό την Κύπρο, από το 2023 μέχρι και σήμερα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον «Φιλελεύθερο» αυτό αναδεικνύεται μέσα και από την υπόθεση της 31χρονης Ουκρανής η οποία εισήγαγε 420.000 ευρώ στην Κύπρο με τσάντα, που όπως κατήγγειλε της απέσπασε άγνωστο πρόσωπο στη Λεμεσό.

Τα ποσά αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν στο νησί από τουλάχιστον δύο κυκλώματα τα οποία διακινούν τα χρήματα μέσω κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στο ένα εξ αυτών συμμετέχουν πρόσωπα ουκρανικής καταγωγής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Φ» και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, η μια οδός που ακολουθείται για μεταφορά αυτών των χρηματικών ποσών έχει ως διαμετακομιστικό σταθμό χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Η Αστυνομία Κύπρου στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξιχνίαση της υπόθεσης φέρεται να είναι σε επαφές με Αρχές άλλων κρατών ενώ είχε πληροφορίες από το 2023.

Γίνεται λόγος για συλλογική επιχείρηση διωκτικών Αρχών σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι «εγκέφαλοι» και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα.

Μάλιστα, το αστυνομικό σώμα της Κύπρου ήταν ενήμερο και παρακολουθούσε την υπόθεση από το περασμένο έτος.

Το «modus operandi» των εγκληματικών ομάδων ήταν καλά γνωστό στις Αρχές της Κύπρου και μάλιστα είχε γίνει συμφωνία μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Τελωνείων, ώστε να εγκαθιδρυθεί μηχανισμός για να αντλούνται πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023 η Αστυνομία είχε ζητήσει από το Τμήμα Τελωνείων να την ενημερώνει για όποιον ταξιδιώτη έφευγε ή ερχόταν στην Κύπρο και δήλωνε ότι μετέφερε ποσό €100.000 και άνω.

Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που ξεκαθάρισε και χθες μέσω ανακοίνωσής του το Τμήμα Τελωνείων. «Οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων αξίας €100.000 και άνω διαβιβάζονται στην Αστυνομία για ενημέρωση και τις δικές της ενέργειες» σημείωνε μεταξύ άλλων των Τμήμα Τελωνείων.

Η αντίφαση της 31χρονης

Να σημειωθεί ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία (περί Ελέγχου Ρευστών Διαθεσίμων που Εισέρχονται ή Εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση{…}) όποιος ταξιδιώτης μεταφέρει «ρευστά διαθέσιμα» (μετρητά, χρυσός, διαπραγματεύσιμους τίτλους, προπληρωμένες κάρτες) ίσης ή μεγαλύτερης αξίας των €10.000, υποχρεούται να τα δηλώσει στο Τμήμα Τελωνείων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόσωπο που μεταφέρει το ποσό κατά την άφιξή του ή την αναχώρησή του από την Κύπρο και το δηλώνει, συμπληρώνει στην παρουσία τελωνειακού λειτουργού σχετικό έντυπο.

Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει και την αξία, αλλά και την προέλευση του ποσού.

Το Τμήμα Τελωνείων κρατούσε αρχείο με τις δηλώσεις, στο οποίο είχε πρόσβαση και η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), ενώ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου διαβιβάζονταν στην Αστυνομία όσες δηλώσεις είχαν να κάνουν με «ρευστά διαθέσιμα» αξίας άνω των €100.000.

Στην περίπτωση της 31χρονης Ουκρανής, όταν την Παρασκευή άρχισε η αστυνομική διερεύνηση της καταγγελίας της ότι την λήστεψαν στη Γερμασόγεια της Λεμεσού αποσπώντας της την τσάντα που μετέφερε και στην οποία βρίσκονταν €420.000, διαπιστώθηκε ότι η παραπονούμενη υπέπεσε σε μια μεγάλη αντίφαση.

Η Αστυνομία αξιολογώντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα την περασμένη Παρασκευή όταν αφίχθηκε στην Κύπρο, διαπίστωσε ότι η 31χρονη είχε αναφέρει στο Τμήμα Τελωνείων ότι οι €420.000 αποτελούσαν ποσό δανείου που είχε συνάψει για να αγοράσει οικιστική μονάδα στην Κύπρο.

Ωστόσο, στους αστυνομικούς ανακριτές έδωσε διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι το ποσό προερχόταν από προσωπικές αποταμιεύσεις.

Αυτή η αντίφαση έδωσε νέες διαστάσεις, καθώς αποτέλεσε το έναυσμα για την Αστυνομία προκειμένου να αρχίσει να εξετάζει υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με συμμετοχή άλλων προσώπων.

Γι’ αυτό μπήκε στο παιχνίδι το ΤΑΕ Αρχηγείου, όπως γράφαμε την περασμένη Δευτέρα.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο Σάββατο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα 5ήμερης προσωποκράτησης σε βάρος της 31χρονης στη βάση αιτήματος του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνά υπόθεση συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Όπως διαπιστώθηκε από τις αρχικές αστυνομικές εξετάσεις, η 31χρονη μέσα σε ένα διάστημα οκτώ μηνών ερχόταν στην Κύπρο μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου (8/2023 – 3/2024) δηλώνοντας στους υπαλλήλους του Τμήματος Τελωνείων μεγάλα ποσά, τα οποία –σύμφωνα με αστυνομική πηγή- ανέρχονται σε έξι εκατομμύρια ευρώ.

Η Αστυνομία ψάχνει τις ακριβείς διαστάσεις της υπόθεσης

Όπως πληροφορείται ο «Φ» χθες έδωσε κατάθεση σε ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων που ασχολείται με την τήρηση μητρώου των δηλώσεων ταξιδιωτών που μεταφέρουν «ρευστά διαθέσιμα» (ο όρος όπως αναφέρεται στη νομοθεσία) ίσης ή μεγαλύτερης αξίας των €10.000.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει τις ακριβείς διαστάσεις της υπόθεσης και να προβεί σε συσχετισμό περιπτώσεων μεταφοράς χρηματικών ποσών και ενεχόμενων προσώπων.

Εξάλλου στις προθέσεις των ανακριτών είναι να ζητηθεί συνδρομή από τη ΜΟΚΑΣ. Εντός της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να γίνει σχετικό διάβημα από την Αστυνομία ώστε η συγκεκριμένη μονάδα που υπάγεται στο Γενικό Εισαγγελέα να προβεί στη δική της έρευνα μέσω των δικών της μηχανισμών.

Η ΜΟΚΑΣ αν και εξειδικεύεται σε ενδεχόμενα αδικήματα με οικονομικές πράξεις που αφήνουν ίχνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα (π.χ. τραπεζικές μεταφορές), εντούτοις είναι σε θέση να ζητά συνδρομή από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, ενώ έχει πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Πάντως, είναι δεδομένο ότι έχουν παρατηρηθεί διάφορα περιστατικά τους τελευταίους μήνες που έχουν να κάνουν με μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών.

Θυμίζουμε ότι όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Ιανουάριο 66χρονος Ουκρανός είχε συλληφθεί από τελωνειακούς στο Μόναχο της Γερμανίας, όταν διαπιστώθηκε ότι στην αποσκευή του είχε €455.000 σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων των 50 και 20 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε δηλώσει ψευδώς ότι είχε ένα ποσό περί τα €300 και ετοιμαζόταν να πάρει πτήση για το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σχόλια είχε προκαλέσει σε αστυνομικούς κύκλους και όχι μόνο, το έγκλημα του περασμένου Νοεμβρίου στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Ρώσος υπήκοος είχε δολοφονηθεί σε φωτογραφείο (στραγγαλίσθηκε) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε μαζί του τσάντα με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Η τσάντα αυτή δεν είχε εντοπιστεί.

Για την υπόθεση η ψευδοαστυνομία είχε συλλάβει ένα ζεύγος Ουκρανών και έναν Ρώσο.

Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο 28χρονος με βελγικό διαβατήριο είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο Πάφου, καθώς όπως είχε προκύψει μετέφερε €161.520, χωρίς να τα δηλώσει.

Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός «Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα» στην τελευταία έκθεσή του για τον δείκτη εγκληματικότητας παγκοσμίως (2023), παρουσιάζει την Κύπρο να έχει κάνει πρόοδο στην εξιχνίαση εγκλημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα, ωστόσο, σημειώνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί και σε άλλους τομείς, κάνοντας αναφορά σε βελτίωση μηχανισμών που αφορούν «κανονισμούς για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αλληλογραφία τραπεζών, νέες τεχνολογίες», ενώ τονίζεται η ανάγκη για ενίσχυση των εξουσιών των Αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και των ερευνητικών Αρχών.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ επισκέφθηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο: Στόχος της να αναδείξει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: