Οι ΗΠΑ έχουν απέναντί τους ένα Νετανιάχου αποφασισμένο να αναμετρηθεί ευθέως με τον Μπάιντεν: Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είναι ο μεγάλος εχθρός του Αμερικανού Προέδρου

epa11226393 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) with German Chancellor Olaf Scholz (R) attend a press conference following their meeting in Jerusalem, 17 March 2024. EPA, LEO CORREA POOL




Στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz δημοσιεύεται ανάλυση του Alon Pinkas με τίτλο «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν (Biden) ενεργεί στη βάση λανθασμένων εκτιμήσεων για το Ισραήλ και τους Εβραίους των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ)».

Στον υπότιτλο αναφέρονται τα εξής: «Ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden και η ομάδα του εξακολουθούν να είναι βέβαιοι πως γνωρίζουν τον Netanyahu και πως κατανοούν τους Εβραίους ψηφοφόρους των ΗΠΑ. Για τις θέσεις και τις τάσεις των Αμερικανο- εβραίων θα πρέπει καλύτερα να τους ενημερώσει ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ (Chuck Schumer)».

Ακολούθως επισημαίνονται τα κυριότερα σημεία του δημοσιεύματος:

(…) Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Chuck Schumer, χαρακτήρισε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) «εμπόδιο» και άνθρωπο «(…) με ένα όραμα που έχει κολλήσει στο παρελθόν (…) και που (…) πνίγει τον ισραηλινό λαό».

Ο αρθρογράφος των New York Times, Tom Friedman, χαρακτήρισε επίσης τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό πριν μερικές εβδομάδες ως «τον χειρότερο Εβραίο ηγέτη στην ιστορία». Για το Ισραήλ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως, εάν «έχασες» τον Chuck Schumer, «έχασες και τη Αμερική».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden δείχνει να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί και να «χωνέψει» την έκταση της περιφρόνησης και της αυθάδειας του Netanyahu έναντι των αμερικανικών συμφερόντων. Απέναντί τους έχουν έναν Netanyahu αποφασισμένο να αναμετρηθεί ευθέως με τον Biden. (…)

Τρεις φαινομενικά λογικές αλλά πιθανότατα εσφαλμένες εκτιμήσεις διαμορφώνουν την μάλλον «χαλαρή» στάση της κυβέρνησης Biden απέναντι στον Netanyahu:

H πρώτη είναι πως θεωρούν ότι τον γνωρίζουν και τον καταλαβαίνουν. (…) Ο ίδιος ο Biden τον γνωρίζει εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, όμως εμφανίζεται να νοσταλγεί ένα Ισραήλ που δεν υπάρχει πια.

Ίσως η κυβέρνηση (Administration) τον γνωρίζει, όμως αυταπατάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να τον αποκωδικοποιήσει (…) και, κατά συνέπεια, να τον διαχειριστεί.

Το ταλέντο του Netanyahu στη χειραγώγηση και διπροσωπία ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητά των ΗΠΑ να το ανιχνεύσουν. Ο Schumer, ο υψηλότερα ιστάμενος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ, το είπε καθαρά: «Ο Netanyahu έχασε το δρόμο του». (…)

Η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου στο Ισραήλ αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο που μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης. Και πάλι λάθος: η δημοτικότητα είναι ένα φθαρτό αγαθό στην πολιτική κι ο Netanyahu έχει εργαστεί σκληρά για να υπονομεύσει τον Biden.

Μάλιστα, κατάφερε να πείσει πολλούς Ισραηλινούς ότι ο Biden στην πραγματικότητα «ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ». Και οι αποδείξεις; Δε χρειάζονται αποδείξεις. Αρκεί που το δηλώνει ειλικρινώς κάθε μέρα, ώστε το κοινό να «αγοράσει» το αφήγημα. (…)

Ο Netanyahu οικοδομεί υπομονετικά τα θεμέλια μιας ανοιχτής ρήξης με τον Αμερικανό Πρόεδρο από τον Οκτώβριο. (…) Αγνόησε επανειλημμένα τα αιτήματα των ΗΠΑ, χλεύασε ανοιχτά τις αμερικανικές ιδέες για τη «μεταπολεμική Γάζα», υπήρξε εχθρικός απέναντι στο περιφερειακό όραμα του Biden κι εμφάνισε τη θέση των ΗΠΑ για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος ως ένα αφήγημα μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, στην οποία ο ίδιος αντιστέκεται ηρωικά στις υπαγορεύσεις Biden. (…)

Η τρίτη άστοχη εκτίμηση είναι ότι ο Πρόεδρος Biden θα πρέπει να αποφύγει μια σύγκρουση με το Ισραήλ και τον Netanyahu για να μην «απομακρύνει» τους Αμερικανο-εβραίους, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο λάθος και σ’ αυτό: (…) οι Αμερικανο- εβραίοι δεν ψηφίζουν με γνώμονα το Ισραήλ.

Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις κι έρευνες δείχνουν ότι οι Εβραίοι των ΗΠΑ ψηφίζουν για την υγειονομική περίθαλψη, την οικονομία και το έγκλημα. Το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ θέμα στην πρώτη πεντάδα θεμάτων ενδιαφέροντός τους.

Απ’ αυτή την άποψη δεν διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη εθνική- εθνοτική ομάδα στις ΗΠΑ, πλην όμως αποτελούν το πλέον πιστό και συνεπές εκλογικό bloc των Δημοκρατικών.

Εάν ο Biden δεν εμπιστεύεται τους αριθμούς και τις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να μιλήσει απλώς με τον Chuck Schumer και θα λάβει μια ενδελεχή ενημέρωση για τις θέσεις και τις τάσεις των Εβραίων της Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος θα πρέπει να ακούει περισσότερο τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου παρά τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι πρώτοι είναι πολύ περισσότερο εναρμονισμένοι με την πραγματικότητα της ισραηλινής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: Haaretz, Alon Pinkas – Biden Is Working Off of Flawed Assumptions About Israel and American Jews

Η Κύπρος τίμησε τον ήρωα Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ειδική εκδήλωση για τον στρατηγό Γεώργιο Κατσάνη, στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: