Η Γερμανία ετοιμάζεται για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο: Διακομματική συναίνεση για τις επόμενες εκλογές

FILE PHOTO: H Πύλη του Βρανδεμβούργου. EPA, JENS SCHLUETER




Διακεκριμένες γυναίκες πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα έκαναν έκκληση για μια γυναίκα στη γερμανική προεδρία για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Η έκκληση αυτή διατυπώθηκε μέσα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Tagesspiegel ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ανάμεσα στις υπογράφουσες είναι μέλη του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και του Πράσινου Κόμματος.

Το αξίωμα του προέδρου είναι το ανώτατο στη Γερμανία παρότι ο ρόλος του είναι εν πολλοίς συμβολικός.

“Θα ήταν καλό αν τα δημοκρατικά κόμματα συμφωνούσαν στο πρόσωπο μιας γυναίκας με προσόντα υποψήφιας για το αξίωμα του προέδρου”, είπε στην εφημερίδα η Μαλού Ντράιερ, η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου.

“Μια γυναίκα πρόεδρος θα ενθάρρυνε πολλές γυναίκες στη Γερμανία και αλλού”, είπε η πολιτικός του SPD.

“Ως υπουργός Οικογένειας θα καλωσόριζα μια γυναίκα υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές αν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό τα κόμματα το 2027”, δήλωσε στην Tagesspiegel η πολιτικός των Πρασίνων Λίζα Πάους.

Η πολιτικός του FDP Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν θα ήθελε κι εκείνη να δει μια γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

“Ήρθε επιτέλους η ώρα να μετακομίσει μια γυναίκα στο Bellevue Palace (το Προεδρικό Μέγαρο)”, είπε στην εφημερίδα η βουλευτής.

Οι κανονισμοί ορίζουν ότι ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι γερμανός πολίτης, να έχει δικαίωμα ψήφου στην Bundestag (το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) και να έχει συμπληρώσει τα 40 έτη.

Η θητεία είναι πενταετής. Επανεκλογή επιτρέπεται μόνο μια φορά.

Η δεύτερη και τελευταία θητεία του σημερινού προέδρου, του Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγερ, λήγει το 2027.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας δεν εκλέγεται από τον λαό. Αντίθετα, εκλέγεται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡ.ΜΙ
Ελλάδα Αθήνα 

Aκραίες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Αργεντινής Μιλέι που ανοίγει νέο μεγάλο μέτωπο: «Η άμβλωση είναι φόνος και όποιος την υποστηρίζει δολοφόνος»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: