Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα και Κύπρος: Επιτέλους, ακόμα και η Ούρσουλα, ομιλεί για την κυριαρχία της Ε.Ε. αλλά ξεχνά την παραβίαση της από την Τουρκία στην Κύπρο…

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Φωτογραφία EP-164967A, Photographer: Mathieu CUGNOT, Copyright: ©European Union 2024 – Source : EP




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Το κυρίαρχο θέμα αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας. Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) -μαζί με τον Χάρτη Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- συνιστούν τον υπέρτατο νόμο και προνοούν για ευρωπαϊκή άμυνα με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη.

Για δεκαετίες, διαφορετικές προτεραιότητες και συμφέροντα, εμπόδιζαν την ουσιαστική συζήτηση για ευρωπαϊκή άμυνα μέχρι που πριν μερικά χρόνια, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το ανέδειξε στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και μαζί του επιχειρηματολογούσαμε ελάχιστοι για αυτή την αναγκαιότητα.

Όταν το 2019, στην Γαλλική Γερουσία επεξηγούσα τρόπους για να προχωρήσουν τα πρόθυμα κράτη-μέλη στην σύσταση ενός πυρήνα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, στην Αθήνα-Λευκωσία επικρατούσαν άλλες … προτεραιότητες.

  • Τελικά, η γεωπολιτική αντιπαλότητα με συρράξεις στην Ουκρανία κι αλλού, με υβριδικές και τρομοκρατικές επιθέσεις, ώθησαν το Ευρωκοινοβούλιο συντριπτικά υπέρ μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής άμυνας.

Καθένας δυνατόν να έχει δική του προσέγγιση λόγω διαφορετικών κινδύνων (π.χ. για κάποιους προέχει η ρωσική απειλή, ενώ στην Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε τον νέο-οθωμανικό τουρκικό επεκτατισμό), αλλά οι διαφωνίες αυτές δεν αντισταθμίζουν την συλλογική αναβαθμισμένη ασφάλεια από ένα κοινό αμυντικό πυλώνα, στον οποίο εμείς πρέπει να έχουμε εξαρχής παρουσία.

Στις καθυστερημένες μεταλλάξεις, ανήκει και η Γερμανίδα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κρατούσε αποστάσεις λόγω και του πλεονεκτήματος που θα αποκτούσε η Γαλλία, αλλά τώρα εμφανίζεται ένθερμος υποστηριχτής ενόψει και της επιδίωξής της να παραμείνει επικεφαλής της Επιτροπής μετά τις Ευρωεκλογές.

Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην προάσπιση της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας, αλλά στην θητεία της ουδέποτε αναφέρθηκε στην παραβίαση της στην Κύπρο.

Έτσι, πήρα τον λόγο τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή κυριαρχία παραβιάζεται ήδη από την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί έδαφος της ΕΕ, για το οποίο η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής επιλέγει τη σιωπή».

Και πρόσθεσα ότι για να επιτύχουμε τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους, χρειαζόμαστε κοινή άμυνα και ασφάλεια για το σύνολο της ΕΕ.

Υπάρχουν και οι δικές μας εγχώριες παθογένειες και δογματισμοί. Από την μια, η εγχώρια ευρωλαγνεία που υπακούει ενθουσιασμένη την φον ντερ Λάιεν, ενώ στον αντίποδα οι πάσης λογής ακραίοι κι αντιευρωπαίοι, που λειτουργούν ως να μην υπάρχει τουρκικός επεκτατισμός, ούτε απειλή από το πολιτικό Ισλάμ.

Στην ΕΕ οφείλουμε να αξιοποιούμε την παρουσία μας στο μέγιστο. Η υπακοή μας στην ελίτ των Βρυξελλών, καθώς και η περιθωριοποίησή μας με αντι-ευρωπαϊκές κραυγές των δύο άκρων που καταλήγουν στην πολιτική μας απουσία, δεν εξυπηρετούν τα δίκαια συμφέροντά μας. Αντιθέτως, η απουσία μας εξυπηρετεί την Τουρκία.

  • Πάντως, σε μια συγκυρία με τον Ερντογάν «γωνιασμένο» γεωπολιτικά, η αθηναϊκή ελίτ του έδωσε διέξοδο στο τέλος του 2023 με την «Διακήρυξη Φιλίας» στην Αθήνα.

Εβδομάδες μετά (24/1/2024), ο Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και εγκέφαλος αδιανόητων εγκλημάτων εντός κι εκτός Τουρκίας, σήμερα Υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, με επιστολή του αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε κατοικημένα νησιά επειδή η στρατιωτική τους θωράκιση «συνιστά σοβαρή απειλή για την Τουρκία και την περιοχή.»!

Αυτή είναι η πραγματική νεο-οθωμανική «φιλία», την οποία η επικρατούσα εγχώρια πολιτική επιλέγει να παραγνωρίζει. Για αυτό και επιβάλλεται επαναστροφή στον ορθολογισμό.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η επιλεκτική ενημέρωση των Ευρωπαίων από μερικούς «δικούς» μας: Οι χρηματοδοτήσεις για προώθηση πολιτικών και προσώπων στην Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: