Η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία και η κ. Φον ντερ Λάιεν: Έτρεξε στη Λευκωσία η Ούρσουλα αλλά για την τουρκική κατοχή τσιμουδιά…

epa11203953 EU Commission President Ursula von der Leyen (C), designated as EPP candidate for the next European elections, stands next to European Parliament President Roberta Metsola (R) and EPP president Manfred Weber(L) after winning the ballot at the European People’s Party Congress in Bucharest, Romania, 07 March 2024. EPA, ALESSANDRO DI MEO




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Μόνο εύσημα αξίζουν στην υπερπροσπάθεια του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα, που έφερε την Κύπρο στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος και που στηρίζουν έμπρακτα η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), οι ΗΠΑ κι άλλες χώρες της περιοχής.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύεται ως νησίδα σταθερότητας και γεωπολιτικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μαζί με την αναγνώριση της υπερπροσπάθειας του Προέδρου για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, είναι κι αυτό ένα σημαντικό βήμα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εγχώριες μικρότητες από τους μόνιμα αμφισβητίες και αρνητές, οι οποίοι αντιπαραβάλλουν διάφορα π.χ. «δεν υπήρξε διορισμός αντιπροσώπου από την ΕΕ όπως προεκλογικά δήλωνε ο Πρόεδρος», «δεν ενεργήσαμε ως Κύπρος ενωρίτερα για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα», «ο πόλεμος δίπλα μας συνεχίζεται κι εμείς πανηγυρίζουμε» κ.ά.

  • Δεν αξίζει να αντιπαρατεθεί ένας σε τέτοιες εμμονές. Από την μια λοιπόν, βρίσκονται οι δικοί μας στρατευμένοι και μόνιμα αρνητές, που λόγω κομματικών ή ατομικών επιδιώξεων, μένουν στην εμπάθεια και στο σκοτάδι.

Από την άλλη, είναι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος προφανώς ενοχλημένος, φαντασιώνεται ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος για βοήθεια στη Γάζα γίνεται για να αποστέλλεται οπλισμός στο Ισραήλ!

Σε όλο αυτό το σκηνικό, βρέθηκε και η κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στηρίζει την κυπριακή πρωτοβουλία και παράλληλα διεκδικεί επαναδιορισμό ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι η ίδια που για πέντε χρόνια δεν είπε λέξη για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εδάφους της ΕΕ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρωτοστατεί σε καταδίκες και λήψη μέτρων π.χ. στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στην νομική καταγγελία της Κίνας για παραβίαση κανόνων εμπορίου, αλλά παραβλέπει προκλητικά ότι η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί την νομική της υποχρέωση προς την ΕΕ να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το εμπάργκο της, όπως προνοεί η εμπορική συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας από το 2005.

Επιπλέον, η κ. φον ντερ Λαίεν, με την στάση της ευθύνεται για την κρίση εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας των ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ κι αυτό αφορά διάφορα π.χ. καθώς κράτη όπως η Κύπρος καταποντίζονται από το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, η κ. φον ντερ Λάιεν δεν επαναξιολογεί περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς, όπως καταδεικνύει ο οργανισμός Ευρωπαϊκού Ασύλου κι επιπλέον χειρίστηκε την πράσινη μετάβαση εις βάρος της γεωργικής ανάπτυξης και στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ κ.ά.

Για την ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης, της καταλογίζεται ευθύνη από σημαίνοντα πολιτικά «συγγενικά» της πρόσωπα στην ΕΕ, ανάμεσα τους τον κ. Μπαρνιέ, υπεύθυνο Επίτροπο της ΕΕ για το BREXIT, που με άλλους Γάλλους και Σλοβάκους δηλώνουν ήδη την αντίθεσή τους στο πρόσωπο της.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο προασπιστής των Συνθηκών και του δεσμευτικού κράτους δικαίου της ΕΕ.

Η στάση της Κύπρου κι ιδιαίτερα των Ευρωβουλευτών, καταδεικνύει ότι η πολιτική της ευρωλαγνείας δεν αποδίδει, ούτε φυσικά ο αντιευρωπαισμός των ακραίων. Στην Ε.Ε. οφείλουμε να αξιοποιούμε την παρουσία μας με ζητούμενο τα δίκαια συμφέροντα της Κύπρου κι ας μην μας εγκωμιάζουν.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα και Κύπρος: Επιτέλους, ακόμα και η Ούρσουλα, ομιλεί για την κυριαρχία της Ε.Ε. αλλά ξεχνά την παραβίαση της από την Τουρκία στην Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: