Η επιχείρηση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» ορίζει και την καταλυτική γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Η Κύπρος παρά το μέγεθος της, έδειξε ότι μπορεί, όταν θέλει

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την πρόδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πηγή PIO / Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και τις επιθέσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων, η Λευκωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά  ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα παρά το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει καλές σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Αυτό που προέχει, και τούτος ήταν ο στόχος από την αρχή, είναι η αποστολή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες. Δέχονται συνεχώς επιθέσεις από τους Ισραηλινούς κατακτητές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ανθρώπινες απώλειες. Άνθρωποι δεν έχουν τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, στέγη. Η βοήθεια  προς αυτούς επιβάλλεται.

Η Κύπρος παρά το μικρό μέγεθος της μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η πρόταση της Λευκωσίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λάρνακα για τη μεταφορά της βοήθειας είναι γεγονός. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να είναι παίκτης στην περιοχή.

Η  «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, πέρασε από διάφορες φάσεις και πολλές δυσκολίες. Δεν ήταν καθόλου εύκολο το εγχείρημα της Λευκωσίας κι αυτό φάνηκε στην πράξη. Χρειάσθηκε να γίνουν πολλές προσπάθειες προς διάφορες πλευρές. Αντιμετώπισε προσκόμματα, προβλήθηκαν πολλές ενστάσεις. Κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου ειρωνεύτηκαν το εγχείρημα. Το χλεύασαν. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι είναι πραγματικότητα και προφανώς δεν μπορούν να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η αξιωματούχος της Ένωσης για το σκοπό αυτό έχει έλθει στο νησί από το βράδυ της Πέμπτης. Σημειώνεται συναφώς ότι πρόσφατα βρέθηκαν στην Κύπρο και Αμερικανοί αξιωματούχοι για τον ίδιο σκοπό.

Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία με την εμπλοκή της αυτή, που πρωτίστως γίνεται για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνοι άμαχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αναδεικνύει τη γεωπολιτική της σημασία.

Αξιοποιεί τη στρατηγική της προίκα, την οποία διαχρονικά απομυζούν διάφοροι τρίτοι. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή, οι προσπάθειες ελέγχου και αύξησης της επιρροής, με την κατοχική Τουρκία, να θέλει να πλασαριστεί στη μεγάλη εικόνα, θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι στη γειτονιά.

Η Κύπρος παρά το μέγεθος της, έδειξε ότι μπορεί, όταν θέλει.

Ο σχεδιασμός αυτός, που από την αρχή προώθησε η κυβέρνηση της Λευκωσίας, εισέρχεται, επιτέλους, σε τροχιά υλοποίησης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Κύπρος «εκλιπούσα» για την κατοχική Τουρκία ακόμη και με έκδοση NAVTEX: Ο Ερντογάν προχωρεί προς την κατεύθυνση επιβολής της επεκτατικής του πολιτικής…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: