Οι δάδες της ελευθερίας που άναψαν στα βουνά του μεγάλου Κουρδιστάν, όπως τους θεούς και τις θεές της ιστορίας, δεν θα σβήσουν ποτέ: Αλυσοδεμένος στους βράχους του Ιμραλί ο Οτσαλάν

FILE PHOTO: epa11161371 People take part in a rally staged by ReteKurdistan Italia, calling for the release of Kurdish leader Abdullah Ocalan, in Milan, Italy, 17 February 2024. EPA, Mourad Balti Touati




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Στις 15 Φεβρουαρίου, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη μέρα που ολόκληρος ο κόσμος είδε σχεδόν σε ζωντανή σύνδεση την απαγωγή και αιχμαλωσία του ιστορικού ηγέτη του Κουρδιστάν, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

Ο μέχρι τότε ηγέτης ενός αντάρτικου κινήματος, μετατρεπόταν σε παγκόσμια προσωπικότητα, παρόλο που στόχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ήταν να τον εξευτελίσουν με τις γνωστές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν.

Η παράδοση του Οτσαλάν στο τουρκικό καθεστώς δεν αποδυνάμωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τον εθνικοαπελευθερωτικό κουρδικό αγώνα, ενώ εδραίωσαν τον αρχηγό του ως μια σπουδαία επαναστατική μορφή με έργα μεταφρασμένα σε 25 γλώσσες, παρόλο που παραμένει απομονωμένος στις τουρκικές φυλακές της Καλολίμνου.

Η στήλη, τιμής ένεκεν, 25 χρόνια μετά την αιχμαλωσία και λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 75 του χρόνια, φιλοξενεί απόσπασμα ενός από τα τελευταία κείμενα αυτής της μεγάλης προσωπικότητας της εποχής μας:

  • Τη δεκαετία του 1980, ένα κύμα τρόμου ξεκίνησε από τους αρχηγούς των δύο ηγεμονιών της εποχής, Ρήγκαν και Θάρσερ, μετά τις αντίστοιχες επιθέσεις τους στη Νικαράγουα και στα νησιά Φώκλαντ. Στενότεροι υποστηρικτές τους ήταν αυτοί που ήρθαν στην εξουσία σε Τουρκία και Πακιστάν μετά από πραξικοπήματα.

Η κούρσα των εξοπλισμών που συνεχίστηκε με τη μορφή του λεγόμενου «Star Wars» απέτρεψε τη Ρωσία από την προσπάθεια να γίνει ηγεμονική δύναμη, ενώ οι μεταρρυθμίσεις Σιαοπίνγκ στην Κίνα, δεν ήταν παρά παραχωρήσεις στο υφιστάμενο σύστημα. Παντού άρχισαν να πνέουν άνεμοι τρόμου μιας οικονομικής εποχής.

Η Μέση Ανατολή ήταν το μόνο μέρος που δεν κατακτήθηκε πλήρως. Αντίθετα, μετατράπηκε σε μια περιοχή όπου τα προβλήματα τα οποία πήγαζαν από τον πολιτισμό, τον ριζοσπαστισμό, την τρομοκρατία και τη θρησκεία είχαν γίνει γόρδιος δεσμός.

Και ενώ η εποχή του εμπορίου συνοδεύτηκε από τρομερούς πολέμους λεηλασίας των αποικιών και η βιομηχανική εποχή έφερε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, εσωτερικούς ταξικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αυτός του οικονομικού κεφαλαίου και της εξουσίας εναντίων των κοινωνιών, συνεχίστηκε στη Μέση Ανατολή.

Στρατηγικός ρόλος στο σχέδιο για τη μεγάλη Μέση Ανατολή δόθηκε στους Κούρδους. Οι Κούρδοι και το Κουρδιστάν χρησιμοποιήθηκαν ως «κριοί» για την επίλυση των προβλημάτων που προήλθαν από την κεφαλαιοκρατία της περιοχής.

Για τον ίδιο σκοπό παλιότερα, είχαν χρησιμοποιηθεί άλλοι λαοί, όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, ακόμα και οι Παλαιστίνιοι. Όμως, το κουρδικό ραβδί μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση δυνάμεων που είναι υπέρ τους στάτους κβο και φανατικά υπέρ των εθνικών κρατών, τα οποία σκοπεύουν να γίνουν περιφερειακές ηγεμονίες.

  • Είναι πλέον σαφές ότι ένα τέτοιο σχέδιο προετοιμάζεται από τη δεκαετία του ’70. Φαίνεται ότι εμπλάκηκα σε αυτό το απρόβλεπτο σχέδιο που έχει φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο.
  • Είτε θα έκανα ό,τι μου είπαν και θα γινόμουν στρατιώτης τους είτε θα με έδιωχναν. Δεν ήμουνα, όμως, κατάλληλος για στρατιώτης του συστήματος και όπως ήταν λογικό, ήμουν ο πρώτος και ο ευκολότερος στόχος για «εξορία».

Με αυτή μου την ανάλυση θα γίνει καλύτερα κατανοητό ότι με έχει αλυσοδέσει ένας πραγματικός θεός. Αυτός ο μικρός απόγονος του Θεού, που δυνάμωσε στη μυστικότητα των σκηνών της Ιστορίας, εμφανίστηκε στην καπιταλιστική εποχή για να σταθεί ανοιχτά, απέναντι στην κοινωνία.

Έχει τέτοιο επίπεδο αποδοχής όπως οι θεοί προηγούμενων εποχών. Έχει επιβάλει μια από τις πιο αιματηρές εποχές και την πιο βαθιά εκμετάλλευση για την ανθρωπότητα, ενώ έχει καταστρέψει το ανθρώπινο γένος.

Αυτός ο θεός της εποχής των οικονομικών, ενωμένος με τους υποστηρικτές και συνεργούς του, με αλυσοδένουν στους βράχους του Ιμραλί. Αλλά οι δάδες της ελευθερίας που άναψαν και βρίσκονται στα βουνά του Ζάγρου και του Ταύρου (μεγάλο Κουρδιστάν), όπως τους θεούς και τις θεές της ιστορίας, δεν θα σβήσουν ποτέ.

Και εγώ, σαν ρομαντικό παιδί της περιοχής, χαίρομαι που δεν εγκατέλειψα τον λαό μας στο έλεος του δόλιου, στραβού και άγονου Θεού του χρήματος. Πιστεύω ότι οι φίλοι μου και οι κοινότητες στις οποίες ανήκουν, θα είναι πάντα ευχαριστημένοι μαζί μου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ελληνικά «πούπουλα» για την Άγκυρα: Δεν ερωτά κανένας γιατί η Τουρκία απορρίπτει αποχώρησή της από την Κύπρο; Γιατί όλοι εναντίον της ελληνικής πλευράς;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: