H Ευρώπη εξοπλίζεται, αύξηση 94% στις εισαγωγές όπλων σε 4 χρόνια: Ωφελημένες στις εξαγωγές ΗΠΑ, Γαλλία, κατάρρευση της Ρωσίας με μείωση κατά 53%

FILE PHOT A 160-man combat team from the Swedish Army’s Skaraborg Armoured Regiment. EPA, SOREN ANDERSSON SWEDEN OUT




Έμφαση στην άμυνα δίνουν τα κράτη της Ευρώπης σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτιούτου για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο εδρεύει στην Στοκχόλμη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναφέρεται ότι οι εισαγωγές όπλων έχουν αυξηθεί κατά 94%.

Η Γαλλία γίνεται για πρώτη φορά ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων. Το 42% των εξαγωγών της κατευθύνθηκε προς τα κράτης της Ασίας. Η Ινδία ήταν η χώρα με τις περισσότερες παραδόσεις.

Επιπλέον, το 34% των γαλλικών εξαγωγών όπλων κατέληξε στα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία θεωρείται πλέον τρίτη δύναμη στις εξαγωγές όπλων. Η έρευνα του SIPRI αναφέρει ότι κατέγραψε μείωση της τάξεως του 53%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ουκρανία ανέβηκε θεαματικά στην λίστα με τα κράτη που παρέλαβαν οπλικά συστήματα και στρατιωτικό υλικό, λόγω του πολέμου.

Τους τελευταίους 24 μήνες, πάνω από 30 χώρες παρέδωσαν στο Κίεβο εξοπλισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έρευνα, αύξησαν τις εξαγωγές όπλων τους κατά 17% την περίοδο 2014-2018 και κατά 42% από το 2019 έως το 2023.

Περίπου το 55% των όπλων κατέληξε σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ο διευθυντής του SIPRI, Νταν Σμιθ, δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη έχει ισχυρή στρατιωτική βιομηαχνία και είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, ο αριθμός των εξαγωγών μειώθηκε ελαφρώς κατά 3,3%.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Δένδιας εν πλω στη φρεγάτα Ύδρα που περιπολεί στην εμπόλεμη Ερυθρά Θάλασσα: Συνοδεύεται από τον Α’ ΓΕΕΘΑ και τον Α’ ΓΕΝ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: