Επιμένουν οι Τούρκοι για την επίσκεψη του ισλαμιστή Ερντογάν στην Ουάσιγκτον: “Σιγή” από το Λευκό Οίκο και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, δεν επιβεβαιώνουν ακόμα…

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in the Sultanbeyli district of Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου, ισχυρίστηκε αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από την Άγκυρα.

Εάν πραγματοποιηθεί, η επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα είναι η πρώτη του Ταγίπ Ερντογάν από το 2019, όταν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε καλές προσωπικές σχέσεις. Αφότου εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν το 2020, η Άγκυρα είχε επιδιώξει άλλη μία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αλλά εισέπραξε συνεχείς αρνήσεις

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για την επίσκεψη, είπε όμως πως ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Ιμπραήμ Καλίν συνάντησε μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για συνομιλίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ερντογάν και άλλα διμερή θέματα.

Προχθες, Πέμπτη, και χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάν Γκιουλέρ συναντήθηκαν επίσης με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Δεν έχει υπάρξει κάποιο άμεσο σχόλιο από την Ουάσινγκτον ή την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα για την πιθανότητα επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Αναλυτές στην Τουρκία λένε πως ο κ. Μπάιντεν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν πιθανότατα ακόμη για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και επίσης για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, περιλαμβανομένης της προσφάτως εγκριθείσας αγοράς αμερικανικών μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Συνάντηση Αμερικανών βουλευτών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας: Επιβεβαιώνεται εμμέσως η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: