Ενδυνάμωση δεσμών με την Ελληνική Διασπορά: Mέσω της επικοινωνίας, της συνεργασίας και των σχέσεων με τον απανταχού ελληνισμό

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




«Το γνήσιο και έντονο ενδιαφέρον της ομογένειας αυξάνει το αίσθημα ευθύνης μας και την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την επικοινωνία, τη συνεργασία και τις σχέσεις μας με τον απανταχού ελληνισμό», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας σε συνέντευξή του στο cnn.gr.

Όπως σημειώνει, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη συναντήθηκε με ομογενειακούς φορείς και Έλληνες και διαπίστωσε από κοντά το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον απόδημο Ελληνισμό.

Ο ίδιος, τους ενημέρωσε για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου και τους κάλεσε να εγγραφούν εγκαίρως στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τονίζει δε ότι «η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως αδιάβλητη».

«Ακολουθούνται βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από χώρες όπου εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος εδώ και δεκαετίες και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που έθεσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων προστατεύονται πλήρως από τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων και από την εθνική νομοθεσία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει ακόμη πως «η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι ομογενείς προσδοκούν να γίνει σύντομα και το επόμενο βήμα, να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, ώστε να εξασφαλιστεί πραγματικά ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών, όπου κι αν ζουν».

«Η επιστολική ψήφος είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, καθιστά πιο δυνατή τη φωνή των Αποδήμων και μειώνει την απόστασή τους από το μητροπολιτικό κέντρο, προς όφελος ολόκληρου του Ελληνισμού», υπογραμμίζει.

«Τόσο στο συγκεκριμένο ταξίδι, όσο και σε κάθε επαφή μου με την ομογένεια, εισπράττω τον ενθουσιασμό και την αγάπη των συμπατριωτών μας για τη μητέρα πατρίδα, καθώς και την αγωνία τους για τη διατήρηση των στοιχείων της ελληνικότητας, ιδίως της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές», επισημαίνει.

Αναφορικά με το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό επισημαίνει ότι στόχος είναι να διαμορφώσει «μια ολοκληρωμένη, συνεκτική πολιτική για τους απόδημους, με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και δράσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια».

«Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνει το όραμά μας για τη στήριξη του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και τη σύσφιξη των δεσμών μας με την Ελληνική Διασπορά», σημειώνει.

Διαρθρώνεται, όπως περιγράφει σε έξι στρατηγικούς στόχους: «Την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, την αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της διασποράς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές».

Στο τελικό σχέδιο, προσθέτει, «θα ενσωματωθούν πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλαν ομογενείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Από κει και πέρα, επιδιώκουμε το Στρατηγικό Σχέδιο να έχει δυναμικό χαρακτήρα. Οι δράσεις θα αξιολογούνται και θα αναπροσαρμόζονται, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της

Όπως αναφέρει ο κ. Κώτσηρας, η πρόσφατη πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, «μερικές εκατοντάδες μόλις μέτρα από την ελληνική αποστολή, υπενθύμισε σε όλους μας, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με σφοδρότητα. Δικαιώνεται για άλλη μια φορά η επιλογή της χώρας μας να σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της και να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας», τονίζει.

Αναφορικά δε με την παρουσία της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνει ότι αυτή «είναι απολύτως συμβατή με την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και εντάσσεται στις διεθνείς προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Ως μεγάλη ναυτική δύναμη, έχει ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία να υπερασπιστούμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να προστατεύσουμε τον εμπορικό μας στόλο και τις ζωές των ναυτικών μας. Μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ασφάλεια», καταλήγει.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διακιοσύνη γένους θυληκού: Δημιουργήθηκε η «Ομάδα Ελληνίδων στη Διεθνή Διαιτησία» από έξι έξεχουσες νομικούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: